tirsdag 30. august 2011

Litteraturkritikk, anmelderi og sperrefrister


La oss gå to år tilbake i tid, til en debatt som i det minste jeg ikke fikk med meg. Tore Rem hadde da utgitt 1.del av sin biografi om Jens Bjørneboe. Sindre Hovdenakk var bokanmelder i VG og uttalte i et intervju med Klassekampen at "en dags lesing var nok". Underforstått at han som anmelder i VG ikke trengte mer enn én arbeidsdag til å lese og å skrive en anmeldelse av en biografi på 550 sider + et noteapparat på 70 sider. I samme  intervju hevdet Hovdenakk at man like gjerne kunne fjerne forlagenes sperrefrist på bokomtaler, all den stund både Morgenbladet, Aftenposten og Dagbladet hadde hatt mange siders oppslag om "Sin egen herre" før sperrefristens utløp.
Du kan lese intervjuet HER.
Tore Rem, som hadde brukt tilsammen 5 år på å skrive Bjørneboe-biografien, kalte Hovdenakks anmelderviksomhet naturlig nok for "manglende respekt for intellektuelt arbeid". Du kan lese mer om hans reaksjon her
Det hører med til historien at Sindre Hovdenakk selv er aktuell med en biografi i år, nemlig om kringkastingssjefen og forfatteren Torolf Elster. La oss, for Hovdenakks skyld, håpe at anmelderne satte av litt mer tid til å lese og skrive den anmeldelsen.  

Aschehougs bakgårdssalg


Nå skal jeg ikke tipse dere om flere boksalg som jeg ikke stiller opp på sjæl !
Jeg ser at jeg var på Aschehougs bakgårdssalg i 2009, og at jeg blogget om det. Bloggen kan være en grei dagbok å konsultere når hukommelsen svikter. Men i år skal visstnok Aschehoug ha bakgårdssalget sitt kun på nettet, iflg. bokelskere.no. Det er nok ålreit for dem som ikke har anledning til å reise til hovedstaden. Men det er et sjarmløst alternativ for oss som liker å gå fra bod til bod, stoppe opp og bla litt i en bok her og der; velge & vrake.
Jeg har forsøkt å finne ut hvor Aschehoug har lagt ut listen for dette salget, men forgjeves...

mandag 29. august 2011

Har du Norges fineste bokhylle ?

Fant DENNE koblingen på bokelskere.no idag. Og der dukket det sannelig opp kjenninger som Bokdama og Knirk også !
Send bilde av bokhylla di, og du kan vinne din egen kroppshøyde i bøker, lokkes det med. Det er NRK P2 som står bak initiativet. (Bli med på den, Jørn !)

En omtenksom skurk


"Men på ett punkt ble nazistene direkte ført på villspor. De oppfattet Nietzsche som antisemitt, for i deres utgaver av hans verk og brev var det, om ikke svært mange, så til gjengjeld temmelig skarpe utfall mot jødene. De visste det ikke, men vi vet at de steder i hans skrifter og brev som kan oppfattes som innrømmelser overfor antisemittismen (som var sterk i Tyskland på den tiden), er skutt inn i manuskriptene av hans omtenksomme søster, Elizabeth Förster-Nietzsche, en av de største skurker i europeisk åndshistorie.
Under tekstarbeidet med manuskriptene etter søsterens død i 1935, oppdaget man at hun hadde forfalsket mange av Nietzsches brev til henne for å gi skinn av at hun var hans eneste fortrolige. Hun har blant annet fikset på brev fra Nietzsche til moren, slik at de skulle se ut som om de var adressert til henne. Dessuten har hun i andre sørget for innskudd som kompromitterte dem som kunne gjøre henne rangen stridig, særlig gikk det ut over en av Nietzsches mest trofaste og tålmodige venner, Franz Overbeck, som var kollega av ham fra universitetet i Basel og som i sine erindringer har gitt oss den viktigste kilden til forståelse av Nietzsches liv, når man da ser bort fra de brev som søsteren ikke har plukket på."

(Trond Berg Eriksen i forordet til Ecce Homo, GNF 1992)

søndag 28. august 2011

Enda et 'bakgårdssalg'


Da er det enda en mulighet til å handle bøker rimelig i "by'n". Det er årstiden for denslags. Men ikke for meg, som er så blakk at det halve kunne vært nok!   

BAKGÅRDSSALG 2011

Tradisjonen tro – det blir bakgårdssalg i Huitfeldts gate 15, torsdag 1. september til og med lørdag 3. september

Salg med tusenvis av billige bøker i bakgården i Huitfeldtsgate 15.

Åpningstider:
Torsdag 1. september kl. 11 - 20
Fredag 2. september kl. 11 - 18
Lørdag 3.september kl. 10 - 16

Følgende forlag tømmer sine lagre: Oktober - Spartacus - Det Norske Samlaget - Pax - Bokvennen/Vidarforlaget/Transit - Humanist - Dreyer - Manifest - Omnipax - Akademisk Publisering - Pegasus - Minuskel

lørdag 27. august 2011

På TV ikveld

NRK3 kl 22.50
(Ask the Dust) Amerikansk romantisk drama fra 2006. Vakre meksikanske Camilla håper å gifte seg til et bedre liv ved å finne en rik amerikaner, men så møter hun Arturo, en førstegenerasjons-italiener som drømmer om å bli forfatter og få seg en blond kjæreste. Hvordan klarer de å takle kjærlighet og håp tidlig på 1930-tallet i den fattige og rasistiske delen av Los Angeles? Medvirkende:Donald Sutherland, Salma Hayek, Colin Farrell. Regi:Robert Towne. 
Basert på en roman av John Fante (som var Charles Bukowski's favoritt-forfatter.)   

fredag 26. august 2011

Johan Borgens nekrolog


Den 16. oktober 1979 døde Johan Borgen. Han ble 77 år. Diagnosen var benmargskreft. 
Dette er hans egen nekrolog - skrevet av ham selv - slik han ønsket den trykket i Dagbladet: 
(Jeg synes spesielt det han skriver om litteraturkritikk er interessant, siden Borgen var en mine store forbilder innen norsk bokanmelderi.)

"Med Johan Borgen er en hyggelig fyr gått bort. Han mente det godt, selv om han ikke fikk til noenting. I litteraturen blir det ikke noe merkbart tomrom efter ham; han var utbrent for lenge siden. Han var mer formuleringsmaniker enn dikter.  Men han hadde nesten ingen glede av å gjennomskue at de andre heller ikke var noe å skryte av. Dette skal ikke misforståes derhen at man - eller han - mente at akkurat vår generasjon ikke holdt mål og at de var så mye bedre før. Hans sikre tro var at det ikke var sånn stas med denne finnpåkunsten. Folk som arbeidet med noe ordentlig var mer verd, mente han. Men verre enn dem som "fant på" var, efter Borgens mening, disse som ikke kunne det engang, kort sagt kritikerne. Borgen var nødt til å drive med såkalt kritikk, også, men han hatet det. Han frarådet alle unge mennesker med skrivekløe å gjøre seg så avhengig av faget  at de blir nødt til å drive med anmelderi. Det er et ekkelt yrke, og det gagner ikke kunsten. Borgen skrev mye i Dagbladet, men likte det ikke. Det var bare for pengenes skyld. I anledningen var han også nødt til å utstyre seg med en del meninger, som skrivende folk er. Det eneste som var ekte med disse meninger, var den ting at han hatet våpen, eller rettere sagt menneskers svermeri for våpen. Han foretrakk en tyv, rovmorder eller voldtektsforbryter for den kjekke mannen som forsvarte sine døtre med pistol i hånd. Løgnen om selvforsvaret anså Borgen for den lumpneste av alle løgner. Ellers likte han løgnen godt, særlig den oppfinnsomme og hyggelige løgn. Det beste ved Borgen var at han var så familiekjær; han var glad i sine nærmeste på en ikke-forpliktende måte, som gjorde at de vil savne ham i ukevis. Han hadde få venner, og visste at  de kom til å glemme ham snart, som han ville glemt dem.Varige fiender hadde han ikke utholdenhet til å skaffe seg. Han mening om livet var at det er uvesentlig.
Det eneste han efterlater seg er kjærlighet.
Johan Borgen" 
(Haagen Ringnes: Johan Borgen - har vi ham nå ?, Cappelen, 1993)  




                                                                                             


torsdag 18. august 2011

DVD på biblioteket


Vi har en fantastisk fin bibliotekordning i Norge! Gudskjelov er det ingen politisk stemning for å forandre på Bibliotekloven. Det er idag bare FrP som ønsker å tukle med reglene vi har for Folkebibliotekene, som er de mest demokratiske institusjoner vi har her tillands; bygget opp med flid, kunnskap og omtanke gjennom over hundre år.

Nå har jeg sluttet å plage bibliotekarene i Drøbak med sære ønsker. Jeg sitter heller hjemme i egen stue og taster meg inn på noe som heter Samsøk (for Akershusbibliotekene & Deichmanske). Jeg var særdeles aktiv på den siden for 3 dager siden. Og nå er jeg sikret med DVD for flere dager fremover.
Jeg hentet idag følgende filmer:

The Passion of the Christ. Hovedrolle: Jim Caviezel. Regi: Mel Gibson. En på alle måter oppsiktsvekkende  film om Jesu siste timer. Bloddryppende, brutal og realistisk. Mest overraskende er det allikevel at skuespillerne snakker arameisk.
Papillon. Steve McQueen og Dustin Hoffman i glitrende samspill. Basert på Henri Charierre's bestselgende roman. Vel verdt et gjensyn.
Naked Lunch. Regi: David Cronenberg. Basert på William S. Burroughs vanvittige kultroman.
Smoke og Blue in the Face. Et herlig apropos til røykeloven, med favoritt-skuespillere som Harvey Keitel og William Hurt. Basert på Paul Austers Brooklyn-romaner.
Og sist, men ikke minst; Helan & Halvan - en kavalkade. Jeg har aldri vært så begeistret for spillefilmene til Stan Laurel og Oliver Hardy. Jeg ler meg derimot helt skakk - får prolaps - av de korte filmene på 10, 20 og 30 min. Vet ikke hvor mange ganger jeg har sett de to håpløse gutta in action der de jobber i flyttebyrå og skal levere et piano. Det er aldeles naturstridig at jeg fortsatt ler av den filmen. Men det gjør jeg altså.

Gud velsigne de norske Folkebibliotekene !  



onsdag 17. august 2011

Litterær quiz

Da prøver vi en quiz igjen! Jeg vil gjerne ha respons - om ikke akkurat svarene, så livstegn i form av utbrudd som "Giid, så vanskelig!" eller "Pytt, pytt,  her ble det fullt hus!" Eller noe midt imellom.

1. Hva er tittelen på årets roman av Umberto Eco ?
2. Hvem skrev den kontroversielle "Prosessen mot Hamsun" ?
3. Hvilket norsk forlag har flest Nobelprisvinnere i litteratur  i sin "stall" ?
4. Hvilken roman forbinder du med figuren 'Brage Bragesson' ?
5. Hvem har hatt suksess med romanen 'Harens år' ?
6. Hvilken kjent forlagsmann og forfatter sto bak 'den gule serie' ?
7. Hvilken forfatter forbinder du med 'Kilgore Trout' ?
8. Tarzan var opprinnelig Lord ... ?
9. Hvilken Nobelpristager er opphavsmann til memoarbøkene Den reddede tungen, Fakkelen i øret og Øyenspillet ?
10. Hvem skrev 'Samuels bok' ?

Tvi-tvi & lykke til !
Du finner svarene HER

tirsdag 16. august 2011

På TV ikveld



Basert på en roman av Nobelprisvinneren Elfriede Jelinek:


Svensk TV2 kl 22.45
(La pianiste) Fransk långfilm från 2001. Erika Kohut arbetar som pianolärarinna på Konservatoriet i Wien. Trots att hon fyllt fyrtio år bor hon fortfarande hemma hos sin mamma. Erika flyr undan sin mors starka inflytande på porrbiografer och peepshower. Hon lever ut sin sexualitet under masochistisk självförnedring. Men en dag bestämmer sig en av hennes studenter för att förföra henne. Medvirkende:Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Cohen. Regi:Michael Haneke. 

søndag 14. august 2011

Da Bringsværd skulle hilse på Harald Grieg

(Forlagsdirektør Grieg)

Jeg lo høyt da jeg så denne situasjonen for meg:
"Som i en fjern døs hørte jeg at Sigmund Hoftun introduserte oss for den gamle kjempen. Heldigvis gikk jeg bakerst. Det var Jon som måtte hilse på ham først. Og Jon klarte seg naturligvis glimrende. Han er alltid suveren i slike situasjoner. Så er han da også blitt professor her og æresprofessor der, og formann i Kulturrådet og Statens Filmråd, og drar for øvrig verden rundt for Europarådet og FN og diverse internasjonale organer for å lære fremmede folkeslag gleden og nytten av rettsinformatikk og mye annet lurt og vanskelig. Så Jon var det heller ikke dengang noen direkte fare med. De to hilste på hverandre med de suverenes tilfeldige selvfølgelighet og med små høflige smil lekende rundt munnen. Jeg tror nesten de snakket litt sammen også.
"Og så har vi den andre delen av radarparet, da", sa forlagsredaktør Hoftun spirituelt - og mente meg. Jeg sto som sagt bakerst og nederst (i den altfor bratte og smale trappen), og der følte jeg plutselig at jeg hadde stått lenge nok. Så nå tok jeg resolutt et skritt opp for å komme mer på høyde med situasjonen. I det samme rakte Grieg hånden frem. Som et barket prosjektil  med skinnende mansjettknapp for den rett mot meg. Jeg kastet meg raskt til siden for ikke å bli truffet i ansiktet. Samtidig skyndte jeg meg å løfte min egen hånd, sånn passe skrått ut fra kroppen. Jeg bommet. Eller han bommet. Uansett: Vi bommet, begge to, på hverandres hender. Håndleddene, derimot, fant vi lett. En stund sto vi og tok pulsen på hverandre. Mens vi stirret hverandre dypt inn i øynene. Så vred vi oss løs - og uten et ord gjorde vi et nytt forsøk. (På samme måte som hvis bilen ikke vil starte en morgen og det kan hjelpe å gå helt inn på kjøkkenet igjen, før vi på ny går ut og prøver - mens vi later som om første forsøk ikke teller med, ja egentlig aldri har funnet sted.) "Dette er altså Bringsværd," sa Hoftun igjen, for også han prøvde å late som ingenting. Men heller ikke denne gang fikk vi det til. Vi bommet igjen. Spør meg ikke hvordan det er mulig. For egentlig er det jo slett ikke det. Imidlertid fikk jeg tak i tommelen hans. Gudskjelov, tenkte jeg. Og for å gjøre skaden minimal klamret jeg meg fast, mens jeg opptil flere ganger hvisket mitt eget navn og muligens adresse (jeg bodde den gang i Tøyengaten, husker jeg). Det hele var aldeles uvirkelig. Mest uvirkelig var det at Harald Grieg hele tiden sto dødsens alvorlig, uten å fortrekke en mine og uten å si et ord. Jeg tror ikke han sa sitt eget navn engang. Noe som jo også ville vært ganske unødvendig. Denne gang klarte jeg ikke å se ham i øynene heller. Jeg fant i stedet et punkt ved neseroten. Det stirret jeg intenst på. Mens jeg energisk ristet tommelfingeren hans . Og nå hadde han tydeligvis gitt opp, han også. For han lot seg villig beriste. Og etter en stund prøvde han ikke lenger å komme løs engang. Hvor lenge vi sto slik husker jeg ikke. Men jeg tror Sigmund Hoftun måtte trå til og skille oss... Siden la jeg merke til at Grieg alltid så forskende og litt undrende i min retning de gangene vi havnet i nærheten av hverandre (og hvor det - som nevnt - ikke lot seg unngå). Antagligvis må han ha oppfattet det som en slags sjelden og eksotisk frimurerhilsen, et hemmelig håndslag fra et medlem av et høyst gåtefullt og litt uberegnelig selskap. Lenge etter at han døde fikk jeg høre av Hoftun at han ofte hadde spurt om hvordan det gikk med meg og "hva er det egentlig han skriver for noe ?""
(Fra Erindringer om en forlegger. Forfattere om Harald Grieg, GNF 1994)
     

lørdag 13. august 2011

'Mer enn hjerne' av Niels Chr Geelmuyden


Jeg har to bøker av Norges fremste portrettintervjuer i bokhylla: 'Sataniske portretter' og 'Ærlighetens komedie'. Den første utmerker seg ved å ikke bare ha "blørbs" og skryt på innbretten; "Journalistikk av edelt merke" (Haagen Ringnes), "Glimrende skribent" (Dagens Næringsliv) og "Perler på en snor" (Syphilia Morgenstierne). Men også det stikk motsatte! "Bare kling, klang og hei og hå." (Sven Kærup Bjørneboe), "Puerilt pølsevev" (Hermann Tønnesen) og "Unfair, hjelpeløs og uverdig" (Ole Jacob Hoff).
Sånt må sies å være originalt. Og vittig.

Med samlingen Mer enn hjerne fra 2007, var Geelmuydens mål å bare intervjue professorer. "Til slutt fremstod det som fruktbart å løsne opp såpass at det ble plass til en håndfull ferske portretter av mennesker som kunne, nesten ble eller burde blitt professorer", skriver han i forordet.

Om ikke alle er professorer, så er de idetminste profilerte akademikere alle som én. Per Egil Hegge, Trond Berg Eriksen, Jon Bing, Arne Næss, Johan Galtung, Berge Furre, Inger Sitter, Eva Joly, Finn Skårderud, Helene Uri, Odd Karsten Tveit og Jon Bing er bare noen av de intervjuede.

Jeg tror ikke et øyeblikk at samtalene har forløpt nettopp sånn som de er framstilt. Det gjør da heller ingenting, sålenge resultatet er så glitrende godt som her. For det finnes ikke den penneknekt i norsk presse som kan gjøre det bedre.

Jeg anbefaler boka på det varmeste !

fredag 12. august 2011

Tronsmo's Bakgårdssalg



Jeg har vært på mange slags boksalg i Oslo, men aldri hos Tronsmo. I år skal jeg forsøke å huske det. Har DU vært der før ? Pleier det å være bra ?


"Da er det endelig tid for Tronsmos eminente bakgårdssalg igjen!

Skattejakten: I kjellerdyp mørke som sorte hull er det blitt gravd frem, med arkelologisk nøyaktighet, bøker av slik litterær kvalitet at de kunne vært diamanter.
Våre hyller tømmes for å fylle dine, det hele til kriminelt lave priser. Tegneserier, foto, musikk, politikk, poesi, fag, skjønn, alt hva hjertet begjærer!
Dette er en begivenhet ingen kan gå glipp av, du er garantert å finne noe som faller i smak! Så inviter en venn eller 50 og ta dem med, dette blir riktig fornøyelig!

Åpningstidene er som følger:

Torsdag 25. august: 11-18
Fredag 26. august: 09-18
lørdag 27. august: 10-16

Hvordan komme seg dit:

Trikk 11, 17 og 18 tar deg rett utafor døra. Ellers er man et steinkast unna Nasjonalgalleriet."

torsdag 11. august 2011

På TV ikveld: Hunter S Thompson

SVAR på lørdagsquizen 10.9.11. : 1) Casino Royale 2) 47 år. 3) Thomas Harris. 4) Marcel Proust. 5) Ingvar Ambjørnsen. 6) Edgar Allen Poe. 7) 'Catch 22' av Joseph Heller. 8) Karen Blixen. 9) 25 år (!) 10) Han skapte figuren Tarzan.




Dette er en reprise fra oktober ifjor; en nesten to timer lang dokumentar om Hunter S Thompson. Jeg så programmet dengang, og har tenkt å se det påny. Anbefaler deg å gjøre det samme !


Han var uten tvil en fascinerende skikkelse. En spennende og banebrytende journalist, men også en formidabel egosentriker og møkkamann. I denne dokumentaren får vi presentert også mannens usympatiske sider.


NRK2 kl. 22:15.
(Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson) Dokumentar. «If Bush wins, the planet is doomed,» sa forfatteren, livsnyteren og kranglefanten Hunter S. Thompson, kort tid før han skjøt seg selv i sitt hjem i Woody Creek, Colorado. Denne filmen tar for seg den ekstraordinære mannens lange reise fra ambisiøs og sint journalist til desillusjonert eremitt, en reise gjennom Amerikas politiske historie fra 60-tallet til i dag.   

onsdag 10. august 2011

"Mitt kulturelle sommerminne"


Kåseri av Tor Åge Bringsværd. Nysgjerrig ? Klikk ... HER !


Dagens sitat


"Jeg fikk nylig årsoppgjør for min samtalebok med Odd Børretzen. Den hadde solgt ett eksemplar i fullpris og tre eksemplarer til lavpris. Jeg fikk 46 kroner."
(Niels Chr. Geelmuyden, vinner av Fritt Ords pris)   

tirsdag 9. august 2011

På TV ikveld



NRK2 kl. 23.35:
Dokumentar. Den nederlandske kunstneren Maurits C. Escher ble kjent for sine umulige konstruksjoner og optiske paradokser. Han skapte surrealistiske verdener som har tiltrukket og fascinert et allsidig publikum i et halvt århundre. I et av sine bilder har han etterlatt en tom sirkel, men hva var grunnen til dette? Matematikeren Hendrik Lenstra utfordret «hullet» i bildet.



mandag 8. august 2011

Hva leser DU nå ?

Det er igjen på tide å stille det spørsmålet.
Selv leser jeg - som du kan se av høyre sideelement - en gammel & god bok av Tor Åge Bringsværd og en roman/biografi om Bellmann av Ernst Brunner. Den siste er nettopp påbegynt, men den lover godt. I tillegg leser jeg Jeeves-noveller av Wodehouse på sengen.
Men altså: Hva leser du ?



fredag 5. august 2011

Dokumentar om Ingvar Ambørnsen



"Den hvite niggeren er et portrett av forfatter Ingvar Ambjørnsen. Filmen er en sår, svart og humoristisk skildring som viser hvorfor Ambjørnsen vil bli stående som en av de mest markante norske forfatterne fra siste del av 1900-tallet.Den hvite niggeren lar Ambjørnsen dele sine egne inspirasjonskilder og fortelle om sitt eget liv, og filmen vil gi et rått og utilslørt innblikk i en norsk virkelighet få kjenner. Ambjørnsens romankarakterer har gjennom årene funnet sin plass i den norske folkesjela, til tross for at forfatteren selv har levd i grenselandet for hva som er sosialt akseptert.

- Et portrett av en av Norges fremste samtidsforfattere som vanligvis ikke åpner sitt hus for mediene. Den unge regissøren Aleksander Olai Korsnes har oppnådd tillit, og vil gjennom nærkontakt og konfrontasjon skape et filmatisk portrett av outsideren som ender med å bli æresborger av fødebyen Larvik, sier konsulent Stig Andersen."

(Norsk Filminstitutt)   


Denne filmen må jeg nesten prøve å få med meg når den blir vist på NRK en gang til høsten.
Du kan også lese Ambjørnsens eget blogg-innlegg om filmen HER.  





torsdag 4. august 2011

Et par repriser


Det er hett, hett, hett på Østlandet og jeg klarer ikke å konsentrere meg om å lage en ny blogg-post.

Så av ren & skjær makelighet går jeg trappene ned i arkivet og henter fram to innlegg fra 2009. Begge dreier seg om lister. Det var en periode i bokbloggsfæren da vi listet opp både det ene og det andre; om hva vi hadde lest og hva vi burde lese.
Morsomt også å lese kommentarer som f.eks.:  "Du burde printe ut lista og henge over senga di eller på do. Med glass og ramme."   

http://dipsolitteraten.blogspot.com/2009/11/bbc-mener-at-folk-flest-bare-har-lest-6.html
OG
http://dipsolitteraten.blogspot.com/2009/11/hvor-mange-har-du-lest-del-2.html