lørdag 19. mai 2012

DVD på biblioteket

Litt langdryg. Men realistisk og overbevisende om den kalde krigen og dens "bivirkninger".
Kremen av dagens britiske skuespillere er med. Gary Oldman, Colin Firth  & co. imponerer! 
Nedtonet, stillferdig og farlig. Alec Guiness opprinnelig som hadde rollen som George Smiley. Må ha vært vanskelig å overta den rollen, siden Guiness gjorde jobben så bra at forfatteren le Carré fikk skrivesperre etter å ha sett Smiley bli forvandlet fra noe han skapte ved skrivebordet til et menneske på film og TV. Men infløkt å sette seg inn i, både i film og bøker. Lite action i vanlig forstand, men veldig mye under overflaten.
En film som satt i kroppen på meg lenge etterpå.
Anbefales, hvis du har sansen for denslags, dvs. 70-tallet, glimrende skuespillerkunst og britisk etterretning, dengang.
Anbefaler også John le Carrés bøker, og ser på ham som en slags arvtager etter Graham Greene. Intet mindre. Som forfatter er han ujevn, men det var da gudbedre Greene også.
Begge er da gjentatte ganger foreslått som Nobelprisvinnere. GG fikk den aldri. Og jeg tror ikke han brød seg om det så veldig. John le Carrè blir fortsatt regnet som for kommers, tror jeg, selv om han er den mest kompliserte jeg vet om av såkalte "spenningsforfattere". Men begge var faktisk etterretningsfolk (å være journalist eller romanforfatter må være det ideelle 'cover' for en agent) - og vi har andre kjente som William Somerset Maugham og Joseph Conrad. De skrev om sine erfaringer. Agenter som trodde de jobbet for den "gode sak" og Imperiet!
Komplisert !


4 kommentarer:

 1. Jeg så denne filmen tidligere i år, og kom aldri så langt som til å omtale den på min egen blogg. Jeg er enig i at "gamlegutta" imponerer, men at filmen var i drygeste laget ... ;-)

  SvarSlett
 2. Filmen er regissert av Tomas Alfredson, som har gode gener, for faren hans er geniet Hans Alfredson, en av de aller, aller største kulturpersonligheter her i Skandinavia i vår tid.

  SvarSlett
 3. Ja, "Anonym". Tenkte ikke på det, men du har jo rett ! Veldig bra jobba av Tomas.

  SvarSlett
 4. Takk for omtale! Gleder meg til å se denne :-)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !