tirsdag 3. april 2012

Litterær quiz (utdragstypen)

Jeg vet ikke om det er stemning for en quiz ? Vi kan jo prøve utdragstypen, denne gang. Og da gjelder det å finne spor i ord og å være aktiv i kommentarfeltet, om man vil ha flere hint av quizmaster.
Såpass kan jeg røpe: Det er sakprosa, men forfatteren var i første rekke kjent som skjønnlitterær forfatter.


"De kristne middelalderteologene var dyktige til å male fanden på veggen. Skrekkvisjonen av hva som venter synderen i helvete må kunne betegnes som et av de mest originale bidrag til den fantastiske litteraturen. Men ingen (med en mulig unntagelse av hinduen) kan konkurrere med muslimen når det gjelder å skape sinnbilder på den salighet som den rettroende har gjort seg fortjent til når han har sluppet helskinnet fra linedansen på broen Sirah, tynn som et hårstrå, skarp som en sverdegg og med rekkverk av sylkvasse tornekvaster som islams himmelvendte brobyggere har strukket over helvetespølen til paradiset.
Når perleporten åpner seg er du glattbarbert, parfymeduftende, i topp trim og 36 år gammel. Du stiger inn i eviggrønne enger med fontener, trær, hester og kameler. På treet Tuba vokser smykker og silkeskjorter. Knips med fingeren og eteren er full av musikk. Tilbudet synes å være ubegrenset. Ut over de fire tusen nihundrede samarbeidsvillige huriene som møter deg etter de fire hustruer som du beskjedent må nøye deg med i jordelivets karrighet, får du også assistanse av åtte tusen mer rutinerte gifte kvinner. De vil være heltidssysselsatte med å skjenke deg en endeløs orgasme. Huriene er de sprekeste blant disse himmelske brunstbomber. Med kullsorte pupiller og mye hvitt i øyeeplet. To av dem er så lysende eteriske at du kan se tvers igjennom sytti tusen praktfulle kjoler og helt inn til beinmargen og med kinn så blanke at du kan speile deg i dem. Det er verdt å merke seg at den kvinnelige befolkningen er ren, i betydningen at de ikke menstruerer."

Sånn, der tenker jeg dere lærte noe nytt! Men hva heter boka, og hvem kan ha skrevet dette ?
Gi lyd fra dere !

11 kommentarer:

 1. Du har allerede (ubevisst?) gitt et hint når du sier at forfatteren VAR i første rekke kjent som skjønnlitterær forfatter. Altså er han avdød. Og norsk, vil jeg nok tro. Begynte fornavnet på A?

  SvarSlett
 2. PS Lurer forresten på om jeg skal skifte tro ...

  SvarSlett
 3. Endelig respons! Takk, Jørn!
  Ja, det har du rett i. Fornavnet begynner på A. Mener du virkelig at du tok dette på strak arm ?!

  SvarSlett
 4. Det kan se sånn ut. Stilen og tematikken. Da slutter vel etternavnet på n?

  SvarSlett
 5. OK. Ikke så vanskelig. Ny quiz?

  SvarSlett
 6. Nei, nå blir det leeenge til neste gang. Har aldri opplevd så liten respons på et innlegg, quiz eller ei.

  SvarSlett
 7. Beklager at jeg løste den. Oppdraget var jo å trekke folk!

  SvarSlett
 8. Du skal absolutt ikke beklage, men har du tittelen i det kloke hodet ditt, også ?

  SvarSlett
 9. Takk for komplimenten. Nei, jeg har ikke sett boka engang. Kan det være "Gud leser ikke romaner", kanskje? (Jeg har kikket på Wikipedia.)

  SvarSlett
 10. JA ! Og dermed er vi i mål.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !