onsdag 14. april 2010

Quiz: De første setningene

Lenge siden sist. Så kanskje på tide med en aldri så liten litterær quiz.
Tenkte vi skulle gjøre det litt annerledes denne gang. Først tenkte jeg å presentere den første setningen hentet fra et titalls romaner, men fant ut at det blir i snaueste laget. Får da være måte på hva dere skal kunne! Derfor blir det de første setningene.

Spørsmålet er ganske enkelt: Hvilke romaner er disse åpningstaktene hentet fra, og hvem var forfatterne ?
Gi gjerne tilbakemeldinger om hvordan dette gikk. Svarene legges ut imorgen.

1) “Det beste ville være å skrive hendelsene ned fra dag til dag. Føre dagbok, for å se klart. Ikke overse nyansene, småtingene, selv om de virker ganske betydningsløse - ordne dem fremfor alt. Få frem hvordan jeg ser dette bordet, gaten, menneskene, tobakkspakken min, fordi det er dette som har forandret seg.”

2) “Alt dette har mer eller mindre hendt. Iallfall det som handler om krigen er nokså sant. En fyr jeg kjente ble virkelig skutt for å ha tatt en tekanne som ikke var hans.”

3) “I fjor midt på sommeren blev en liten norsk kystby skueplassen for nogen høist usædvanlige begivenheter.”

4) “Marco da Cola, velbyrdig herre fra Venezia, fremfører sin sin respektfulle hilsen. Jeg vil berette om min reise til England i året 1663, om hendelsene jeg var vitne til og om menneskene jeg møtte, idet det er mitt håp at disse vil være av en viss interesse for dem som har sans for det selsomme.”

5) “I Frankrike levde på 1700-tallet en mann som var en av de mest geniale og avskyelige skikkelser i denne epoken, da det ellers ikke var mangel på geniale og avskyelige skikkelser.”

6) “Blant andre offentlige bygninger i en viss by som det av mange grunner vil være uklokt å nevne, og som jeg heller ikke vil gi noe oppdiktet navn, er det én som fra gammelt av er felles for de fleste byer, nemlig - Fattighuset.”

7) “Gutten med det lyse håret heiste seg ned de siste par metrene fra klippen og begynte å bane seg vei mot lagunen. Enda han hadde tatt av seg skolegenseren og gikk og slepte den etter seg, var skjorten klistret fast til kroppen, og håret lå drivvått ned i pannen.”

8) “Det var godt å brenne. Det var særlig godt å se ting bli spist, å se ting bli svarte og endret.”

9) “En lyd. Hun våknet av den. Klokken var fire om morgenen. Fire null to med klokkeradioens røde streker. Det var grålyst i værelset. Over vindusrutene lå et stripemønster av regndråper, og utenfor dampet det av det av det fuktige gresset.”

10) “Endelig sto presten på prekestolen. Forsamlingen løftet hodet. Så, der var han allikevel. Det skulle ikke bli messefall denne søndagen som den forrige og mange søndager før.”

Lykke til! Spent på om noen klarer 10 av 10 mulige.Svarene finner du HER.
(Hallo, der ute, var det ingen som deltok ?!)

9 kommentarer:

 1. Hei Dipso.
  Jeg prøvde meg, men det var aaaaaalt for vanskelig for en enkel sjel som meg. Men det var moro. Jeg vurderte å jukse ved å google sitatene, mon tro om det hadde gått an?

  SvarSlett
 2. He-he... Jeg klarte faktisk nr.5 og nr. 9 (Hendelser ved vann er nemlig en av mine soleklare favoritter), men syntes ikke det var så mye å skryte av. Resten hadde jeg nemlig ikke peiling på. Artig var det nå! :)

  SvarSlett
 3. Hmm, jeg burde kanskje ikke ha skrevet den ene tittelen i kommentaren... Dumt av meg!

  SvarSlett
 4. Knirk: Det er vanskelig, fordi jeg innbiller meg at dere er en gjeng meget skarpsindige lesere.

  mbfjord: Nei, det gjorde da ingenting. Hyggelig at du var med.

  SvarSlett
 5. Vanskelig, og morsomt! Har mye glede av å trykke meg inn på bloggen din!

  SvarSlett
 6. Hurra! Quiz - det har jeg savnet.
  Jeg klarte nr. 2, gjettet riktig på nr. 5, og tippet riktig forfatter på nr. 6.
  Temmelig fornøyd og håper at du har flere quizer framover =D

  SvarSlett
 7. Gjennom ordene/Oda: Hyggelig med positive tilbakemeldinger.

  SvarSlett
 8. Joda, jeg var med, men klarte bare 'Mysterier' og 'Fluenes herre'.
  Syns det er kjekt med quiz selv om jeg ikke alltid klarer å svare for meg :-)

  SvarSlett
 9. Sent ute jeg (vært bortreist), men klarte nr 4 iallefall:) Burde kjent igjen nr 5, men begynner jo å bli noen år siden jeg leste den...
  Som nefertiti sier: gøy med quiz, selv om jeg ikke er så flink til å svare bestandig.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !