onsdag 27. april 2011

Egon Friedell


André Bjerke forteller i essayet 'Dilettanten som kunne det' om en marxistisk historielærer han hadde på gymnaset. Læreren var en ganske ung mann som ikke tok det så nøye med å følge pensum. En dag smekket han læreboken sammen og sa: "Nei, idag gidder vi ikke dette. Idag gjør vi noe ordentlig." Og opp av håndvesken trakk han noen store, gule hefter med festlige røde tverrstriper:
"Han begynte å fortelle oss om Egon Friedell, en petit-skribent og kabaretskuespiller i Wien, en altmuligmann og fusentast som nå plutselig hadde forbløffet verden med en stor kulturhistorie. For sin egen del ville han ha sagt at han anså denne Friedell for å være en uvederheftig historiker og en noe suspekt person, en typisk representant for den forfinede - og dekadente - borgerkultur i Europas "lystige by".
Ifølge marxisten var
"Vår tids kulturhistorie" med respekt å melde det rene tøv. Men - det måtte innrømmes - det var morsomt tøv. Glitrende morsomt og dypt fengslende tøv. Strauss' bysbarn og åndsfrende, denne valsekonge av en historieskriver, var iallfall en brukbar historieforteller."
Så begynner læreren å lese opp for klassen. Og André Bjerke skriver: "Jeg husker at jeg satt som forhekset."
---

Nå har jeg endelig kjøpt bøkene! Egon Friedells "Vår tids kulturhistorie, 1-3". Til norsk ved Niels J. Mürer. Aschehoug, 1934.  
Og du aner ikke hvor glad det gjør meg, etter gudene må vite hvor mange omveier, at de omsider har kommet  hjem til mine bokhyller!

---


"Min latinske ordbok skal få være med videre, også de tre bind av Egon Friedells kulturhistorie som jeg kjøpte i et antikvariat på Fiolstrædet i København for mange år siden", skriver Jan E Hansen, da han skal sanere sitt bibliotek.

---

Den 13. mars 1938 ble Østerrike annektert i Det Storgermanske Rike. Egon Friedell, en jødisk intellektuell, visste at hans liv var i fare. Et jødehat som lenge hadde ligget latent, blusset for alvor opp i Wien ved Hitlers Anschluss. Den 16. mars begikk den 60-årige Friedell selvmord ved å kaste seg ut av et vindu fra egen leilighet, da han oppfattet det som om SS-menn var i ferd med å trenge seg inn i bygården for å pågripe ham.

 (Anschluss)

1 kommentar:

  1. Vilken intressant berättelse- och ett så sorgligt människoöde- det var onda tider. Jag förstår din glädje över de fina böckerna du nu fått hem till dina hyllor- och jag- jag ska läsa mera om Egon Friedell. Tack för ditt fina inlägg!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !