onsdag 23. februar 2011

Mine Mammut-kjøp

Mammutsalget er godt i gang hos landets bokhandlere, og jeg tror du skal være ganske interesseløs om du ikke finner noe som er i din smak. Selv forhåndsbestilte jeg. Klok av skade var jeg veldig forsiktig denne gang. Det var mye jeg hadde lyst på, men jeg ville ikke kjøpe katta i sekken. Det er litt gambling å bestille bare utifra de knappe opplysningene som Mammutkatalogen gir. Der er det for eksempel ikke oppgitt bokens sideantall, og heller ikke om den er heftet eller innbundet, så en kan risikere å bli veldig skuffet når bokposen skal hentes.
De bøkene jeg bestilte, kjente jeg litt ifra biblioteket. Jeg kjente dem i hvert fall godt nok til at jeg ønsker å ha dem i bokhylla. Selvsagt risikerer jeg å bli skuffet uansett, for jeg har jo forventninger. Min bokhylle består av en rekke forventninger som ikke er blitt innfridd, og som en vakker dag må forsvare sin plass der.
Disse kjøpte jeg:

Til siste slutt - Jeg var Hitlers sekretær. Traudl Junges egen beretning. Hun var 22 år gammel i 1942 da hun fikk stilling som en av Der Führers sekretærer. Hennes livs sjanse, trodde hun. Stillingen var ikke fullt så misunnelsesverdig da hun maskinskrev Hitlers testamente i førerbunkeren i 1945. Denne boken ga inspirasjon til den utmerkede spillefilmen Der Untergang.
Jeg har lest ganske mange bøker om den 2. Verdenskrig og flere biografier om Hitler, men jeg tror allikevel at denne lille heftede boken til 29 kroner er et verdifullt supplement.

Ordets makt og avmakt av Jan Guillou. Jeg tror alle i Sverige har en mening om denne samfunnsdebattanten, journalisten og forfatteren. Han er selvsagt et velkjent navn også her i landet, - mest som spenningsforfatter. Dette er derimot ingen spenningsbok, men tilbakeblikk på førti år med skriving som yrke. Selvsagt kan jeg lære noe av hans erfaringer, siden jeg selv fusker i faget iblant.
Det overrasker meg at boken havnet på Mammut så kjapt. Den ble utgitt i 2009. Kanskje forlaget har feilberegnet etterspørselen i Norge? Uansett synes jeg den er verdt sine 99 kroner.
På bokomslaget (bildet over) poserer han for fotografen ved en stor, manuell skrivemaskin. Lurer på om han virkelig har skrevet sine romaner på den maskinen. Ikke helt usannsynlig, siden gammel vane som kjent er vond å vende, men fryktelig tungvint i så fall. En romanforfatter ikke bruke PC. En journalist, derimot, har ikke noe valg.

Damm Referanse: Film. Jeg har sett veldig mye film i løpet av livet, men har lite bøker om film i hylla, bortsett fra 1001 filmer du bør se før du dør og 501 filmregissører, også de har jeg kjøpt på Mammutsalg. Damms Referanse har kostet kr. 429,-. Jeg betalte 129, og tror jeg har gjort et godt kjøp.

Joseph Imbach: Bibelens gleder. En praktisk veiledning i bibeltolkning. Imbach er professor for fundementalteologi ved San Bonaventura-fakultetet i Roma, og i ifølge vaskeseddelen er han særlig opptatt av grenseområdet mellom litteratur og teologi. Det passer meg aldeles utmerket. Jeg hadde aldri giddet å lese bøker av kjendisprester som Einar Gelius eller Karsten Isachsen. Men jeg kan godt lytte til denne katolske teologens forelesninger. Inngangsbiletten koster snaue 69 kroner.

Herbjørg Wassmo: Hundre år. Ikke til meg selv, men en gave til min gamle mor som har lest det aller meste av Wassmo. Selvsagt fortjener muttern en god bok, det er tross alt hun som har lært meg gleden ved å lese.

Det var det. Mye annet jeg kunne tenkt meg. F eks Geelmuydens reisebrev (den gutten havner på hvert bidige Mammutsalg!) eller biografien om Jacob Sande eller biografien om Jens Chr Hauge eller en og annen roman, men jeg satte strek der. Kanskje jeg tar en tur innom bokhandelen og plukker med meg en bok eller to. En kan som regel finne noen riktige godbiter til ytterligere nedsatte priser på salgets siste dager.

6 kommentarer:

  1. Trikset er å forhåndsbestille på nettet. Da får du oppgitt både sidetall, format og grundigere omtale - samt at du selvsagt kan google boka for omtaler i tillegg.

    Jeg har allerede gjort to mammutkjøp - en forhåndsbestilling av fagstoff på nett og en barnebokhandel i den lokale bokhandelen. Men nå ser jeg jo at jeg ikke har fått med meg Guillous "Ordets makt og avmakt" så kanskje må jeg ha en siste runde til.

    SvarSlett
  2. Hadde hatt det helt fint med meg selv om jeg kom hjem fra Mammutsalg med din handlepose kjenner jeg.

    Selv har jeg så langt kjempet veldig hardt med meg selv i år. Jeg har for en gangs skyld ikke forhåndsbestilt noe, og har bare vært inne i en bokhandel én gang. Der stod jeg med favnen full av bøker (så full at en fremmed dame kom bort til meg og spurte om jeg trengte hjelp til å bære), men jeg begrenset meg og la det meste tilbake på bordet. Blant annet Geelmuydens reisebrev, som du nevner. Til slutt var det bare tre bøker i posen min da jeg forlot butikken, og siden har jeg ikke turt gå inn. Og med det har jeg foreløpig kjøpt like mange bøker som jeg har fullført i februar. Tenk det.

    SvarSlett
  3. Sesselja: Ja, jeg skjønner at nettet gir flere opplysninger. Men jeg har aldri hatt sans for å lese mye tekst på skjerm. Og Mammukatalogen vil jeg i ro og mak bla i på 'gammelmåten'.

    Elisabeth: Imponert over din karakterstyrke!

    SvarSlett
  4. Det er noen som påstår at det norske mammutsalget er blitt mer konsentrert om publikumsfavoritter, og for en med sær smak, kan det faktisk se slik ut.

    Sjøl fleska jeg til med Kjell Askildsen i tolv små bind og Kurt Narvesens gjendiktning av de samla dikta til Emily Dickinson. For øvrig anbefaler jeg det svenske boksalget som en kan få tilgang til via capris.no. Her er det mye spennende, til lavere priser enn de norske.

    Den som er fortrolig med det svenske språket, kan få seg en fin harrytur på nettet.

    SvarSlett
  5. Den danske "kjendispresten" Johannes Møllehave derimot, han er verdt å lese. Bare et tips.

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !