søndag 17. januar 2010

Litterær quiz (utdragstypen)


Lenge siden vi hadde en quiz her. Er det stemning for det på en søndag?
Som tidligere: Finn spor i ord. Vær aktive i kommentarfeltet, så vil du få hint underveis. Jeg kan med en gang si at dette er ikke norsk:
"De to andre svarte gutta - den minste og den andre store - var lamslåtte. Søster knipsa i fingrene, og de gikk til aksjon. Øyeblikkelig aksjon, de smatt over gulvet. Den lille ved siden av den store, som et speilbilde i forminska utgave. De var nesten borte hos Pete da det slo dem noe som kollegaen deres burde ha visst, nemlig at Pete ikke var kobla til kontrollen som oss andre og derfor ikke ensa andre som kom med med en ordre eller trakk ham i armen. Hvis de hadde tenkt å ta ham, måtte de ta ham på samme måten som en bjørn eller okse. Men ettersom kollegaen deres lå fullstendig utblåst mot veggen, var ingen av de svarte karene særlig interessert i å finne ut oddsene.
Tanken slo dem begge samtidig og de stivna, denstore og det vesle speilbildet hans, i nøyaktig samme stilling, med venstre fot fremme, høyre hånd utstrakt, halveis mellom Pete og Storesøster. Jernkulen dingla foran dem og bak seg hadde de det hvitglødende raseriet hennes. De skalv og stønna, og jeg kunne høre hvordan det skurra i tannhjul. Jeg kunne se hvordan de vrei seg av forvirring som en motor i høygir på full gass og alle bremser slått på."
Roman og forfatter, takk!

15 kommentarer:

 1. Har ingen anelse hva dette er egentlig. Får ta et tradisjonelt spørsmål: Skrevet før eller etter 1950?

  SvarSlett
 2. Originalen kom tidlig på sekstitallet. Noe internasjonalt gjennombrudd kom ikke før filmatiseringen var et faktum, flere år senere.

  SvarSlett
 3. Er det Steinbeck? Mus og menn?

  SvarSlett
 4. Filmatisering? Pete? Hm. Dette var nokså vanskeleg, Geir. Har du eit hint?

  SvarSlett
 5. Det blir FOR lett hvis jeg skal gi mange hint. Men som dere kanskje kan gjette av teksten, så foregår det på en institusjon...

  SvarSlett
 6. Hehe, der er du nok inne på noe!

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Da tror jeg du like godt kan si det, lille søster!

  SvarSlett
 9. Fler konkurranser Dipso! Du er god på det.
  Det ligger en award til deg inne på bloggen min:-).

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 10. Ok. "Gjøkeredet" av Ken Kesey.
  Ha en god kveld!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !