søndag 6. september 2009

Jeg svarer "Lyran"


Jeg svarer på Lyrans lese-enquete.

1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
De eneste bøkene jeg husker fra barndomshjemmet, var seriene Familieboken og Norge i krig. Det skulle endre seg med årene. Litteraturinteressen har jeg nok arvet fra mutter'n. Hun lånte Hamsun, Undset, Borgen, Maugham, m.fl. på biblioteket. Senere var hun glad for å ha råd til å kjøpe de samme bøkene.
Da jeg var liten leste hun Ole Aleksander Fillibom-bom-bom og Ole Brumm for meg. Ole Aleksander hadde jo en fantasifigur som het Knerten. Jeg hadde også en liksomkamerat. Han het "Håmmen" og var en rund og trivelig fyr som fikk skylden for det meste. Jeg vet ikke hvor det ble av Håmmen, men han forsvant før jeg begynte i 1. klasse.

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Nei, noen "lesende forbilder" hadde jeg ikke. Men nesten alle gutta i klassen leste Hardy-guttene. Jentene leste Bobsy-barna og Frøken Detektiv.
Vi oppsøkte helst ikke biblioteket før vi kom på ungdomsskolen. På det offentlige biblioteket satt en karikatur av en bibliotekar som skremte vannet av oss; en streng, bebrillet, liten frøken som blandet seg i hva både barn og voksne lånte.

3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?Vi hørte alltid Barnetimen på radio. Det var tyst i gatene mens det pågikk. På kino så vi Tarzan og Hopalong Cassidy.
Jeg var selv med i barneteater. Min tolkning av keiser Augustus gjorde et uutslettelig inntrykk på publikum!

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Det hele startet med Hardy-guttene. Ett sted må man begynne. Senere Jules Verne og Jack London, MacLean og Bagley og siden bare mer og mer avansert: Bjørneboe, Eidem, Vonnegut, Roth, Borgen, Hesse, Dostojevskij, Kafka, Bernhard. Kan ikke huske når og hvordan. I min hukommelse har bøkene "alltid" vært der.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
Jeg vet ikke hvor viktig det er å lese. Kjenner mange som aldri åpner en bok. Det er blitt folk av dem også. Ihvertfall noen av dem. Men det er viktig for meg. Ikke bare som avkobling, men som tilkobling. Jeg tror at man kan bli mer lydhør overfor andre menneskers skjebne ved å lese skjønnlitteratur. Du lærer å se nyansene i livet, for å si det litt pompøst. Det er ikke sikkert at du blir et bedre menneske av å lese. Men du blir såvisst ikke et dårligere!
Nei, jeg synes folk kan lese hva de vil. Det er som med musikksmaken. Alle begynner jo med liste-popen. Etterhvert oppstår det et ønske om å lytte til noe mer krevende.

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Aner ikke. Ingenting. Alt. Det som er et "jeg" i meg, er et produkt av alt jeg har lest.

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?Nei, si det! Jeg sier ikke at tilværelsen ville ha vært meningsløs uten bøker, men tom. Hverken musikk, film eller kunst kan erstatte det å lese.

6 kommentarer:

  1. Undrar om Ole Brumm kanske är Nalle Puh? Så tråkigt att Håmmen försvann :-)Och visst kan det bli folk av de som inte läser också, om de har tur.

    SvarSlett
  2. Lyran: Ja, Ole Brumm og Nalle Puh er en og samme.
    Tror det var bra at Håmmen forsvant, - han hadde ikke klart overgangen til norske grunnskolen.

    SvarSlett
  3. "Nei, jeg synes folk kan lese hva de vil. Det er som med musikksmaken. Alle begynner jo med liste-popen. Etterhvert oppstår det et ønske om å lytte til noe mer krevende."

    Veldig godt sagt/skrevet!

    SvarSlett
  4. "Ikke bare som avkobling, men som tilkobling." Den var god!

    SvarSlett
  5. Spectatia: Så god at jeg sikkert har "stjært" det fra noen!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !