tirsdag 18. august 2009

Jeg trenger råd


En god stund nå har bloggingen ikke bare vært en hobby, men en skriveøvelse; en oppvarming før jeg igjen skulle skrive bokanmeldelser. Tenkte jeg. Rent praktisk viser det seg å være vanskeligere enn jeg trodde, for de kontaktene jeg hadde for tyve år siden, nei de har jeg ikke lenger. Journalister og forlagsfolk som jeg engang kjente, er nå enten pensjonister eller "informasjonsmedarbeidere".
Men mitt største handicap er allikevel at jeg ikke har en redaktør som gir meg grønt lys.
Vel og bra å være freelancer, men uten tilknytning til en redaksjon, så er dørene lukket. For å få tilsendt anmelder-eksemplarer fra forlagene, må jeg oppgi navnet på en såkalt mediabedrift.
I mangel av eget firma kan jeg jo føre opp navnet på denne bloggen, og skrive anmeldelsene her. (For forlagene tror jeg det er ett fett om bokanmeldelser er trykt på papir eller nett, bare de får blest om sine bøker.) Men det var liksom ikke helt hva jeg hadde tenkt meg. Det gir meg gratis bøker, - det gir meg derimot ikke ekstra kroner i kassa.
Jeg henvendte meg til Vi Menn og tilbød meg å dekke bokhøsten for dem. Sjefredaktøren tok seg tid til å svare at han gjerne så artikler fra min hånd, men: "Vi har i forsvinnende liten grad bokanmeldelser, så jeg må derfor takke nei til tilbudet ditt."
OK. Ett skritt frem, to tilbake.
Derfor henvender jeg meg nå til dere, mine medbloggere og lesere. Mange av dere har en fot innenfor bokbransje og media. Har dere noen råd å gi meg?

10 kommentarer:

  1. Ikke lett det der. Jeg har foten innafor så det holder med finfin jobb i forlag. Men når det kommer til anmeldelser trykket på papir så tror jeg nåløyet er smalere enn smalest. Det er jo flere av bloggerne som skriver anmeldelser ved siden av andre jobber. Men ofte er det en kombinasjon av kulturjournalistikk og kontakter som er utslagsgivende.

    Jeg tror jeg ville ha begynt med å legge ut anmeldelser på blogg og kanskje sendt de samme anmeldelsene inn til utvalgte magasiner. I Sverige har jo noen bokbloggere blitt ekstremt profilerte etter hvert og på denne måten skaffet seg jobber i bransjen.

    Vi Menn har jo en viss profil på sine lesere, men jeg tror personlig at det hadde funket med bokanmeldelser der. Da ville jeg nok vinklet det mer over på barske bøker og krim. I stedet for å bare ha et konsept så ville jeg ha spurt dem om hva de tror kunne passe for sine lesere. Du har jo åpenbart allerede en kontakt der. Bruk den!

    Lykke til med planene!

    SvarSlett
  2. Bokdama: Takk for kjapt svar!
    Jeg foreslo nettopp din vinkling overfor ViMenn; at jeg kunne konsentrere meg om krim og spenningslitteraturen. Men det er mulig at de har brent seg på dette før.
    Når jeg kvier meg for å skrive anmeldelser på bloggen, skyldes det at jeg har tjent penger på anmelderiene tidligere. Da er det ikke så lett å gjøre samme jobb for knapper & glansbilder. Jeg er kanskje litt stolt og sær, sånn sett.
    Men ditt forslag om å teste ut anmeldelser på blogg først og så sende dem til en redaksjon, er såvisst ingen dårlig idé.

    SvarSlett
  3. Jeg har ikke erfaring eller kontakter i akkurat den retningen du er ute etter, men jeg kom til å tenke på at du sikkert kan få noen tips i arkivet på Frilansliv, en blogg som er skrevet av en frilansjournalist.

    Selv har jeg blitt intervjuet der ved et par anledninger, men da har det handlet mer om frilansoppdrag som oversetter.

    SvarSlett
  4. Eg ville skrive bokmeldingar og lagt dei ut i bloggen, eg. Sjølv om du ikkje får betalt med det same. Er pengar alt? Er ikkje lesarar også viktigè?

    SvarSlett
  5. Spectatia: Ja, Sesselja på Frilansliv fulgte jeg daglig da hun var aktiv. En dyktig dame, men hun har neppe erfaring med anmeldervirksomhet.

    Aina: Penger er selvsagt ikke alt. Vi blogger f eks ikke for pengenes skyld. Men å blogge og å anmelde en bok er to meget foskjellige ting. Det ligger mange timers arbeide bak en bokanmeldelse. Og meget omfattende lesning. Dét syns jeg naturlig nok skal lønnes.
    Ville du ha debutert som romanforfatter og reist rundt og holdt foredrag på skoler, hvis det var ulønnet virksomhet?

    SvarSlett
  6. Nei, Sesselja på Frilansliv drev ikke anmeldervirksomhet, men hun skrev ofte om hvordan man skulle få en fot inn på steder og opparbeide kontakter. Tenkte bare det kunne gi ideer.

    Dessverre, i denne sammenhengen, er det ganske mange som faktisk legger ned veldig mye tid på seriøs blogging om bøker, helt uten betaling. På samme måte som de fleste forfattere når de begynner å skrive ikke kan regne med noen som helst sikker intekt av anstrengelsen. Antagelig må man nok regne med stor konkurranse, og tilsvarende anstrengelser, for å hevde seg og kunne tjene penger innen begge disse to områdene.

    SvarSlett
  7. Jeg er enig med deg - det er stor forskjell på å blogge og å skrive anmeldelser. Men hvordan man får oppmerksomhet fra tidsskrifter og aviser vet jeg ikke. Det er mulig at gode anmeldelser her på bloggen kan få oppmerksomhet fra aktuelle kandidater? Men - det spørs om de får med seg hva vi driver med i det hele tatt.. Uansett - hold oppe pågangsmotet. Det man vil får man som regel til.

    SvarSlett
  8. Det jeg gjorde da jeg bli fast anmelder i en avis var å kontakte kulturredaksjonen i avisen. Dersom du ikke sikter deg inn mot de største avisene, men begynner i en litt mindre avis, er det lettere. Ta kontakt med en avis som allerede har bokstoff og hør om de er interessert i en ny anmelder og om du eventuelt kan sende dem noen arbeidsprøver. Det er ikke allverdens betalt, men det gir faktisk litt å ha tekstene sine på trykk i papirutgave. Når du først har skrevet en liten stund for en mindre avis, er det lettere å komme inn i de store.
    Lykke til!

    SvarSlett
  9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  10. Jeg ville gjort som Flagre: ta kontakt med aviser og blader som allerede trykker bokanmeldelser. Hvis Vi Menn og andre publikasjoner ikke har bokanmeldelser, skyldes det neppe at de ikke har folk til det, men at det er en redaksjonell linje de har lagt seg på.

    Klassekampen og Morgenbladet er jo f.eks. to aviser som begge kjører en rekke bokanmeldelser, og som vi, etter fjorårets spørsmål på Frilansliv, vet tar imot frilansstoff. Istedet for å spørre om de er interessert i anmeldelser per se, foreslå å anmelde én bestemt bok for dem som du tror passer inn - men som andre anmeldere kanskje ikke vil tenke på. Eventuelt kan du først sende inn et par anmeldelser til Bokavisen - tviler på de betaler, men da har du online anmeldelser å vise til. Det kan kanskje være greit å vise til noe som ikke er på bloggen men i en redaksjonell setting, siden vi er dusinvis av bokbloggere som skriver om bøker.

    PS: Hyggelig å se gamlebloggen bli nevnt og husket. :)

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !