fredag 6. februar 2009

Litterær quiz # 16


Nei, det er litt tullete å ha en egen blogg for quizen. Jeg flytter den tilbake. Men jeg fikk ihvertfall sjekket om Dipsolitteraten også ble lest uten quiz. Og det ble den.

OK, vi går rett på:
"Ofte kunne vi vi sykle sykle side om side. Da viste vi hverandre alt vi så: Borgen, sportsfiskeren, båten på elven, familien som marsjerte på rekke og rad langs elvebredden, dollargliset med åpent tak. Når vi skulle ta en annen retning og vei, måtte jeg kjøre først, hun ville ikke ha noe å gjøre med retninger og veier. Ellers, når trafikken var for stor, syklet hun somme tider bak meg eller jeg bak henne. Hun hadde en sykkel med skjulte eiker og skjerm over kjedet og tannhjulet, og hadde på seg en blå kjole med et vidt skjørt som flagret i vinden. Det gikk en stund før jeg vente meg til ikke å være redd for at skjørtet skulle sette seg fast i eikene eller tannhjulet og få henne til å velte. Siden likte jeg å se henne sykle foran meg.
Jeg hadde gledet meg så grensløst til nettene. Jeg hadde forestilt meg at vi ville elske, sovne, våkne, elske igjen, sovne på nytt, atter våkne, bare sånn hele tiden. Men kun den første natten våknet jeg igjen. Hun lå med ryggen mot meg, jeg bøyet meg over henne og kysset henne, og hun snudde seg over på ryggen, åpnet seg og omfavnet meg. "Gutten min, gutten min." Da sovnet jeg over henne. Natten etter sov vi uten å våkne én eneste gang, trette av å sykle, av sol og vind. Vi elsket med hverandre neste morgen.
B overlot ikke bare til meg å velge retninger og veier. Jeg avgjorde også hvilke vertshus vi skulle overnatte i, skrev oss inn som mor og sønn i meldeformularet, som hun bare signerte, og valgte fra menyen ikke bare maten til meg selv, men også til henne. "Av og til liker jeg å slappe helt av, ikke bry meg en døyt om noe som helst."

Forfatter & roman, takk!

21 kommentarer:

 1. Jeg har ikke peiling, men det høres ut som en trivelig sykkeltur ...

  SvarSlett
 2. Men er det ingen "spor i ord" her?

  SvarSlett
 3. Ei litt eldre dame, ein ung elskar. Den unge tar styringa, er den aktive. - Noko med skildringa i andre setninga, etter kolon, som får meg til å tenkja på England. Og då er det ei bok dukkar opp, men som (enno ein gong må seia) eg ikkje har lest: Lady Chatterleys elsker av D.H. Lawrence. * Eit skot frå hofta, bokstavleg talt...

  SvarSlett
 4. Ett skudd fra hofta, er jo bedre enn ingenting.
  Men det er ikke England og ikke D H Lawrence. Boka er av langt nyere dato, mens handlingen er lagt noe tilbake i tid.

  SvarSlett
 5. Jeg synes det er noe umiskjennelig fransk over dette, og vi skal vel tilbake til annen verdenskrig sånn omtrent?

  SvarSlett
 6. På denne sykkelferien er alt fryd og gammen, men det skal endre seg. Så langt i handlingen er vi i Tyskland før krigen.

  SvarSlett
 7. Ånei.
  Jeg sa at boka var av nyere dato.

  SvarSlett
 8. Det er ikke Heinrich Böll.
  Kritikerne likte denne boka, og særlig amerikanske lesere har tatt den imot med åpne armer. Jeg tror den har solgt noe sånt som 1 mill. ex. bare i USA. Kanskje det pikante ved forholdet moden kvinne og meget ung mann har gjort utslaget.
  Jeg kan styre min begeistring. Story'en er bra, men språket er ordinært.
  Nå er bok blitt film.

  SvarSlett
 9. Vil det si at det er en amerikansk forfatter som har skrevet boka?
  Og nyere dato, er det for eksempel de siste fem åra?

  SvarSlett
 10. Jeg bare gjetter ukvalifisert. Selvfølgelig er det ikke Böll. Jeg er fullstendig blank, må jeg innrømme, og det irriterer meg. Men sånn er det.

  SvarSlett
 11. Lille søster: Nei det vil det ikke si. Det er en tysk forf. som har slått igjennom i USA.
  Boka kom ut på midten av 90-tallet. Er trykt opp på nytt nå pga. filmen.

  SvarSlett
 12. Å, nå tror jeg at jeg vet det, men jeg skal ikke si det HØYT ennå.
  Er jeg på riktig spor?

  SvarSlett
 13. Hehe, lille søster!
  Jeg kan da ikke vite hvilket spor du er på.
  Nå har denne quizen vart en stund, så jeg syns du kan si det høyt.

  SvarSlett
 14. Høytleseren av Bernhard Schlink?

  SvarSlett
 15. Der satt'n! Full pott til lille søster.

  SvarSlett
 16. Det enorme salget i USA skyldes også Oprah-effekten. I 1999 var "The Reader" en av hennes utvalgte bøker.

  SvarSlett
 17. Gratulerer, lille søster. Jeg har jo sett denne boka avbildet utallige ganger, men har ingen kjennskap hverken til forfatter eller innhold. Noe som tydelig fremgikk av min innsats i denne quizen ...

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !