tirsdag 8. mars 2016

Sven Kærup Bjørneboe om forfatterjubileer(En reprise fra 2010)


"Dauingers oppgave kan umulig være å holde liv i kjente og kjære nekrologforfattere, skriver Kærup Bjørneboe. Han er lei av forfatterjubileer allerede før Bjørnsonåret er kommet skikkelig i gang.
Bjørnson skal jubileres for full mugge. I ett år skal vår oppmerksomhet være rettet mot mannen på Aulestad under mottoet «Bjørnson for vår tid.»
Den samfunnsengasjerte Bjørnson, selve hans engasjement, er det vi skal feire - sies det. Forfatterskapet for øvrig, sakene han engasjerte seg i, mindre aktuelt.
Sant nok. BB's forfatterskap er omtrent like aktuelt i dag som fenomenet Al-Qaida og en mulig global økokatastrofe var i Kristiania ved århundreskiftet.
Skjønt, med to verdenskriger mellom vår tid og BB's samtid; med diverse folkemord; med utopiers fremvekst og fall; med et Europa på sotteseng og Vårherres definitive død, da kan det, muligens, være til trøst å bli minnet enda en gang om Bjørnsons børnetro? Hvem vet. Hans biograf Edvard Hoem vil gi oss svaret. Vi venter i spenning.
Dikter-jubileer styrker en nasjons identitet. En mann som Ibsen, han var en nasjonal identitetskaper av rang, sies det. Men når ble han dette? Først etter at utallige forskere og festtalere, hvis spesialitet alltid har vært å skape seg et trygt levebrød på trygt avdøde diktere, utropte han til en nasjonal størrelse. I takt med verdensberømmelsen. Om igjen og om igjen dette samme kulturoppgulpet om «de store», de samme anekdotene med variasjoner.
Pussig nok har norsk åndsliv fått rykte på seg utenlands for individualisme. Hvorfor? Antagelig fordi vår håndfull verdensberømtheter - Edv. Munch, Ibsen,. Hamsun - DE var individualister. Av den grunn måtte de rømme landet, og ble verdensberømte. Ikke mye nasjonal identitet hos dem, nei, ikke i utgangspunktet. De var grimme ællinger i dammen.
Et liv som grim ælling den gang kan neppe ha vært en nasjonalsport. Edv. Munch unnslapp såvidt sinnssykdom. En forfyllet Ibsen søkte reisestipend for «å lære det norske folk å tenke stort»; søknaden ble straks innvilget, landet ville bli kvitt ham.
100 og 150 års jubileer skal styrke interessen for forfatterskapet. Gjør de det? Etter Ibsen- jubileet kommer jeg aldri mer til å åpne en bok av Ibsen, enn si overvære skuespillerinners ungpikedrøm realisert i rollen som Nora på Nasjonal. Nok er nok. Jeg holder ham ansvarlig (med urette men likevel) for de drepende tonn godord under jubileet. Et steindødt forfatterskap, symbolisert ved brolagte Ibsen-sitater langs Karl Johan og Drammensveien. Ibsen i Andeby-utgave. Donalds konkurrent. «Kom og se! Vi i Andeby har fostret verdens største dikter, hans bevingede ord står å lese i stein i gatene våre.»

La gå. Jeg overdriver. Jeg bedriver vulgær-polemikk. Men jo eldre jeg blir desto større sans får jeg for vulgær-polemikk. Så mitt forslag lyder: Nedlegg Ibsen-senteret, bryt opp brosteinen, dropp nasjonalutgaven av Ibsens samlede (en potte hvor sugerørene står tett), fri oss fra dikterjubileene og frels oss fra det gode. Dauingers oppgave kan umulig være å holde liv i kjente og kjære nekrologforfattere.
Jubileet for kong Knut uten land, Hamsun-året i fjor, var lærerikt i den forstand at liket selv dukket opp og forstyrret festtaleriet. Hans påtrengende tilstedeværelse ødela stemningen. Vi skylder Hamsun takk for det.
Slikt søl risikerte vi ikke med Ibsen, enda mindre med Bjørnson. I Hamsuns tilfelle burde vi ventet femti år til, han er ikke uaktuell nok i forfatterskapet sitt, han nekter plent å la seg dytte ned i brosteinen. Både som person og forfatter en suspekt type, uegnet i nasjonal jubileumssammenheng.
V. Nabokov skrev en novelle, den handlet om omstreiferen som etter mange års elendighet vendte hjem til småbyen. Han hadde i sin tid fått publisert noen dikt. Idet han dukker opp på torvet og ordføreren er i ferd med å avduke en statue i bronse, byens store og dessverre avdøde dikter. Men Rocambole var altså ikke død. Festtalerne raser, dikteren kjeppjages.
Hamsun forblir en hard nøtt å knekke. Dersom noen skulle lykkes, stiger jo fanden selv opp av nøtta.
Han avskydde folk med mye rent mel i posen. Som den eneste av våre «store» nektet Hamsun å tilfredsstille lesernes behov for en moralsk garanti. Kan det være derfor de mange deltagerne i Hamsun-debatten så ofte snakker om «gåten Hamsun». I forsøket på å løse den, har hans biograf Kolloen endog hatt et drømmesyn, nesten for en åpenbaring å regne: Under arbeidet med det enorme Hamsun-stoffet (tredve hyllemeter, selv STASI blir smågutt) falt han i søvn, og så oppslukt var Kolloen at han i drømme med ett befant seg i samme seng som Hamsun.
Jeg tar reprise på dette, fordi Kolloen nå opptrer i egenskap av rikssynser på Hamsuns driftsliv; sist med en uttalelse om dikterens sado-masochistiske tilbøyeligheter (de nye brevene).
Hva biograf Kolloen IKKE sa noe om i intervjuet den gang, var Hamsuns reaksjon da han oppdaget selveste Kolloen der under dynen. Bygdedyret?
Tilbake til Bjørnson, en mann hvis skjebne og forfatterskapet egner seg perfekt til jubileum - motsatt Hamsun. 100 år etter sin død er BB's rykte så inderlig godt at vi kan mistenke ham for å ha satt det ut selv. Festtalere køer opp. Med hyppig opptreden i media har biograf Edvard Hoem allerede dannet lang kø ganske solo.
Noe må være galt med norsk opprørsånd når en forhenværende m-l-revolusjonær, Edvard Hoem, kan kreve vår oppmerksomhet ad BB's lidenskap i avholdssaken, hans forakt for diktere som drakk (Olaf Bull, August Strindberg), språkstriden, unionsspørsmålet, og hvorvidt BB virkelig hadde et kvinnfolk på si', osv. osv. For ikke å glemme «Hopp, hopp Karoline».
Jeg tar feil. Ikke sakene, ikke debattene, men BB's storhet, hans engasjement - evig aktuelt.
Jubileums-rusen må denne gang ha steget selv staten til hodet. Kulturminister Huitfeldt: «Kjære Bjørnson-venner. Norge er en ung nasjon. Derfor er det viktig å feire dem som var viktige for nasjonen vår» … og så blir hun profetisk: «I 2042 er det 100 år siden Dag Solstad ble født, da synes jeg vi skal feire ham, selv om tekstene hans da ikke vurderes som like relevante som i dag.»
En god idè. Men hvorfor ikke støpe Solstad i bronse med det samme? Hans engasjement er skapt for det. På med bronsen. Vi kan umulig vente til 2042. Han drar på årene, sikkert gebrekkelig her og der, også i engasjementet. De lærde strides jo om han fortsatt er maoist. Bronse vil stive ham opp. Så kan han gakke nedad Karl Johan i full mundur og skride over Ibsen-sitatene.
I kulturlivet drømmer mang en deltager om rollen som H.C. Andersens grimme ælling. Få er ekte. Riktignok skiller de seg ut i dammen, fetere og større enn de andre endene, så å si gigant-ender. På den måten blir dammen mindre, men svanene færre."

20 kommentarer:

 1. lån! lån!! lån!!!
  Er du på udkig efter et velrenommeret og akkrediteret privatlånsselskab, der giver lån til livstidsmulighed. Vi tilbyder alle typer lån på en meget hurtig og nem måde, personlige lån, billån, realkreditlån, studielån, virksomhedslån, investeringslån, gældskonsolidering og meget mere. Er du blevet afvist af banker og andre finansielle institutioner? Har du brug for et konsolideringslån eller et pant? Se ikke mere som om vi er her for at gøre alle dine økonomiske problemer til en fortid. Vi udlåner midler til enkeltpersoner og virksomheder, som har brug for økonomisk bistand med en sats på 2%. Ingen socialsikringsnummer kræves og ingen kreditcheck kræves, 100% garanteret. Jeg vil bruge dette medium til at informere dig om, at vi leverer pålidelig og støttende assistance, og vi vil med glæde tilbyde dig et lån.
  Send os så en mail til: (anitagerardloanfirm@gmail.com) for at ansøge om et låna

  SvarSlett
 2. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  SvarSlett
 3. We provide financial assistance to individuals and businesses and companies at any price from € 3,000 to € 50,000,000 or more at very low interest rates in order to receive your funds. Within one business day for more information, please contact us. williamsgaige020@outlook.com

  SvarSlett
 4. Vi gir økonomisk hjelp til enkeltpersoner og bedrifter og selskaper til enhver pris fra € 3000 til € 50.000.000 eller mer til svært lave renter for å motta pengene dine. Innen en virkedag for mer informasjon, vennligst kontakt oss. williamsgaige020@outlook.com

  SvarSlett
 5. Bonjour,

  Êtes-vous à la recherche d'un prêt commercial, d'un crédit personnel, d'un prêt hypothécaire, d'un prêt auto, de prêts, de prêts de consolidation de dettes, de prêts non garantis, de capital-risque, etc. raisons, ne pas leurs solutions de prêt! Je suis Mlle Rose, une prêteuse privée qui prête aux entreprises et aux particuliers à un taux d'intérêt bas et abordable de 2%. Intéressé? Contactez-nous afin de traiter le prêt après le transfert dans les 48 heures. Contact: missroseloanfirm@hotmail.com
  applications

  Prénom:
  Date de naissance:
  Le sexe:
  État civil:
  Adresse:
  emplacement
  Statut:
  Code postal:
  Pays:
  Téléphone:
  Email:
  Indiquez le but du prêt:
  Montant du prêt:
  Durée du prêt:
  Revenu net mensuel.

  Retournez-moi au plus vite avec les informations ci-dessus pour plus d'informations.

  Miss Rose

  SvarSlett
 6. Jeg vil dele med dere alle her om hvordan jeg får lånet mitt fra Herr Benjamin som hjalp meg med et lån på 400 000,00 euro for å forbedre virksomheten min. Det var lett og raskt når jeg søkte om lånet når ting ble grovt med virksomheten min. Benjamin gir meg lån uten forsinkelse. her er Mr Benjamin e-post / whatsapp-kontakt: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com.

  SvarSlett
 7. Jeg er her for å dele mitt vitnesbyrd om hva et godt pålitelig låneselskap gjorde for meg. Jeg heter Nikita Tanya, fra russisk, og jeg er en nydelig mor til 3 barn. Jeg mistet midlene mine på å prøve å få et lån. Det var så vanskelig for meg og barna mine. Jeg gikk online for å søke om lånassistanse. tapte til en trofast dag da jeg møtte denne vennen av meg som nylig sikret meg et lån fra Le_Meridian Funding Service. Hun introduserte meg for dette ærlige låneselskapet som hjalp meg med å få et lån i løpet av fem virkedager, jeg vil for alltid være takknemlig overfor Benjamin, for å hjelpe meg med å komme meg igjen. Du kan kontakte Mr Benjamin via e-post: lfdsloans@lemeridianfds.com, de vet ikke at jeg gjør dette for dem, men jeg må bare gjøre det fordi det er mange mennesker der ute som trenger låneassistanse. kom til dette selskapet og bli lagret. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

  SvarSlett
 8. TESTIMONI FOR HVORDAN JEG FÅR LÅNET mitt fra en utlån til legit

  Jeg heter Martin Matts Daniel, borger av OSLO. Jeg har blitt lurt av 4 forskjellige internasjonale utlånere på internett, de lover alle å gi meg et lån etter at jeg fikk meg til å betale flere gebyrer som ikke gir noe og ikke utgjorde noe positivt resultat. jeg mistet mine hardt tjene penger. En dag da jeg surfer på internett med tårer i øyet, kom jeg over et vitnesbyrd om en mann som også ble svindlet og til slutt ble knyttet til et legitimt låneselskap kalt BETTY MABEL FINANSIELLE TJENESTER (betty.mabel227@gmail.com) hvor han endelig fikk lånet sitt, så jeg bestemte meg for å kontakte det samme låneselskapet og fortalte dem så historien min om hvordan jeg har blitt svindlet av 4 forskjellige lånegivere som ikke gjorde annet enn å gjøre meg mer smerte. Jeg forklarer selskapet med posten, og alt de fortalte meg var å gråte ikke mer fordi jeg vil få lånet mitt i selskapet deres, og også jeg har tatt det rette valget om å kontakte dem. Jeg fylte ut lånesøknadsskjemaet og fortsatte med alt som ble bedt om av meg, og jeg fikk et lånebeløp på 270 000,00kr av dette fantastiske selskapet (BETTY MABEL FINANSIELLE TJENESTER) administrert av Mr Gary Mark, og her er jeg i dag glad fordi BETTY MABEL FINANSIELLE TJENESTER TJENESTER har gitt meg et lån, så jeg lovet meg selv at jeg fortsetter å vitne på internett om hvordan jeg fikk lånet mitt. Trenger du et lån raskt vennligst og raskt kontakte BETTY MABEL FINANSIELLE TJENESTER nå for ditt lån via e-post: betty.mabel227@gmail.com

  KONTAKT
  BETTY MABEL FINANSIELLE TJENESTER
  E-post: betty.mabel227@gmail.com
  Hennes Whatsapp-telefonnummer: +1 (929) 267-7281

  SvarSlett
 9. TESTIMONI FOR HVORDAN JEG FÅR LÅNET mitt fra et ekte låneselskap (R.M.L.C)

  Hei venner!!! Jeg heter Johan Skorild. Jeg vil vitne om den gode lånekassen som viste lys for meg etter å ha blitt lurt av 5 forskjellige internasjonale utlånere på Internett, de lover alle å gi meg et lån etter at jeg fikk betalt mange avgifter som ikke gir noe og utgjorde ikke noe positivt resultat. Jeg mistet pengene mine, og det var totalt 17.000,00kr. En dag da jeg lette på internett, så frustrert ut da jeg kom over en vitnemålskvinne som også ble svindlet og til slutt ble knyttet til et legitimt låneselskap som het Betty Mabel Financial Service og e-post (betty.mabel227@gmail.com) hvor hun til slutt fikk lånet hennes, så jeg bestemte meg for å kontakte det samme låneselskapet og fortalte dem så historien min om hvordan jeg har blitt svindlet av 5 forskjellige långivere som ikke gjorde noe annet enn å gi meg mer smerter. Jeg forklarer selskapet med posten, og alt de fortalte meg var å gråte ikke mer fordi jeg vil få lånet mitt i selskapet deres, og også jeg har tatt det rette valget om å kontakte dem. Jeg fylte ut lånesøknadsskjemaet og fortsatte med alt som ble bedt om av meg, og til mitt sjokk fikk jeg et lånebeløp på 250 000,00 kr av dette flotte selskapet (Betty Mabel Financial Service) administrert av fru Betty Mabel, en gudfryktig kvinne og her jeg er i dag glad fordi dette selskapet har gitt meg et lån, så jeg lovet meg selv at jeg vil fortsette å vitne på internett om hvordan jeg fikk lånet mitt. Trenger du et lån raskt? vennligst og raskt ta kontakt med dette fantastiske selskapet nå for lånet ditt via e-post: betty.mabel227@gmail.com, hun er godhjertet. Jeg forblir Johan Skorild ......... Hennes Whatsapp-telefonnummer: +1 (929) 267-7281

  SvarSlett
 10. Vitnesbyrd om hvordan mitt liv ble transformert (betty.mabel227@gmail.com)

  Jeg heter Maria Mathilde. Jeg bor i Oslo og er en lykkelig kvinne i dag? Jeg sa til meg selv at enhver lånegiver som kan endre livet mitt og familien min, vil jeg henvise alle personer som er ute etter lån til dem. Hvis du har behov for lån, og du er 100% sikker på å betale tilbake lånet, kan du kontakte dem og fortelle dem at Maria Mathilde henviste deg til dem. send e-post til fru Betty Mabel via: (betty.mabel227@gmail.com) Hennes Whatsapp-telefonnummer: +1 (929) 267-7281

  SvarSlett
 11. Vitnesbyrd om hvordan mitt liv ble transformert (betty.mabel227@gmail.com)

  Hei venner!!! Jeg heter Ann Kristin Karine. Jeg vil vitne om den gode lånekassen som viste lys for meg etter å ha blitt svindlet av to forskjellige internasjonale utlånere på Internett, de lover alle å gi meg et lån etter at jeg fikk betalt mange gebyrer som ikke ga noe og utgjorde ikke noe positivt resultat. Jeg mistet mine hardt tjente penger og det var totalt 8000kr. En dag da jeg surfe på internett, så frustrert ut da jeg kom over en kvinne fra vitnesbyrd som også ble svindlet og til slutt ble knyttet til et legitimt låneselskap som het Betty Mabel Financial Service og e-post (betty.mabel227@gmail.com) der hun til slutt fikk lånet hennes, så jeg bestemte meg for å kontakte det samme låneselskapet og fortalte dem så historien min om hvordan jeg har blitt svindlet av 2 forskjellige långivere som ikke gjorde noe annet enn å gi meg mer smerter. Jeg forklarer selskapet med posten, og alt de fortalte meg var å gråte ikke mer fordi jeg vil få lånet mitt i selskapet deres, og også jeg har tatt det rette valget om å kontakte dem. Jeg fylte ut lånesøknadsskjemaet og fortsatte med alt som ble bedt om av meg, og til mitt sjokk fikk jeg et lånebeløp på 65 000,00 kr av dette flotte selskapet (Betty Mabel Financial Service) administrert av fru Betty Mabel God fearing woman og her er jeg i dag glad fordi dette selskapet har gitt meg et lån, så jeg lovet meg selv at jeg vil fortsette å vitne på internett om hvordan jeg fikk lånet mitt. Trenger du et lån raskt? vennligst og raskt ta kontakt med dette fantastiske selskapet nå for lånet ditt via e-post: (betty.mabel227@gmail.com) hun er godhjertet. Lykke til. Hennes Whatsapp-telefonnummer: +1 (929) 267-7281

  SvarSlett
 12. Hei alle sammen. Er her for å vitne hvordan jeg fikk lånet mitt fra fru Valeria Ali etter at jeg søkte flere ganger fra forskjellige lånegivere som lovet å hjelpe, men de ga meg aldri lånet. Inntil en venn av meg introduserte meg for fru Valeria Ali som lovet å hjelpe meg og faktisk gjorde han som han lovet uten noen form for forsinkelse. Jeg trodde aldri at det fortsatt var pålitelige lånegivere før jeg møtte fru Valeria Ali, som faktisk hjalp med lånet og endret troen. Jeg vet ikke om du uansett trenger et ekte og presserende lån. Vær fri til å kontakte fru Valeria Ali via e-posten hans: valleriaali67@gmail.com Eller whatsapp: +12513011733

  SvarSlett
 13. Hej seer

  Vi er professionelle erhvervsdrivende, der tjener på forex og binært for investorer ugentligt, vil elske at fortælle dig alt mere om vores investeringsplatform, hvor du kan investere midler så lidt som $ 200 og begynde at tjene $ 2000 ugentligt, en masse mennesker har draget fordel af denne investering tilbyde før og under denne convid-19-virus, hvis du gennemgår økonomiske vanskeligheder på grund af denne coronavirus, og du har brug for hjælp til at betale regninger, skal du blot vælge en passende investeringsplan for dig selv og begynde at tjene til profit ugentligt, hvis du er interesseret, kan du kontakte mig nu gennem dette nummer +1 (502) 2064419

  $ 200 for at tjene $ 2.000 på 7 dage
  $ 300 for at tjene $ 3.000 på 7 dage
  $ 500 for at tjene $ 5.000 på 7 dage
  $ 1000 for at tjene $ 10000 på 7 dage
  $ 5000 for at tjene $ 50.000 på 7 dage

  For at starte din investering nu e-mail: tradewithcarlos2156@gmail.com kan du også deltage i vores telegram kanal https://t.me/joinchat/AAAAAEn2tUePbck3dMZ6Og

  SvarSlett
 14. Hei, jeg heter Claudia Klein, jeg er utlåner og er også finansiell konsulent.

  Har du stort behov for økonomisk forsterkning? Trenger du et lån til forskjellige formål? hvis svaret ditt er ja, vil jeg anbefale deg å kontakte firmaet via | spotlightglobalservices@gmail.com | eller send oss ​​en beskjed på WhatsApp: +4915758108767 | og ha et lån på kontoen din innen 24 timer fordi vi tilbyr utmerkede lånetjenester over hele verden.

  Vi tilbyr alle slags lånetjenester (personlig lån, forretningslån og mange flere), vi tilbyr både langsiktige og kortsiktige lån, og du kan også låne opptil 15 millioner euro. Jeg vil hjelpe deg med å oppnå en rekke mål med et bredt spekter av låneprodukter.

  Vi vet at det å ha et legitimt lån alltid har vært et enormt problem For personer som har økonomiske problemer og trenger løsning på det, er det mange som synes det er så vanskelig å få aksjelån fra sine lokale banker eller andre finansinstitusjoner på grunn av høy interesse rate, utilstrekkelig sikkerhet, gjeld til inntekt forhold, lav kredittscore eller andre årsaker.

  Ingen flere ventetider eller stressende bankbesøk. Tjenesten vår er tilgjengelig 24/7 - du kan få et lån og fullføre transaksjonene dine når og hvor du trenger det.

  Vi tilbyr 24 timers lån i verdensklasse. For forespørsler / spørsmål? - Send en e-post til | spotlightglobalservices@gmail.com | eller send oss ​​en melding på WhatsApp: +4915758108767 | & Motta svar på et øyeblikk.

  Din familie, venner og kolleger trenger ikke å vite at du har lite kontanter, bare skriv til oss så får du et lån.

  Din økonomiske frihet er i dine hender!

  SvarSlett
 15. Potřebuješ půjčku? Půjčka na splacení vašeho dluhu nebo splácení účtů nebo zahájení nového podnikání? Půjčka na financování vašeho projektu? Nabízíme garantované půjčky v jakékoli výši s úrokovou sazbou 2%. Můžete požádat o půjčku od 50 000 do 8 000 000 Kč. Naše půjčky jsou snadné a rychlé. Kontaktujte nás ještě dnes a získejte půjčku, kterou potřebujete. Zaručuji vám rychlé a profesionální chování. Pro více informací o této půjčce nás kontaktujte na:

  E-mail: andelanton200@gmail.com

  SvarSlett
 16. Jeg er privat långiver og investor. Har du brug for et legitimt, ærligt, velrenommeret og hurtigt lån? Jeg kan hjælpe dig med 100% garantilån, jeg tilbyder forretnings- og individuelt lån. Mere finansierer vi også alle slags projekter. For flere detaljer kontakt os på: saara.kemi@gmail.com

  SvarSlett
 17. VELKOMMEN: LÅNET MELLOM ALVORLIGE INDIVIDUER OG ÆRLIGE PÅ NETT
  Lånetilbud mellom enkeltpersoner raskt Rask lån for å avslutte bekymringene på mindre enn 72 timer. Du er utestengt fra banken din, og alle dine forsøk på andre og andre finansinstitusjoner har ikke gitt noe så langt på grunn av dårlig kreditt eller andre ingen flere bekymringer kontakt meg og på mindre enn 72 timer til en rimelig sats på 2% per år, og på den tilbakebetalingstiden som passer deg, gir jeg deg et lån som vil redde livet ditt. Ta kontakt med meg via e-post: marialeydi06@gmail.com

  SvarSlett
 18. Livet er virkelig NÅD, jeg er Daan Sophia for tiden i California USA. Jeg vil gjerne dele erfaringene mine med dere om hvordan jeg fikk et lån på $ 185 000,00 USD for å fjerne bankutkastet mitt og starte en ny virksomhet. Det hele startet da jeg mistet hjemmet mitt og eiendelene på grunn av bankutkastet jeg tok for å motregne noen regninger og noen personlige behov. Jeg ble så desperat og begynte å søke etter midler på alle måter. Heldigvis for meg hørte jeg en kollega av meg snakke om dette selskapet, jeg ble interessert selv om jeg var redd for å bli lurt, jeg ble tvunget av min situasjon og hadde ikke noe annet valg enn å søke råd fra vennen min angående dette selskapet og fikk deres kontaktnummer, å få kontakt med dem virkelig gjorde meg skeptisk på grunn av min tidligere erfaring med online långivere, lite visste jeg om dette selskapet "PROGRESSIVE LOAN INC. var en gudfrykt for meg og min familie og hele internettverdenen, dette selskapet har vært til stor hjelp for meg og noen av kollegaene mine og i dag er en stolt eier av godt organisert virksomhet og ansvar blir håndtert alt takket være Josef Lewis fra (progressiveloan@gmail.com) .. Så hvis du virkelig har behov for en lån enten for å utvide eller starte din egen virksomhet eller i noen form for økonomiske vanskeligheter, jeg anbefaler deg å gi hr. Josef Lewis fra Progressive lån muligheten til økonomisk løft i livet ditt E-post: progressiveloan@gmail.com ELLER Wha tsApp / Text +13254005559 og ikke bli offer for online svindel i navnet på å få et lån. Takk


  SvarSlett
 19. Ønsker du å låne og vet ikke hvor du kan få et ekte lån?
  Vil du starte en bedrift, men du har ingen kapital?
  Trenger du å søke om lån av en eller annen grunn?
  Trenger du et julelån?

  Håpet ditt er endelig her da Elena Nino gir raske og pålitelige lån, tjenesten deres er 100% ekte og garanterer at du får lånet ditt når du søker, ta kontakt på e-post og godkjenn i dag på: elenanino0007@gmail.com

  Takk og Gud velsigne
  SELVTILLIT

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !