torsdag 3. oktober 2013

Litt biblioteksnakkJeg leste et eller annet sted - ikke spør meg hvor, for hvis jeg tilbringer noen timer på nett en kveld, får jeg mer info enn det som er strengt tatt nødvendig for min stakkars hjerne. Jeg leste altså en avisartikkel der det sto at hele 350 bibliotekfilialer var blitt nedlagt på de siste 20 årene.
Jeg synes det er både trist, og et utslag av en politisk feilprioritering.
Aldri har jeg gått i tog for en politisk kampsak, - har ikke tro på det som virkemiddel - men hvis mitt flotte, koselige bibliotek i Drøbak var i fare, skulle jeg sannelig tent en fakkel og blitt med på barrikadene.

Den forlengst avdøde Haakon Nyhuus og andre ildsjeler, kjempet med nebb og klør for at vi skulle få bibliotek for almuen, for over 100 år siden. De møtte mye motbør fra borgerskapet, naturlig nok. For de hadde sine egne boksamlinger i hjemmet.
Hva skulle allmenheten med bibliotek. Var det ikke nok at de hadde Bibelen?

Vi kan nå delvis skylde på de rødgrønne for denne miserable utviklingen. Men fullt så enkelt er det ikke. For bibliotekdriften er den enkelte kommunes ansvar. Og kulturbudsjettet er vanligvis magert. Idrett er kultur, og tar det meste av kaka. Da kommer bibliotekene langt ned på lista. Enda verre er det hvis kommunen er så fattig at budsjettene settes opp imot hverandre. De fleste - jeg også - vil være enige om at f.eks. barne- og eldreomsorg er viktigere enn bibliotek.

Jeg vet at FrP ikke liker bibliotek. Og hvis vi fortsatt skal ha dem, så skal vi sannelig betale for lånene våre., hevder de. Feilaktig bruker de uttrykket "elite" om bibliotekbrukerne. Jeg er ganske ofte innom vårt lokale bibliotek, og det er sannelig ikke mye som ligner en elite der i går´n. Men helt vanlige folk:
Barn, foreldre, besteforeldre, pensjonister, skoleelever og studenter. De leser dagens aviser, tidsskrifter, bøker, tegneserier; bruker PC og kopimaskin, låner CDer, filmer og nå E-bøker. I min småby er det blitt en veldig trivelig møteplass, strategisk beliggende midt på Torvet.

Jeg er redd FrP vil tukle litt med Bibliotekloven - for det er så mye enklere å rive ned, enn å skape noe - men jeg får inderlig håpe at de ikke får medhold på Stortinget.


------

7 kommentarer:

 1. Velskrevet innlegg om en viktig sak. Og jeg er helt enig med deg! :)

  SvarSlett
 2. Godt sagt. Eliten om man kan kalle det det bruker vel etterhvert i større grad litteraturhusene rundt omkring enn bibliotekene. Det har jo også vært et argument mot bibliotek, at folk kjøper heller bøkene sine selv nå når vi har så god råd. Da er det heller andre grupper som har mer behov for biblioteket og kanskje man burde satse på å komme innunder andre budsjettposter enn bare kultur. Biblioteket er for eksempel viktig i integreringen av våre nye landsmenn. De kommer dit for å få veiledning, bruke PC, lese litteratur/aviser på eget språk og ikke minst er det en viktig møteplass. For eksempel er det en del innvandrerkvinner som ikke får gå så mange steder på egen hånd, men på biblioteket får de lov.
  For barn som skal lære å lese, og ikke minst lesesvake er det viktig med et godt utvalg til enhver smak og behov og ikke minst en som vet å finne den riktige boken både for når skolen benytter seg av tilbudet, foreldre og etterhvert barna selv. Bare for å nevne et par grupper pg områder der biblioteket er viktig.

  SvarSlett
 3. No finst det jo ikkje så mange litteraturhus i dette landet, men vi har enno ein god del bibliotek heldigvis! Og bibliotek skal vere gratis folkeopplysing for alle. Ikkje veit eg kva ein meiner m/ elite, men er det folk som tek seg tid til å lese/skrive og tenkje seg om, så samsvarer det neppe med den økonomiske eliten ialle fall, men heller med folk som ikkje har god råd, som meg sjølv. Og for meg er det å låne nødvendige bøker på bibliotek eit must for å overleve, faktisk. Beste hels Anne K

  SvarSlett
 4. Så glad for bloggposten din! Jeg har delt den med facebookfølgerne til Norsk Bibliotekforening. Vi jobber hver dag på barrikadene for biblioteket. Både skolebibliotek, folkebibliotek, fagbibliotek og mobile bibliotek! Det er så viktig at man brenner for biblioteket!

  SvarSlett
 5. Godt skrevet!

  Det er rart at mange politikere tenker elite når de tenker bibliotek. Det er i hvert fall ikke hva jobbehverdagen min viser.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !