torsdag 11. juli 2013

Suksessforfatter og boktyvDet norskklingende navnet  Gustav Hasford sier deg kanskje ikke så mye. Ei heller tittelen "The Short Timers". Langt flere vil derimot nikke gjenkjennende, hvis jeg sier Full Metal Jacket. Filmen er basert på Hasfords bok og ble regissert av ingen ringere enn Stanley Kubrick. Den ble nominert til Oscar for beste manus.
Kort tid før Oscar-seremonien ble Hasford tiltalt for boktyveri. Og han ble idømt 6 mndrs. ubetinget fengsel. Det skulle vise seg at forfatteren hadde et lager med i overkant av 10 000 bøker, lånt (og aldri tilbakelevert) fra dusinvis bibliotek spredt over USA.

Om boka - som på  norsk heter "Kort tid igjen" - kan jeg si at den er en velskrevet og brutal skildring av Vietnamkrigen. Vi følger en tropp marinejegere, først på en beinhard rekruttskole, dernest i strid i Vietnam anno 1968. På rekruttskolen blir de systematisk mishandlet, drillet og indoktrinert. De skal brytes ned, for så å bygges opp igjen som marinesoldater; krigsmaskiner.
Gustav Hasford visste hva han skrev om. Han baserte boka på egne erfaringer som marinejeger og krigskorrespondent.
Forfatteren led av sukkersyke og døde bare 45 år gammel.

PS. The Short Timers utkom i USA i 1978, og kom på norsk i 1987. Oversettelsen byr på noen merkverdigheter, som at hovedpersonen Joker på norsk bokmål blir til Morosam. En annen rekrutt får i originalen kallenavnet Gomer Pyle etter en amerikansk komi-serie. På norsk blir han hetende Snøfte Smith.
---

3 kommentarer:

  1. Artig innlegg om film og bok, og ikke minst historien om forfatteren!

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Så hyggelig med en kommentar, aariho!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !