tirsdag 13. mars 2012

Når TV'en streiker


For 2-3 år siden gikk jeg til anskaffelse av en 40 tommers HD-flatskjerm, som jeg siden hengte opp på et dertil egnet vegg-stativ. Jeg var ikke snauere enn at jeg også kjøpte et hjemmekino-anlegg, med booster, midt- og to side-høyttalere. Det ga virkelig vellyd i min lille stue. Men det var et tullete kjøp igrunn. Jeg bor i blokk, og hvis jeg virkelig skulle ha hatt fullt utbytte av lyden, hadde jeg også skremt vannet av naboene.
Nåja. Nå er ikke det noe problem lenger. Igår gikk TV'en ad undas.
Det begynte med noen utydelige grå silhuetter, så noen blå striper, og så... ble det svart.
Jeg tenkte først at det var kabelselskapets feil, fordi de har mang en gang vært skyldige i at vi har blå eller svarte skjermer her i småbyen. Men jeg innser nå at det er mitt TV-apparat det er noe i veien med.
I gamle dager kunne et Philips, Radionette eller Tandberg-TV vare i tilnærmet evig tid. Med unntak av hvis billedrøret røyk. "Nei, hvis billedrøret ryker, da er det ikke noen vits i å koste på den TV'en. Det lønner seg ikke", sa mannen i blå lagerfrakk dengang. Og han visste slike ting.
Er sannelig ikke sikker på om dagens flatskjerm-TVer er utstyrt med billedrør. Det høres litt gammeldags ut. Men jeg vet at dagens Tv'er, PC'er, vaskemaskiner, tørketromler og stereoanlegg har en lei tendens til å knekke sammen kort tid etter at garantien har utløpt. De er ikke konstruert for å vare.
Jeg er vant til å ha TV. Har nesten alltid hatt det. Ihvertfall siden jeg var en neve stor. Men nå lurer jeg på: Skal jeg, eller skal jeg ikke sørge for å få apparatet reparert ? Er det ikke bare en stygg uvane; å glo på den boksen ? Kan jeg klare meg uten ?
Jeg følger ingen såpe-serier. Er blitt mer og mer irritert på alle reklameavbruddene. Og jeg har forlengst tenkt at selv om vi aldri har hatt så mange kanaler å velge mellom som nå, så er det heller aldri blitt vist så mye intetsigende, lavpanna tøv som nå. Jeg ser ikke på Dagsrevyen lenger engang. Liker simpelthen ikke presentasjonsformen. Og når jeg nå får Aftenposten og Klassekampen på dørmatta hver morgen, og til enhver tid har tilgang på radio og nettaviser, så bør jo nyhetsbehovet være dekket. Dessuten er det noe som heter Nett-TV, hvis det kniper.
Jeg tror jeg lar være å reparere TV'en. Ihvertfall utsetter jeg det. Får se hvor lenge jeg klarer meg uten. En ting er sikkert; det blir mere tid til skriving og lesning.
---
Og du ? Kan du klare deg uten TV ?     
  

13 kommentarer:

 1. Jeg har klart meg utmerket uten TV i mange år. Dvs jeg har TV, men bruker den bare til å se film på DVD, altså som filmfremviser.

  SvarSlett
 2. Har skjønt det, Jørn, men jeg tror du tilhører en forsvinnende liten minoritet.

  SvarSlett
 3. Jeg er "uten" TV nå - dvs. de 800 kanalene jeg har er så ekstremt dårlige at det ikke er til å holde ut. CNN-USA er helt fryktelig, og det er så mye reklame (hvert 3dje minutt) at man kan pådra seg hjerteattak av mindre. Jeg savner ikke TV'en, men jeg savner gode nyheter og kulturprogrammer. Men det kan du få på NRK P2. Og hvis det er noe du absolutt må se kan du se det på nett-tv.

  SvarSlett
 4. Det høres så riktig ut, så fornuftig, Janicke. Men jeg tror allikevel at det kan bli et savn. Først og fremst er det en vane/uvane. Antagligvis ville jeg også savnet å dunke hodet mot veggen før jeg legger meg, hvis det var noe jeg hadde gjort hver kveld siden 5-årsalderen.

  SvarSlett
 5. Er ikke så lenge siden vi kjøpte ny Tv, og den har blitt sett mindre på enn den gamle. Jeg har sluttet nesten å se film på tv fordi de blir jo avbrutt hele tiden av reklame, samme med andre programmer. Jeg merker jeg får gjort flere andre ting som er mye morsommere enn å se på Tv. Men jeg bruker jo Tven når jeg vil se favoritt programmene mine (som ikke er mange):) Så anbefaler reperasjon, men å se mindre på Tv:)Kanskje bruke tiden nå til avvenning før du får den fikset:)

  Hilsen tidligere Tv slave, men ikke nå mer:)

  SvarSlett
 6. Nei, det er nok ikke billedrør i nye tv-er, det er blant annet derfor de kkan være så tynne. Synes illustrasjonen din viste en flott tv, selv har jeg tv, men ser nesten ingenting, det gjør derimot datteren min!

  SvarSlett
 7. Jeg er vel motsatt her, elsker å se på TV men har ikke tid til å se nok. Det er jo så mange utrolig gode forfattere som skriver for engelske og amerikanske serier om dagen, vi er jo i en gullalderen for TV, med mange fantastiske serier som når en helt annen dybde enn filmer.. Som en eller annen sa på nettet: hvis Dickens hadde levd idag hadde han skrevet for TV! Så reparer den, ikke se på tullekanalene, men spill inn / kjøp noen av de gode seriene :-))

  SvarSlett
 8. Clementine: Det jeg kommer til å savne mest er nok ,som Jørn, å se DVD-filmer. Men har ikke den muligheten heller, nå som bildet så til de grader er borte at ikke engang MENU'en vises. Jeg misunner Nils Nordberg som i intervjuet jeg hadde med ham, sa han har noe sånt som "6000 film- og TV-titler".

  SvarSlett
 9. Jeg kjøpte en 46' tv rett før jul, med Blue Ray til... Montert på den ene store veggen i stuen min. Jeg har aldri fått dette til å virke. Fikk inn en kanal, spurte min eks om hjelp, den ene kanalen forsvant da for aldri å komme tilbake... Vet jeg burde ringt "noen", men hvem? Ser film da, og kan jo koble vidunderet til datamaskinen og se en HBO om det skulle knipe... Ungene er ikke helt fornøyd. Kan nok tenke at det hadde vært fint å synke ned i sofaen en fredagskveld, se på Nytt på nytt og drikke et glass vin, men... Da blir det en bok i stedet.
  Dette forundrer meg: Hvorfor får jeg ikke dette til, "alle" har tv-er og det virker ikke som noe problem for folk? Et av livets mysterier. Jeg venter på at TV-en bare skal begynne å virke av seg selv!

  SvarSlett
 10. Solveig: Det ville bare vært skremmende om TV'en begynte å virke av seg sjæl! Du som liker å lese; les bruksanvisningen, eller spør i butikken der du kjøpte den.

  SvarSlett
 11. Har litt problem med å definerer hva som er tv og hva som er data nå for tida, men det blir dårlig tid til titting uansett.

  Men til noe helt annet, som jeg har for meg at du pleier å si: Hva handlet den der gratulasjonen om her om dagen? Jeg föler at jeg har gått glipp av noe fundamentalt.

  SvarSlett
 12. Det er jo selve definisjonen på garantiperiode: Tiden som går fra varen kjøpes til den går i stykker. Tingenes iboende djevelskap.
  TV-forhandlere i blå lagerfrakk og med fagkunnskap kommer ikke tilbake.
  Og hundre prosent enig når det gjelder bl.a. Dagsrevyen -- en barnslig, nusselig, useriøs presentasjonsform som ikke tar voksne folk på alvor. Også der går infantiliseringen sin gang. Jo, man kunne nok venne seg av med hele tv-en.

  SvarSlett
 13. Kjære fru og sir, etter den økonomiske og økonomiske krisen har du problemer med å få et lån fra banker og andre finansinstitusjoner. Ikke bekymre deg lenger.
  Jeg er en økonomisk aktør som gjør lokale lån og internasjonale lån
  Til alle mennesker over hele verden og tilbudene mine krever bare dokumenter som du ikke må registrere noen gebyrer for å betale før du får lån,
  men vær bare ærlig.
  NB: det er sant at det ikke er mer selvtillit etter svindelen i disse dager.
  Årsaken til at vårt internasjonale annonseringsselskap
  tar deg tid til å analysere annonsene riktig for å unngå kundeproblemer.
  Ikke bekymre deg.

  Kontakt oss: openvisionfinance8@gmail.com

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !