torsdag 15. desember 2011

Tomas Espedal og Riksmålsprisen


Har du fått med deg den? Tomas Espedal ble i år tildelt Riksmålsprisen, men har takket nei. Han avslår å motta prisen med den begrunnelse at han ikke har noe til felles med de tidligere prisvinnerne. Et annet sted sier han at han forbinder prisen med det gode borgerskap på vestkanten, og at det føles unaturlig for han som kommer fra arbeiderklassen å ta imot en slik pris.
Jeg synes hans avgjørelse virker tåpelig.
Så forskjellige folk som Ingvar Ambjørnsen, Niels Chr Geelmuyden, Odd Eidem og Olav Angell har fått prisen før ham. Da sier det seg selv at dette dreier seg lite om øst- eller vestkant, arbeider eller borger.
Hvis jeg var forfatter og Riksmålsforbundet hadde funnet meg verdig til en slik utmerkelse, ville jeg ha vært mektig stolt, og bukket og takket. Han får jo prisen for hvordan han behandler det norske språk! En større kompliment kan en forfatter knapt nok få her til lands.  

13 kommentarer:

 1. Tåpelig er bare fornavnet. Arrogant er etternavnet. Makan til useriøs begrunnelse har jeg aldri hørt.

  SvarSlett
 2. Lurer på hva som skjer med den mannen - tidligere uttalte han til NRK at Bergen var et høl.. Kan nesten virke som han mister grepet på saker og ting. Det er trist. En i utgangspunktet fin forfatter som gjør alt for å vende leserne mot seg.

  SvarSlett
 3. Espedal skyter nok ofte litt for raskt og i tillegg fra hoften, men her synes jeg faktisk han er tøff som tar et standpunkt som han må vite vil være upopulært blant et flertall av hans eget publikum, dvs de som ikke har noe særlig til overs for nynorsk som skriftspråk. I et portrettintervju med DN sa han hadde satt seg ned og studert hva Riksmålsforbundet stod for da han hadde fått vite at han skulle få denne prisen, og at han da hadde funnet ut at de arbeidet for alt annet enn det han selv stod for, og at mange dyktige forfattere aldri vil kunne få prisen fordi de skriver nynorsk og/eller dialekt. Det er mao et språkpolitisk standpunkt, og det synes jeg er ærlig nok og langt mindre dumt iallfall enn en del annet han har sagt...

  SvarSlett
 4. Uten å ha noen större bakgrunnskunskap om Espedal synes jeg meg forstå at han har en veloverveid grunn. Mennesker med integritet, som ikke bare hopper opp og klapper i hendene så fort de får noe "fint", men tenker over hvorvidt dette "stemmer med dem selv", har jeg respekt for.

  SvarSlett
 5. "Jeg er glad i språket med et helt motsatt utgangspunkt enn det de har."

  Det må vel vere eit solid argument for å ikkje ville ha denne prisen?

  SvarSlett
 6. Men fyren skriver jo riksmål! Det er ikke en a-endelse å oppdrive i bøkene hans. Poenget her er at det er en avgrunn mellom Espedals egen praksis og den besynderlige og arrogante begrunnelsen hans for ikke å motta denne prisen.
  Dessuten sier det seg selv at folk som skriver nynorsk eller dialekt ikke kan få Riksmålsprisen.

  SvarSlett
 7. Han kan både skrive riksmål og ikkje ville bli assosiert med det Riksmålsforbundet står for. Altså skrive riksmål, men ikkje ville vere emd å feire riksmålet.

  SvarSlett
 8. Jeg skulle gjerne sett reaksjonene hvis noen hadde nektet å motta Nynorsk Litteraturpris med argumenter av samme kaliber som Espedals. Da ville det blitt snakk om diskriminering og nedvurdering og jeg vet ikke hva. Men riksmålet er det nærmest stuerent å diskriminere fordi det er "overklassespråk".

  SvarSlett
 9. Dette er når bloggen din er på sitt beste, Dipso! Når du löfter fram saker som folk går i gang på. Da blir det så mye större og interessantere enn vanlig bokblogging. Som med Moro-intervjuet i sommer også, for eksempel.

  Det er jo så interessant å se at når Espedal sier at det ikke finnes noe ved Riksmålsforbundet som han kan identifisere seg med så pröver man (både bloggere og Vinje i Aftenposten) å forklare at han tar feil. Litt sånn som med barna på julaften, «Smil og se takknemlig ut, nå da! Vi vil ikke vite hva du synes, du skal bare gjöre oss fornöyde med oss selv.» ;-)

  SvarSlett
 10. Det ville garantert blitt bråk om nokon takka nei til Nynorsk Litteraturpris, ja, men det er ikkje eit argument for at Espedal skal takke ja til Riksmålsprisen. Målet må vel vere at det skal vere lov å takke nei til både RMP og NLP dersom ein er ueinig med verdiane til Riksmålsforbundet eller Noregs Mållag.

  SvarSlett
 11. Selvsagt er Tomas Espedal i sin fulle rett når han takker nei til Riksmålsforbundets litteraturpris. At han skriver et fremragende riksmål står fast. Jeg tror nok Espedal med mange har et litt gammeldags syn på Riksmålsforbundet. Medlemmene kommer fra alle samfunnsgrupper og alle politiske partier, og forbundet er ikke en vestkantklikk. Hvorfor skal språksak alltid henge fast i bildene fra 1950-/60-tallet?

  SvarSlett
 12. Enig med deg, Espedal burde jo takket og bukket. Kanskje bare et spill for galleriet? Det er jo store deler av pressen som latterliggjør riksmål og forsøker å stemple det som nettopp en pretensiøs vestkantklikk. Espedal oppnådde kanskje det beste av begge verdenene ved å først vinne prisen og deretter avslå den. Sleip og illojal oppførsel.

  SvarSlett
 13. Grunnen til at det ikke er en eneste a-ending å oppdrive i Espedals språk er at han er bergenser. På denne dialekten (og det praktiseres både muntlig og skriftlig) bruker man som kjent ikke hunkjønn, kun hankjønn og intetkjønn, såkalt felleskjønn. Espedal føler dermed ingen forbindelse mellom sitt språk og riksmål, for han skriver bergensk bokmål, uansett hva andre måtte mene at han skriver.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !