onsdag 7. desember 2011

To spørsmål til deg1. Hvilke tre bøker anbefaler du oss å gi bort i julegaver i år ?

2. Hvilken bok ønsker du selv å få under juletreet ?

PS. Det var et år jeg "meldte meg ut" av dette kjøpepresset. Ikke fordi jeg er en gjerrig type, men jeg syntes det var noe tull igrunn: Voksne folk som bytter gaver; ikke ligger det noen særlig omtanke bak det heller, - man kjøper noe i siste liten, fordi man føler at man må. Og kjøper en bøker, så velger man fantasiløst nok fra årets bestselgerlister. Det ligger ikke mye ekte giverglede bak slike kjøp. Så jeg foreslo at vi gir bare til ungene i familien, det året; nevøer og nieser, barn og barnebarn. Jeg trodde vi var enige. Men det ble riktig pinlig. Jeg tror aldri jeg har fått så mange gaver som jeg fikk nettopp den julen. Mye til meg. Ingenting fra meg. Nei, det var lite hyggelig. - Nå er jeg forlengst igjen med på dette styret.

7 kommentarer:

 1. Haha! Ja, det er ikke lett, det det med julegaver. Men til spörsmålene dine:

  1. Egentlig bör jo boken nettopp väre valgt med tanke på leseren, men hvis jeg skal si noe generellt må det väre Thomas Hardy. Har nettopp oppdaget ham selv (Tess of D'Urbervilles) og det synes jeg alle andre bör gjöre også.

  2. Kjäre julenissen! Jeg önsker meg: Wolf Hall av Hilary Mantel, Lacrimosa av Eva-Marie Liffner, Sailing at Eight Bells av/om Fisherman's Friends, Absolutely av Joanna Lumley (memoarer) og ikke minst Far from the Madding Crowd av Thomas Hardy.

  Du da?

  SvarSlett
 2. Jeg er på mange måter enig med deg. Det er litt rart å bytte presanger med andre voksne. Jeg er personlig veldig glad i å finne gaver og bruker mye tid på det og så er jeg vel litt barnslig når det kommer til jul:-) I år har vi byttet ut noen gaver med veldedige gaver. Men nok om det, du hadde et par spørsmål:

  1. Som Spectatia sier er det jo viktig å vite litt om leseren, men her er likevel tre bøker:
  - Himmelfallen av Brian Selznick: en fin og spesiell barne/ungdomsbok som også kan leses av voksne med blanding av tekst og tegninger for å fortelle to historier. Den beskriver godt hvordan det må være åleve uten å kunne høre. Samme forfatter har skrevet en bok tidligere om Hugo Cabret som snart kommer på film med selveste Martin Scorcese i registolen. Har ikke lest denne, men hørt mye bra.
  - I vargens tid: del 1 av bok 1 i George R.R. Martin sin serie A Song of Ice and Fire. Veldig bra fantasy som ikke er noe for sarte sjeler. Del 2 har også kommet på norsk.
  - Så rart av Inger Hagerup: denne samlingen av Inger Hagerups regler/dikt er noe som kan gis til de fleste og ihvertfall alle foreldre. Utgaven med Paul Rene Gauguin sine illustrasjoner er å anbefale.

  2. Jeg har mange bokønsker, men kanskje først og fremst Middagen av Herman Koch, Blodrød vei av Moira Young og Den hemmelige historien av Donna Tartt.

  SvarSlett
 3. Ha ha, det kan jeg tenke meg var en litt pinlig ja.

  I år har jeg faktisk sagt til min familie at jeg ikke ønsker meg nye bøker, siden jeg synes nye norske bøker er veldig dyre. Men jeg antar at det kommer noe under juletreet.

  Det fine med bøker er jo at de kan byttes, og da kan man jo bytte i hva som helst. Da jeg hadde bursdag tidligere i år sendte jeg liste til den nærmeste familien med bøker jeg ønsket meg fra antikvariater. Jeg tror noen var i et antikvariat for første gang i sitt liv, men det fungerte:-)

  Jeg anbefaler - til den voksne leser: Innsirkling 1 og 2 av Tiller, Middagen av Herman Koch og Léon og Louise av Alex Capus.
  For veldig små barn - se her:
  http://karinleser.blogspot.com/2011/12/gavetips-til-de-aller-minste.html

  SvarSlett
 4. Jeg skal ikke feire tradisjonell jul i år og reiser bort fra både snø og nisser. I samme slengen har jeg fritatt oss fra å gi og motta julegaver. Men hvis jeg nå skulle snekre sammen en bokpakke med tre bøker ville jeg kanskje valgt noen gamle "klassikere": 1) Jeg skal til Katnosa i kveld, novellesamling av Wiese 2) Sabina av Alnæs og 3)Mnem av Stranger. Selvfølgelig avhengig av mottakeren.

  Selv ønsker jeg meg Where the tigers were. Travelling through literary landscapes (Don Meredith). Ettersom det ikke blir julegaver til meg i år har jeg bestilt den og pakker den pent inn til meg selv før jeg putter den i kofferten.

  SvarSlett
 5. "Alltid nyheter" av Monica Isakstuen (dikt) og "Klassikeren" av Ola Jostein Jørgensen

  To norske ganske ferske som gave.

  Til meg selv? Hm.....

  Jeg ønsker meg ikke bøker, men en person som kan komme hjem til meg hver kveld i to uker og fortelle meg om klassikere: Om ibsen, dumas, dante og mange mange flere som jeg ikke leser selv.

  SvarSlett
 6. En bok er en skatt, og det sier en som kjent ikke nei til, om det er jul eller et annet tidspunkt, dessuten er det jo mye kjekkere å gi enn å få...
  Konkret: Jeg anbefaler å gi vekk noen gode norske som jeg tror er (for) lite lest, nærmest hva som helst av Lindstrøm, Risa eller Sæterbakken.
  Jeg ønsker meg flest mulig av alle de skjønnlitterære bøkene som blir oversatt fra kinesisk for tiden.

  SvarSlett
 7. Spectatia: Jeg er sannelig ikke sikker. Hvis jeg skulle gi til en som kun leser krim, ville jeg nok kjørt safe og gitt ham/henne Jo Nesbø. Til en litt mer erfaren leser, ville jeg ha gitt 'Parfymen' av Patrick Suskind, fordi jeg selv har hatt så mye glede av nettopp den romanen.
  Til meg selv? Jeg mangler fortsatt bind 2 av Tore Rems Bjørneboe-biografi. Har jo lest den, men skulle allikevel gjerne hatt den i hylla.
  Og jeg savner Raskolnikov. Du husker kanskje at jeg fortalte at den brant opp i sin tid? Geir Kjetsaas Dostojevskij-biografi ville også ha blitt tatt imot med takk.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !