søndag 30. oktober 2011

Tur/retur Drangedal


Om min søster kan det sies at hun er en god sjåfør, men en slett fotograf. Undertegnede blogger er både kjekkere, slankere og yngre i virkeligheten ! Det kommer ikke så tydelig frem på bildet, men egentlig er jeg høy og mørk.
Vi kom oss da endelig til Halfdans Bokhus, beliggende i Kjosen, 12 kilometer fra Drangedal "sentrum", selv om GPS'en ikke forsto hvor i verden Kjosen ligger.

Jeg kjøpte følgende:
Donau av Claudio Magris. En meget velskrevet blanding av kulturhistorie og reiseberetning. Boka har vært sårt savnet i mine hyller i årevis. Ble i sin tid lånt bort til et familiemedlem.
Garps Bok av John Irving. En gang i tiden min favorittroman. Også lånt bort til en slektning. Dessverre.
Hvite niggere av Ingvar Ambjørnsen. Forsvant på et av mange flyttelass. Skal bli spennende å se om den har tålt tidens tann.
Norsk skrivekunst. Redigert av den danske Norgesvennen Erling Nielsen. En ypperlig antologi!
I kunstens tjeneste av anarkisten, rabulisten, tidsskrift-stifteren, forlagsmannen, lyrikeren og antroposofen Alf Larsen. Noe av det han har skrevet er gammelmodig og under enhver kritikk, andre ting er gammelmodig og glitrende godt.
Fransk-Norsk Ordbok. Tysk-Norsk Ordbok. Trenger begge dele hvis jeg en vakker dag skal stave meg igjennom Nietzsche og Sartre i original.
Haiene av Jens Bjørneboe. Har det meste av JB, men manglet hans største kommersielle suksess.
Sigurd Hoel - et nærbilde. Biografi av Øystein Rottem. Hoel er en snart glemt forfatter, og det er kanskje like greit, muligens var han overvurdert. Men hans innsats som litteraturformidler bør aldri gå i glemmeboken. Det er nok å nevne hans "Gule Serie".
Portnoys besværlige liv av Philip Roth. Jeg tror jeg var for ung da jeg leste den i 1912 eller når det var. Uansett har han nå fått sin rettmessige plass i bokhylla.
Om å lese Proust av Olof Lagercrantz. Etter Strindberg-biografien ble jeg en begeistret fan av Lagercrantz. Er mer på armlengdes avstand med Proust. Kanskje den knivskarpe svenske skribenten kan få meg på rett spor.
Pluss 3 ex av det forlengst avdøde ukebladet Aktuell fra '50 og 60-tallet.
Sum: Kr. 270,-. Jeg er veldig fornøyd med både kjøpet og ikke minst med å endelig ha sett det nedlagte samvirkelaget med sine 100 000 bruktbøker.
Jeg har vært hos mange bruktbokhandlere, der luften er tung og innestengt, - her er det grønnsåpeskurt, lyst og innbydende. Og bøker. Bøker overalt; fra gulv til tak, stort sett alfabetisert, i to etasjer. Lurt å ha skrevet en ønskeliste på forhånd, for det kan bli litt overveldende.
Det ble et drøyt stykke å reise for meg. Buss til Oslo, tog fra Oslo S til Holmestrand, bil fra Holmestrand til Drangedal. Likevel ville jeg ikke ha vært turen foruten !PS. Da vi skulle gå, og ville betale for kaffe og kaker som vi hadde fortært mens vi var der, sa vertinnen: "Jeg tar da ikke betalt for kaffen når jeg har gjester."
Sier jo litt om gjestfriheten man blir møtt med av paret Esborg.

6 kommentarer:

 1. Hehe, jeg tror de fleste har "elendige fotografer" i familien:-) Så utrolig mye fint du fikk til en billig penge. Philip Roth-boka kjøpte jeg også nettopp, på salg. Skulle gjerne sett at bokhuset lå litt nærmere hovedstaden.

  SvarSlett
 2. Fint at du omsider kom deg dit. Vi er heldige vi som bor bare en time unna.

  SvarSlett
 3. Hvem rejser ikke gerne med bus, tog, bil og sågar rumraket for en gæstfri kop kaffe og et skattekammer af dejlige gamle bøger? Tillykke med turen og bogfangsten :-)

  SvarSlett
 4. Ah - for en fin måte å bruke en høstdag på!

  SvarSlett
 5. Herlig fangst av bøker:-)

  Bokhuset har jeg også hatt planer om å besøke, men har enda ikke kommet så langt. En dag, en dag så kanskje kommer vi oss dit.

  SvarSlett
 6. halfdans bokhus er verdens beste plass!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !