søndag 23. oktober 2011

"NM i litteraturformidling"


"Mandag kom pressemeldingen  om et nytt norgesmesterskap. Fredag 27. juli 2012 er nemlig dagen da historiens første norgesmester i litteraturformidling skal kåres. Arrangør er Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, og mesterskapet arrangeres i samarbeid med musikkfestivalen Canal Street. "Litteraturformidling er en kunstart og et viktig fag," heter det i pressemeldingen. Iløpet av en enkelt kveld skal en "faglig bredt sammensatt jury" kåre en vinner. Foreløpig virker det noe uklart hvordan selve konkurransen,  og dermed også juryens arbeid, vil foregå. Men både bibliotekarer, forfattere, musikere og sangere nevnes som potensielle norgesmestere i litteraturformidling. Og ikke glem den gode, gamle lærer'n, sier vi, for egen regning."
(Morgenbladet, 21.-27. oktober.)  


Og ikke glem bokbloggerne, sier jeg, for egen regning. Er det ikke nettopp litteraturformidling vi bedriver ? Noen av oss hver bidige dag. Det er tilogmed en ulønnet og  dermed rent idealistisk virksomhet.
Jeg lurer på hva fanden vi gjør feil, siden ingen synes å legge merke til oss !
Morgenbladet kunne også nevnt andre "potensielle norgesmestere". Hva med oversetterne, forlagsfolk i alle ledd; fra korrekturleseren til redaktøren, skuespillerne, anmelderne, litteraturtidsskriftenes bidragsytere, antikvariat- og bokhandelmedarbeiderne, osv. Vi er da gudbedre litteraturformidlere, hele hurven.

6 kommentarer:

 1. Väl rutet! (Som vi skulle ha sagt her - vet ikke hva det heter på norsk.)

  SvarSlett
 2. Spectatia: Jeg vet heller ikke hva det heter på norsk, men av sammenhengen forstår jeg at det vel er positivt.

  SvarSlett
 3. Enig med deg, Geir. Jeg synes det er pussig at musikere og sangere nevnes over så mange som bedriver systematisk formidlingsarbeid, herunder alt av skrivevirksomhet. Hvis de vil ha et skikkelig NM, burde de fått frem bredden i hvordan et slikt formidlingsarbeid kan foregå. Men dersom NM arrangeres i samarbeid med en musikkfestival, sier vel det sitt om hva de er ute etter. Jeg lurer også på om det er åpent for alle å nominere kandidater, eller om det er en lukket prosess.

  SvarSlett
 4. Line: Det kunne ha vært en fin idé å arrangere et NM i litteraturformdling, for som du sier; å vise bredden og alle aktørene. Men dette virker veldig lokalt (Aust-Agder), og er vel nærmest et PR-stunt for å skape blest om en musikkfestival. Det har m.a.o. tatt seg pent ut i en pressemelding.
  Men dét skal de ha: De var først ute med idéen.

  SvarSlett
 5. Hei
  Så spennende at dette vekker interesse. Jeg kan med hånden på hjertet si at dette IKKE er et markedsføringsstunt for musikkfestivalen Canal Street. Det er ikke den som er arrangør av NM i litteraturformidling, men vi har valgt å legge det samtidig med festivalen for å utnytte at det er mennesker fra hele Norge her, sånn at det nettopp ikke blir et lokalt Aust-Agdertiltak.

  Bloggere bedriver en masse bra litteraturformidling, og jeg syns at mange bloggere får mer og mer velfortjent oppmerksomhet.

  I NM i litteraturformidling vil det ikke foregå noen lukket nominasjonsprosess, men det hele vil være en åpen konkurranse som alle kan melde seg på. Litt avhengig av deltakere som melder seg på, kan det bli aktuelt med noen innledende runder for å velge ut hvem som skal gå videre til selve mesterskapet. Så hjertelig velkomne til å melde dere på!! Vi ser gjerne bokbloggere som deltakere på mesterskapet.

  Mer informasjon finnes på: http://nmlitteraturformidling.wordpress.com/

  Med vennlig hilsen
  prosjektleder i NM i litteraturformidling 2012
  Stina Arstad

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !