søndag 9. oktober 2011

Litterær quiz (utdragstypen)

I denne quizen gjelder det å finne 'spor i ord'. Og finner man det ikke hverken i språk eller stil, og teksten er helt fremmed, ja da må man være aktiv i kommentarfeltet; stille spørsmål, rett og slett. Og du får hjelp underveis.


"Ukjente leser! Jeg legger pennen til side og samler meg i et øyeblikks eftertanke, før jeg går over til et område jeg riktignok alt har streifet et par ganger, men som min samvittighetsfullhet nå tvinger meg til å dvele utførligere ved. Jeg beklager å måtte skuffe alle som nå kanskje venter seg en lettsindig tone og en slibrig spøk. Tvert imot er jeg fast bestemt på også her å forene det frisprog jeg garanterte i innledningen med det måtehold og alvor som moral og sømmelighet krever. For jeg har aldri forstått mengdens begeistring over en slibrighet, men alltid regnet munnens utskeielse som særlig motbydelig, fordi den er løgnaktig og ikke kan påberope seg lidenskapen til sin unnskyldning. Når man hører folk vitse og og dumme seg slik, skulle man tro at det dreide deg om den selvfølgeligste, ja, latterligste ting i verden, mens det stikk motsatte er tilfellet. Å tale om disse tingene i en frekk, liderlig tone er det samme som å utlevere naturens og livets mysterium til pøbelens skratt. - Men nå til min bekjennelse!"

Forfatter og roman, takk.

PS. Var da voldsomt til pågang, da... !

18 kommentarer:

 1. Jeg har rett og slett ingen peil. Skal vi ta en rund e20 spørsmål?

  SvarSlett
 2. De færreste har peiling på dette, uten å ha stilt spørsmål. En må "snevre" det inn på et vis.

  SvarSlett
 3. Jeg vil jo gjerne vite hvem det er, selv om ikke jeg heller har peiling. Da må man jo begynne et sted og jeg begynner med å gjette at det er oversatt, dvs. ikke norsk forfatter...

  SvarSlett
 4. Observasjonar: konservativt, litt omstendeleg språk. Satsar på at det er skrive i perioden 1900 til 50. Er noko usikker her.

  I byrjinga lurte eg på om det var eit essay, men det er altså roman, som Isaxen opplyser.

  Personen (hovudpersonen ?) vert oppfatta som lettsindig, men vil visa at han har ei anna side, meir moralsk, djuparetenkjande.

  Samstundes verkar det litt pompøst dette. Og innleiingssetninga: "jeg legger pennen til side...". tja - det er jo akkurat det han *ikkje* gjer, dette er ei skriftleg bekjenning. Så han avslører seg litt, ufrivillig kanskje.

  Jarle

  SvarSlett
 5. Kan du gi en liten pekepinn om hvilket kontinent vi befinner oss på? Min første tanke var kanskje at dette er en russer, men antakelig er jeg helt på villspor .... eller? ;-)

  SvarSlett
 6. Spectatia: Det er ikke en norsk forfatter.
  Jarle: Det er riktig alt det du sier. Omstendelig, pompøs, første halvdel av det 20. århundre. Mange ord og lite ull. En av hans mest kjente bøker har nesten ingen ytre handling.

  SvarSlett
 7. Kan kanskje väre Musil, Mannen uten egenskaper...?

  SvarSlett
 8. Ikkeno' dårlig forslag det, Spectatia. Det var ikke han, men de skrev begge på tysk.

  SvarSlett
 9. Thomas Mann blir jo da en assosiasjon, men jeg vet ikke om jeg tror det er riktig heller...

  SvarSlett
 10. Det er så riktig assosiert som det går an, Spectatia! Og hvilken roman? Hvem er det som er i ferd med å bekjenne noe ?

  SvarSlett
 11. Ja, når det skal bekjennes noe så er det vel närliggende å tenke på Döden i Venedig?

  SvarSlett
 12. Jo, det var närliggende, vil jeg påstå. Men alltså feil. Hm... The Magic Mountain, da, eller Trolldomsfjellet som den tydeligvis heter å norsk?

  Nå har jeg faktiskt bladd i flere av Manns böker på Amazon, men jeg finner ikke helt att det stemmer med stilen. (Et halvt pluspoeng for engasjemang, kanskje?)

  SvarSlett
 13. Ja, du skal få bonuspoeng. MEN ikke før jeg får riktig tittel. Romanen har tittel etter han som bekjenner!

  SvarSlett
 14. Då kan det ikkje vera noko anna enn Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull. På norsk Storsvindleren Krull. * Bra lag-arbeid dette ?!

  Jarle

  SvarSlett
 15. Yesss, der satt'n! Femten poeng til Jarle og syvogtyve til Spectatia!
  (Hvordan quizmaster regner ut poengene er en gåte.)
  Veldig treg start igår, men bra jobba idag.

  SvarSlett
 16. Godt det kom noen flere inn i matchen her, for Amazon ville ikke hjelpe meg med flere leseex.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !