søndag 11. september 2011

Ikkje såå nærgåande


Erling Lægreid har truffet en uhorvelig mengde kulturpersonligheter i sin tid som programsekretær i NRK. Det er det nå blitt bok av. Lægreid synes jeg forresten er en usannsynlig radiomann, kunnskapsrik og intelligent er han sikkert, men stemmen... Så sein, så treeeg som sirup er den dvelende stemmen. Typisk NRK å sette en slik mann til å starte Ungdommens Radioavis, - den minst kule og hippe fyren de kunne finne.
Men han har altså truffet folk som Bjørneboe, Vesaas, Claes Gill, Mykle, Alan Edwall, Per Aabel, Erik Bye, Arild Nyquist, og så videre. Og så bortetter ! Han skriver et greit og lett forståelig nynorsk. Boka er i detheletatt kanskje litt for enkel og grei iblant. For dette blir mye "namnedropping". Og hvert kapittel er i snitt på to og en halv side. Slikt kan jo ikke bli annet enn øyeblikksbilder, eller snapshots, som vi sa for noen tiår siden
Vi blir ikke særlig bedre kjent med disse avdøde kunstnerne og forfatterne av å lese Lægreids bok, men den inneholder altså en god del korte anekdoter om dem. Ganske bagatellmessige situasjoner fra deres liv som vel egentlig kun har interesse fordi det er kjentfolk det dreier seg om. Skisser, kan jeg være med på. Men ikke særlig nærgående, nei.
Boka anbefales med visse forbehold, men den er godkjent som harmløs tidtrøyte.  
Snaue 190 sider til kroner 262,-.

3 kommentarer:

 1. Jeg har nettopp fått den, og jeg gleder meg til å lese den. Synd hvis han ikke klarer å løfte stoffet sånn at vi får ny kunnskap om disse personlighetene. Namedropping er i bunn og grunn ganske lite fruktbart.

  SvarSlett
 2. Ja, skal bli ålreit å høre hva du mener om den.

  SvarSlett
 3. "Typisk NRK å sette en slik mann til å starte Ungdommens Radioavis, - den minst kule og hippe fyren de kunne finne".
  Hehe, jeg lo godt av denne.
  Hilsen Svanen som har problemer med innlogging. Akk ja, man har da verre ting å stri med.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !