søndag 3. juli 2011

Et vanskelig intervju-objektDet ble rabalder da Niels Chr. Geelmuyden intervjuet statsminister Gro Harlem Brundtland i 1993. Han var blitt pålagt å bruke båndopptaker, og samvittighetsfullt skrev han ned; ord for ord, nettopp slik fruen ordla seg. Det måtte jo bli bråk av det. Og enten du tror det eller ei: Stasministerens kontor forsøkte å hindre at intervjuet ble publisert!
"Efter syv år og toogtredve forespørsler om intervju på vegne av åtte ulike publikasjoner, er endelig dagen kommet. Dagen da man er innvilget foretrede hos Gro Harlem Brundtland. Spørsmålene er gjennomlest og godkjent på forhånd. Ens identitet er påvist i to sluser. Informasjonssjefen har fotfulgt oss opp i mottagelsessalen,  hvor han har rigget opp avlyttingsutstyret og fortalt hvilken stol Hennes Høyhet foretrekker å sitte i.
(--)
 - Undersøkelser har vist at norske kvinner ikke er noe særlig interessert i EF, ikke kan noe om det, og slett ikke vil at Norge skal bli medlem. Hva tror du det kan komme av ?Informasjonssjef Østang skrur båndopptageren på, med den følge at jeg ikke våger å gjengi Statsministeren anderledes enn slik ordene velter utover langbordet. Som fra en sprukken pose med puffet ris.
 - Ja, altså, først så har vi det at det er på den ene siden de områdene hvor folk faktisk nå engasjerer seg i diskusjonen, det er jo, dreier seg om EF. det er faktisk av de temaene som folk også svarer at de er opptatt av. Så det er vel, jeg tror man må nyansere det du sier der med det. Og det gjelder både kvinner og menn, at de er opptatt av det på godt og vondt, og til dels for kvinners vedkommende enda mer, da med en skeptisk innfallsvinkel. Så det. Men den debatt vi har hatt i samfunnet i de siste fem årene, faktisk, og mer enn det, ja, fem årene, for det  var fra niogåtti, fire år, har jo blant annet dreiet seg om at noe det folk, det har vært mulig å oppvise engasjement på, har vært hva man mener om EF, spesielt hvis man er mot, altså engasjement mot EF har vært noe av det engasjement som har vært mobilisert, faktisk, og der har ikke kvinnene vært noe mindre engasjert enn menn i det. Så, men hvis vi går mere til kvinners større skepsis, jeg tror det må være det du er mest opptatt av, er det ikke det, altså, og da er det nok det fjerne og følelsen av at, ja, det er fjernt fra kvinners hverdag. Og de er opptatt av det nære, hverdagen, familien, altså barna. Og de er opptatt av å ta vare på de verdiene Norge har med et trygt velferdssamfunn, og med betydelige rettigheter og muligheter for kvinner. Jeg tror alt det der, det ligger der."
Puh !

(Niels Chr Geelmuyden: Ærlighetens komedie, Portrettdrama i 28 akter, C Huitfeldts Forlag, 1998.)

2 kommentarer:

  1. Hehe. Det er en legende innen journalistikken, det intervjuet der. Fantastisk.

    SvarSlett
  2. En klassiker. Essensen av Brundtland, for den som snakker usammenhengende, tenker likedan.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !