lørdag 11. juni 2011

'Døde hvite menn' av Johan Hakelius

Nå har jeg lest 'Døde hvite menn' av Johan Hakelius, - og det syns jeg også  du burde gjøre.
Flere ganger iløpet av lesningen humret og lo jeg, klasket meg på låret av lutter glede. Men stort sett så bare koste jeg meg gjennom denne boka. Det var mange av disse døde eksentrikerne som jeg visste lite om, knapt nok hadde hørt om. De var bare navn. Nå vet jeg bedre. Vet ihvertfall en god del mer om disse britenes snodigheter. Og det skal jeg love deg; vi snakker ikke her om A4-mennesker. Disse døde hvite menn var i sin tid i høyeste grad levende.
Men jeg tenker på det merkelige fenomenet at folk som vi ellers kaller sprø eller klin gærne, de blir automatisk "eksentriske" hvis de tilhører adel, overklassen eller kongehuset.
Jeg ser at forlaget og flere anmeldere understreker at denne boka er midt i blinken for "de anglofile". Og det er vel riktig, men også en begrensning. Du må ikke nødvendigvis være så opphengt i det britiske for å ha glede av denne boka. De aller fleste voksne, våkne lesere vil ha moro av dette.
Sjekk koblingen, (Forfatterens Forord), så får du vite mer.        
Anbefales!

         

6 kommentarer:

 1. Jeg er snart ferdig med denne boka, og jeg må bare si meg hjertens enig med deg: Denne anbefales! Fornøyelig lesing om kjente og mindre kjente briter, fra de glade 20-åra og frem til i dag.

  SvarSlett
 2. Litt artig at vi sitter på hver vår kant og leser samme bok.

  SvarSlett
 3. Ja, det er egentlig en fin tanke.

  SvarSlett
 4. Du er ikke den förste som har anbefalt den, og når Hakelius til og med har samme tekopp som meg MÅ jo boken bare väre bra.

  Han stiller dessuten det helt store viktige spörsmålet her i forordet, den gode forfatteren: Hvorfor kan ikke verden väre mer lik England? Det lurer jeg stadig på.

  Ettersom den ikke er det, sitter jeg selv glanende foran Emmerdale hver dag mens jeg tygger i meg min ensomme frilanserlunsj og tar en tur dit så ofte jeg kan.

  Nei, ut å kjöpe bok så jeg får omgåes med noen döde vite menn mens jeg teller ukene til neste avreise.

  SvarSlett
 5. Spectatia: Jeg tenkte faktisk på nettopp deg da jeg så Hakelius bruke begrepet 'anglofil' !
  PS. Er han en kjent og kjær spaltist i Sverige?

  SvarSlett
 6. Ja, kjent er han. Kjär avhenger antagelig av hva du selv synes om det han synes noe om.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !