mandag 14. juni 2010

Wittgenstein

OK, nå får det være nok lettbent underholdning. En god stund fremover, er det Ludwig Wittgenstein for alle penga.
Slik ser leselisten ut:
Gabriel Moro: 365 dager med Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein: Den ukjente dagboken (Overs. og med forord av Knut Olav Åmås)
Gunnar Fredriksson: Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein: Zettel (red. Anscombe/von Wright)
Ludwig Wittgenstein: Filosofiske undersøkelser
Det hele har med bokbloggingens ringvirkninger å gjøre. En blogger anbefaler Gabriel Moro's lille bok; Tehme Melck skriver om den; jeg låner den på biblioteket, og det gir mersmak...

7 kommentarer:

 1. Dette blir spennende!! Jeg har noen bøker om og av Wittgensteing, men har aldri klart å ta meg sammen og kastet meg på det. Jeg skal følge med på hva du syntes, la meg inspirere. Og legge igjen et halvt løfte om å følge deg! Jeg tror det er verdt lesningen, så det re kun snakk omå ta meg selv i skuldrene og, so mNike sier: just do it!

  SvarSlett
 2. Ble litt tyrkfeil i den forrige, men jeg får skylde på at det er sent på kvelden.

  SvarSlett
 3. Så mye som det skrives om Wittgenstein i bloggene om dagen, blir jeg nesten nysgjerrig selv. Men bare nesten. Tror jeg klarer å motstå denne bølgen og satser heller på å lese meg opp på de kommende innleggene dine. ;-)

  Men apropos "bokbloggingens ringvirkninger": Jeg leser nå "Kaptein Nemos bibliotek" av Enquist etter å ha lest om ham på blogger. Det fine med bokblogger er jop at de ofte løfter frem bøker som forlengst er gått i medieverdens glemmebok og som ikke finnes på noen bestselgerliste. Slik blir bokbloggene et nyttig supplement til medias skriverier om nye bøker og hypa forfattere.

  SvarSlett
 4. Så sant, så sant, Sesselja!

  SvarSlett
 5. Uha, som de säger över sundet- svårt och mycket, mycket spännande. Fredrikssons bok känner jag igen- den har jag nog läst en gång... men minnet är inte vad det har varit. Hur som helst- lycka till med fördjupningen!

  SvarSlett
 6. Hei, jeg bor i Sverige og har lyst til å spørre om en tjeneste. Jeg trenger norsk versjon av sats nr 233 i Wittgensteins Zettel, er det mulig å oppdrive her fortløpende? På forhånd, tusen takk =)

  DPA

  SvarSlett
 7. "Bare det intenderte bildet rekkerfrem til virkeligheten som målestokk. Betraktet utenfra fremstår det som dødt og isolert." - Det er som om vi først hadde sett et bilde, at vi levde i det, og gjenstandene i det som virkelige omgivelser, deretter trådte vi tilbake og var nå utenfor, så rammen, og at bildet var en malt flate. På den måten omgir intensjonens bilder oss når vi intenderer, og vi lever i dem. men når vi stiger ut av intensjonen så er det enkle flekker på et lerret, uten liv og uten interesse for oss. Når vi intenderer, lever vi i intensjonens rom, under intensjonens bilder (skygger), samtidig med de virkelige tingene. La oss tenke oss at vi sitter i en mørklagt kino og lever i filmen.Salen blir så opplyst, men lysspillet på lerretet fortsetter. Nå står vi plutselig utenfor, og ser det som bevegelser av lyse og dunkle flekker på et lerret. (I drømmene hender det iblant at vi først leser en historie, og deretter selv opptrer i den. Og etter oppvåkningen av en drøm er det ofte som om vi har trådt ut av den og nå ser den for oss som et fremmed bilde.) Og det betyr også noe "å leve i sidene til en bok."

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !