onsdag 5. mai 2010

Hva leser DU for tiden ?

(Har fått mange gode kommentarer på dette innlegget, men mangler livstegn fra Spectatia, Aroundbooks, Cyno Grassator, Sjeldnere enn, Thomas ... og noen til. Blitt kravstor nå.)
Med ujevne mellomrom har jeg stilt nettopp dét spørsmålet: Hva leser dere nå ?

Selv har jeg lest omigjen Bartleby & Co av Enrique Vila-Matas. Den syns jeg alle bokbloggere bør lese. Men jeg kan ikke ha lest den så grundig første gang, for det var fortsatt mye å glede seg over ved annen gangs gjennomlesning.

Jeg har også plukket frem Ketil Bjørnstads Jæger - en rekonstruksjon påny. Det er en murstein på drøye 750 sider. Kanskje det er en bok for spesielt interesserte, kanskje den har alllmen interesse, jeg vet ikke. Det er nesten ti år siden jeg leste den sist, og det føles naturlig å hente den frem nå som det er 100 år siden Jæger døde.
Uansett kan den anbefales som Bjørnstads beste.

Idag har vi hatt strålende solskinn, og jeg leste Graham Greene's Noe av et liv  på balkongen. (Flukt er annen del av selvbiografien.) Greene skriver lekende lett om sine første 27 år. Om opp- og nedturer, selvmordstanker, russisk rullett, valgets kvaler stilt overfor en trygg fremtid som manuskriptleser i Times eller en usikker fremtid som forfatter. Suksessen kom ikke rekende på en fjøl for Graham Greene. Det er allikevel ingen dyster bok, - snarere tørrvittig og erkebritisk. Anbefales.

Så var det deg, da? 

26 kommentarer:

  1. Tja, jeg leser flere ting på en gang, faktisk. Sharba av Ørjan Karlsen - et nytt bekjentskap. Bra så langt. Så leser jeg Georg hemmelige nøkkel til universet av Lucy og Stephen Hawking. I tillegg trekker jeg med meg Klokkene ringer i St.Leonard av Walter Scott. Den leses mest for researchens skyld

    SvarSlett
  2. Jeg har ikke tid til mer enn en bok om dagen, og akkurat nå er det "Et velsignet barn" av Linn Ullmann som nettopp er begynt. Og den overrasker faktisk positivt, med tanke på at jeg ikke har vært spesielt begeistret for det jeg har lest av henne tidligere.

    Å, ja, og så titter jeg i "Velkommen inn" av Nina Stang, en bok om interiør i et dusin norske hjem eller så. Og den er egentlig ganske fin, med mange deilige, overdådige interiør. Det er så befriende med noen som våger å ta det helt ut i interiøret, og ikke lar seg presse inn i den funksjonelle formen med hvite vegger og grå, firkantet sofa.

    SvarSlett
  3. Jeg er nå på fjerde og siste bind i Buru-kvartetten med handling fra Indonesia ved forrige århundreskifte. Akkurat nå er jeg litt irritert fordi serien skifter synsvinkel i siste bok og jeg føler meg litt snytt.

    Samtidig leser jeg litt til og fra også The Diaries of Sofia Tolstoy. Tror jeg skal være fornøyd med ikke å bo sammen med et erklært dikter-geni...

    SvarSlett
  4. Jeg koser meg med en haug med avsluttende fordypningsoppgaver i videreutdanning i psykisk helse :) (på jobben). Hjemme leser jeg vekselsvis i 2 bøker av forfatteren Amos Oz: "En fortelling om kjærlighet og mørke" og "Den svarte boksen".

    Ketil Bjørnstad er en forfatter jeg liker veldig godt. En av mine favorittbøker er "til musikken". Nå fikk jeg lyst til å lese jæger :) Takk for tips!

    SvarSlett
  5. Jan Wallentins Strindbergs stjärna. En bok som først kommer ut i Sverige i oktober og i Norge våren 2011. Heldige meg!

    SvarSlett
  6. Jeg hygger meg for tiden med "Erindringer af mit liv 1790-1830", en svært åpenhjertig selvbiografi av poeten og juristen Conrad N. Schwach. Interessant på flere måter - og veldig underholdende.

    SvarSlett
  7. "Det urolige hjertet", av Kerstin Thorvall. Det er en bok som overtar hvis man liker å lese "slikt" - drama i livet.

    SvarSlett
  8. "Det er trikken i ditt liv". En følegodt romantisk, manisk og komisk roman:)

    SvarSlett
  9. Det blir mest pensum på meg, og akkurat nå leser jeg om sikhisme, men jeg sniker meg også til noen lesestunder med 'Revolutionary Road' av Richard Yates og 'Romere og romerinner' av Tore Janson. Begge er å anbefale!

    SvarSlett
  10. jeg leser Claire Blooms memoarer: leaving a dolls house. Hun er skuespiller, og det er kikkeren i meg som har valgt denne boken. Hun var nemlig gift med Philip Roth i 18 år, og han var visst helt klin koko. Jeg forsvarer lesevalget med at det er kulturhistorie, OG at det er interessant i forhold til Roth's forfatterskap. Boka er bra, men det krever litt selvdisiplin, så lesingen går litt saktere enn det pleier.

    SvarSlett
  11. Jeg læser Jens Baggesens rejse-roman "Labyrinten" og Christa Wolfs roman fra DDR-tiden "Der geteilte Himmel Erzählung." Det går lidt langsommere på tysk, men den har fanget mig rigtig godt indtil videre.

    SvarSlett
  12. Jeg sier takk for så mange fine tilbakemeldinger. Vi kan vel fastslå at bokbloggerne ikke følger bestselgerlistene i sine valg av litteratur.

    SvarSlett
  13. Akkurat no les eg:
    Blogging av Jill Walker Rettberg - veldig bra, kjekt å lese litt faglitteratur om det ein driv litt med på hobbybasis.
    La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist - eg er litt lettskremt og ikkje særleg glad i vampyrar, så....
    Innimellom dette les eg noveller i The year's best science fiction - kjøpt i USA i 2008, så eg er litt på etterskudd. Mange gode noveller, men som i alle novellesamlingar er det ikkje alle som er like gode. Nokre av dei er og rett og slett litt for nifse for meg.

    SvarSlett
  14. Graham Greene's biografi - den må være interessant. Leste The End of Affair og The Heart of the Matter for mange år siden. Perfekt ved ulykkelig kjærlighet, og kanskje levd liv for Greene?

    Selv leser jeg litt fag og litt hygge. Sistnevnte: Anna Gavalda, Lykka er ein sjeldan fugl. Jeg liker henne.

    SvarSlett
  15. Hei Dipso.

    Jeg har akkurat lest ferdig diktene til Ingvill Solberg 'Den yngste' og de var fine.
    Og så leser jeg "Larry's party" av Carol Shields.
    I tillegg leser jeg Asbjørnsen og Moe; Kvernsagn og En natt i Nordmarka. Det handler mye om fisking og om huldra (og om fiskevann med dobbel bunn).

    Aller mest leser jeg på nettet. Alt mellom himmel og jord. Alt for mye.

    Dipso sin blogg også. Den liker jeg.

    SvarSlett
  16. Jeg leser tonnevis av faglitteratur, men sånn for moro skyld har jeg akkurat lest ferdig "Smile or Die" av Barbara Ehrenreich. Ellers holder jeg på med "Norges evige rikdom" (Arve Johnsen) og Simon Sebag Montefiors "Stalin". Blir neppe ferdig med disse med det aller første...

    SvarSlett
  17. Okey da, siden det er fredag. Eller siden det er deg, egentlig.

    Jeg leser Daphne du Mauriers "The Infernal World of Branwell Brontë", om de kjente søstrenes mindre kjente bror (sånn apropos klin koko). Den er ikke spesielt spennende, men ettersom jeg skal en tur til Bronte-land til sommeren er det litt interessant alikevel.

    Claire Blooms memoarer, som Janke leser, leste jeg i fjor og synes det var veldig artig for perspektivets skyld. Og ligner ikke fyren med bokstablen her ovenfor på Roth, forresten? Eller er det bare meg?

    SvarSlett
  18. Jeg leser "Home is where you die, sier mr. Saunders" av Terje Holtet Larsen - noe som ble med meg hjem fra årets mammutsalg - godt språk og interessant perspektiv så langt, så tror jeg skal fortsette på den.

    Og så har jeg vært på biblioteket i dag - sånn for å ta meg en pause i eksamenslesingen. Og da ble "Siste dagers heldige" av Thomas Hylland Eriksen og "Du er et dyr, Viskovitsj" av Alessandro Boffa med hjem. Sistnevnte virker veldig morsom og lettlest så tror den blir en slager i tiden framover...

    SvarSlett
  19. Jeg holder på med Gaarders Slottet i Pyrineene..
    Går visst lite sakte om dagen, men jeg liker Gaarder så godt!

    SvarSlett
  20. Jag läser Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Magisk och inte så lite konstig. Men bra!

    SvarSlett
  21. Jeg synes det er interessant at så mange leser flere romaner på én gang; jeg tror det sier mye om den tiden vi lever i nå. Tanken var å skrive et innlegg om nettopp det. Selv foretrekker jeg én roman om gangen, og så heller spe på med kortere artikler, essays o.l.
    Hva jeg leser? Kokebøker, "Festskrift for Inge Lønning", gamle Minervablader, artikler av Henrik Groth, filmanalyse av Durgnat, "Otto er et neshorn" for femåringen etc ...

    Hilsen multitaskenspilleren.

    SvarSlett
  22. Akkurat nå leser jeg Beatles av Lars Saabye Christensen og fullførte nettopp Romeo and Juliet av William Shakespeare.

    SvarSlett
  23. I løpet av vinteren/våren:

    Wendy Werris: An Alphabetical Life
    Natsume Soseki: Sanshiro
    Karen Duve: Taxi
    Linda Olsson: Nu vill jag sjunga dig milda sånger
    Claire Mowat: Travels with Farley
    Farley Mowat: Bay of Spirits
    Susan Cheever: Note Found in a Bottle
    John J. Rowlands: Cache Lake Country
    Junichiro Tanizaki: The Gourmet Club
    John Updike: My Father's Tears
    Jason Kersten: The Art of Making Money
    Matthew Crawford: Shop Class as Soulcraft

    SvarSlett
  24. Hvis jeg er den Thomas du sikter til, noe jeg tydeligvis tar sjansen på med den fare det innebærer, så har jeg dette å si om min lesning for tida:

    Jeg er så til de grader nedsenket i selvbiografier, romaner, skuespill og dagboksnotater av H.C. Andersen at jeg nesten ikke har tid til (eller interesse for) annet. Men innimellom leser jeg Carsten Jensens essays, Tore Rems "En god tid", jeg begynner på "Knausgårdkoden" imorgen som en ørliten oppvarming til "Min kamp. Femte bok" - og utover det så er jeg på grunn av selvsamme H.C. Andersen også nedsyltet i akademiske utlegninger om alt fra Bourdieu via Lacan til Hoelscher.

    Puh!

    Men så, når H.C. er overstått, er det fri!

    SvarSlett
  25. Leser forfatterportretter for tiden, "Ordskjelv" av Geelmuyden og "ansikt til ansikt" som er basert på Mortens Krogvolds portretter.

    På nattbordet, har jeg Sartres "Hva er litteratur", og "Drømmefakultet" av Sara Stridsberg (tror jeg må legge den bort, får ikke noe dreis på den)

    SvarSlett
  26. Jeg har sjelden fått så mange gode tilbakemeldinger på et innlegg. Mine "følgere" er en herlig gjeng!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !