fredag 23. april 2010

Bergljot Hobæk Haff fyller 85 år.

Hun er blitt karakterisert av anmeldere og forfatterkolleger som en «Forteller av klasse», «en blendende forteller», «en fremmed fugl i norsk litteratur» og «en tviler og en kjetter, en forfatter i utvikling og på vandring».
Allerede i debutromanen «Raset» fra 1956 viste hun fram motiver som skulle bli utforsket på stadig nye måter i de følgende romanene.
Skyld og senere også skam, som ga tittelen til hennes store gjennombruddsroman «Skammen» fra 1996, er et av dem. Kvinnelig erotikk er et annet. Uskyld og begjær blandes i framstillingen av horen som også er madonna - som i «Gudsmoren» fra 1977 - eller kvinnen som oppfattes som en heks, slik det særlig blir tydelig i romanen «Heksen» fra 1974. Annerledeshet, fremmedhet og flytende identitet utforskes i Juana-skikkelsen i «Den evige jøde» fra 2002.
Fremfor alt kjemper forfatteren mot dogmetro. «For sannheten kan ikke fastlegges, men er stadig i forandring» har hun sagt i et av de få intervjuene hun har gitt.
I sin diktning kombinerer hun fortellerkunst med interesse for idéhistoriske og filosofiske spørsmål. Mest av alt overbeviser hun med sin skikkelsesskapende evne.
Forfatterskapet teller til sammen 16 romaner. Bergljot Hobæk Haff er hedret med blant andre Aschehougprisen, Brageprisen, Kritikerprisen og hun er nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger.
Hobæk Haff er født 1. mai 1925 i Botne i Vestfold, hun er utdannet ved Lærerskolen i Oslo, virket som lærer i Danmark i flere år, der hun også giftet seg, to ganger, og har en datter fra første ekteskap.
En stund bodde hun nærmest som eneboer i hytte i fjellheimen i Norge, før hun slo seg ned i Asker og senere i Oslo, der hun bor nå. (©NTB)

For egen regning vil jeg tilføye at hun altså er nominert to ganger til Nordisk Råds litteraturpris, for Den guddommelige tragedie og for Renhetens pris, men ikke for Skammen, og det er en ... skam.
Ærlig talt så mener jeg at Den norske Forfatterforening burde ha benyttet seg av sitt mandat,og nominert henne til Nobelprisen i litteratur. Hun er - slik jeg ser det - den eneste vi har idag som er av internasjonal klasse.
Men, (og merk dere dette): Den norske Forfatterforening har de siste ti år kun foreslått én norsk forfatter til Nobelprisen i litteratur, og det er den konservative poeten Stein Mehren.

3 kommentarer:

  1. Eg slenger meg på gratulasjonsbølgja. Denne dama fortener alle dei prisane ho kan få!

    SvarSlett
  2. Stein Mehren er vel ikke mer konservativ poet enn Hobæk Haff er konservativ prosaist?

    SvarSlett
  3. CG: Nei,det har du vel rett i.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !