søndag 7. februar 2010

"Den gamle mannen og havet" av Ernest Hemingway


Roman: Den gamle mannen og havet
Forf.: Ernest Hemingway
GNF, 1952
Sideantall: 100
---
Det er cirka 30 år siden sist jeg leste denne boken, som på engelsk er blitt kalt en novella. Det er en klassiker, og klassikere kan med fordel leses om igjen.
Jeg tenker på alle de amerikanske highschool- studentene som har hatt boka som pensum, alle hovedoppgavene som er skrevet på universitetene og alle akademikerne som har skapt seg en karrirere ved å skrive om Hemingway og hans stil. Og romanen er tolket sønder og sammen. Er det ikke et tankekors for litteraturviterne at forfatteren selv så lite til alle de symboler som ble tillagt teksten? Det handler om en gammel mann og en fisk, - punktum, sa visstnok Papa.
Ingenting nytt kan jeg skrive som ikke har vært skrevet før. Utmerket å lese boka igjen, men håpløs å blogge om. Så jeg lar det bli med det.
Bare dette: Mannens respekt for naturen, hans ydmykhet, standhaftighet og barnlige tro gjør et veldig inntrykk. Dessuten er slutten hjerteskjærende langt inn i sjelen.
Men, skulle du mot formodning ikke ha lest den, så gjør nå endelig det.
På en skala fra 1 til 10, gir jeg "Den gamle mannenog havet" en 8'er.

11 kommentarer:

 1. Den gamle och havet är den enda bok som fått mig att bli sugen på att äta rå fisk. Och det var långt innan sushin gjorde sitt intåg som svensk vardagsmat.

  SvarSlett
 2. Denne boka forsøkte jeg meg på for et år eller to siden, men jeg kom meg ikke gjennom den. Dørgandes kjedelig, er min konklusjon.

  SvarSlett
 3. Boktoka: Boken ga meg ingen slike lyster!
  Bai: Ja, gjør dét!
  Sesselja: Er det rart det er vanskelig å anbefale litteratur ?!

  SvarSlett
 4. Denne romanen er en favoritt, kan leses igjen og igjen!

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke lest den. Jeg vil lese den!

  SvarSlett
 6. Geir: Hehe, det kan du si. Det er så mye som skal klaffe for at ei bok faller i smak: tidspunktet/hvor man er i livet når den leses; ens egen boklengsel der og da; egne interesser; tema; språk; og mye mer. Egentlig er det klin umulig å anbefale bøker i det hele tatt, men det hindrer oss ikke i å prøve, eller hva?

  SvarSlett
 7. Var overrasket over denne boka da jeg leste den. Visste jo at det var en klassiker, og dermed "bra" litteratur, men det er jo ikke alltid det faller i smak likevel. Og så handler den liksom bare om en fisker - og fisken hans... Men det er noe med språket - jeg bare gled gjennom hele boka, det var over før jeg rakk å begynne. Merker at det er litt det samme med Life of Pi - også en bok uten særlig mye tydelig handling, men språket dro meg gjennom hele boka på en merkelig måte.

  SvarSlett
 8. Har nettopp lest " Papa Hemingway " av Hotchner.
  Tenker nå å lese "Den gamle mannen og havet".
  Har aldri lest noe av eller om Hemingway før, så jeg regner med å ha mye å glede meg til.

  SvarSlett
 9. I do not comment, however after reading through some of the comments on this page ""Den gamle mannen og havet" av Ernest Hemingway".

  I do have some questions for you if it's allright. Could it be only me or does it look as if like a few of the comments come across like they are left by brain dead folks? :-P And, if you are posting at other online social sites, I would like to follow everything fresh you have to post. Could you post a list of every one of all your social networking sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  My web site book of ra apk boerse

  SvarSlett
 10. Good day I am so grateful I found your blog page, I really found you by
  error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am here
  now and would just like to say cheers for a marvelous
  post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also
  added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the superb b.

  my web blog ... book of ra kostenlos testen :
  :
  ::

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !