søndag 25. oktober 2009

Søndags-quiz (utdragstypen)


Igjen sakser jeg ifra en roman. Det dreier seg om å finne spor i ord og finne ut hvilken bok utdraget stammer fra. Som alltid; tenk høyt i kommentarfeltet, så får du feedback underveis.
Vi setter igang!
Det beste ved å skrive er ikke selve arbeidet med å legge ord til ord, sten på sten, men derimot forberedelsene, grovarbeidet, som utføres i stillhet, under alle livets tilkskikkelser og forhold, i søvne så vel som i våken tilstand, kort sagt: den tid man går svanger. Ikke én mann har noensinne satt på papiret det han hadde tenkt å si: den egentlige skapelsesakt, som pågår uavlatelig, enten man skriver eller ikke, tilhører den opprinnelige strøm; den er uten dimensjoner, uten form, uten noe element av tid. Det som forsvinner på dette forberedende stadium, som er skapelse og ikke fødsel, ødelegges ikke; man kaster seg snarere ut i det, som i noe som allerede er der, erindringen, materien, det uforgjengelige eller Gud, hvorved man levendegjør det og samtidig lar seg rive med av det som en kvist av en virvlende strøm. Ord, setninger, idéer, uansett hvor subtile eller finurlige, de mest sinnsvakt poetiske tankespinn, de dypsindigste drømmer, de mest hallusinatoriske visjoner, er som de simpleste hieroglyfer, meislet ut i sorg og smerte til minne om begivenheter som er uoverførbare. I en verden organisert etter intelligensens retningslinjer ville det ikke vært behov for å skrive ned slike mirakuløse hendinger, det ville simpelthen være meningsløst, for så vidt som ikke noe fornuftig menneske vil nøye seg med etterligninger når virkeligheten står til disposisjon når og hvor en måtte ønske det.

Forfatter og roman, takk!

9 kommentarer:

 1. Hmmmm... dette var vanskelig. Jeg begynte selvsagt med et forsøk på juks. Jeg klippet og googlet utdrag. Ha ha - jeg fikk et treff -på Dipsolitteratens blogg.

  Uansett, det første jeg tenkte var Knausgård, men det slo jeg fra meg. Jeg tror det er oversatt. En spanjol eller spanskspråklig forfatter som skriver om å skrive. Hvem tenker jeg på? Har det på tunga....åh!

  SvarSlett
 2. Riktig at det er oversatt, knirk. Men denne spanjolen din kan du glemme, selv om du har det på tunga!
  Nei, dette er en amerikaner. Eller var...

  SvarSlett
 3. Jag vet, jeg vet! Men jeg få'kke lov å si det, for jeg har fuska... :-(

  SvarSlett
 4. ai - quiztime again ! Dog vanskeleg denne gongen. Men altså ein roman om romanskriving. Litt meta. Og omsett frå amerikansk. Det må vera nokon år tilbake. Idag er det vel ikkje so mange som skriv "sten på sten". Eg tar ein sjangs med Jack London: Martin Eden. (kanskje omsett av Nordahl Grieg ?,han ville vel heller bruka sten enn stein....)

  SvarSlett
 5. Å nei! Jeg som tenkte jeg skulle treffe spikeren på hodet. Tja...amerikansk.. tja...hm...hæ...hm... Paul Auster!?

  SvarSlett
 6. Dipso held seg visst i andre sfærer. Sjølv har eg drive ein viss konsultasjon og kjem til at Eden-sporet var feil. Trur no sporet går frå Amerika og attende til Europa, Paris. Eller kva, Spectatia?, kan du vera stand-in ?

  SvarSlett
 7. Hvis jeg tør, av risk for å gjøre meg (ennå mer) upopulær hos Quizmaster. Men okey, dette er jo så moro så jeg tar sjansen og sier: Det virker som du beveger deg på de rette breddegrader.

  SvarSlett
 8. Det liknar ikkje stilen til Jack London. Men det er noko som kanskje kan vera pornografens verk . . .
  (Har Dipso også reist til Paris, eller til Big Sur ... ?)

  SvarSlett
 9. Det var kanskje langsøkt, men med mitt svar her ovenfor hadde jeg tenkt meg at man skulle assosiere ordet "breddegrader" til Millers bøker Stenbukkens vendekrets og Krepsens vendekrets.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !