fredag 4. september 2009

På TV ikveld


Jeg har sett filmen før og den er fryktelig lang. Husker den ganske godt også. Det får ikke hjelpe. Jeg skal se den igjen.

NRK2 kl.21:45 Ondt blod i Amerika (t)
(Once Upon a Time in America) Italiensk-amerikansk krimdrama fra 1984. Filmen spenner over femti år og viser en jødisk guttegjengs utvikling til gangstere, der vennskap og svik er nøkkelord. Medvirkende:Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Joe Pesci, James Russo, Burt Young, William Forsythe. Regi:Sergio Leone. (18. år) Programmet slutter kl. 01:25

8 kommentarer:

  1. Takk for tipset - jeg har ikke sett den, men elsker film-musikken :-) Da er kveldens Tv-valg foretatt. Thank u!

    SvarSlett
  2. Ingen årsak, Janke! Trodde "alle" hadde sett den.
    (Husker jeg så den på Gimle kino, og irriterte meg over to guttevalper på raden foran som lo høyt av de mest brutale scenene.)
    Du har en virkelig sterk filmeopplevelse i vente! Foto, skuespillere, musikk; alt stemmer her.

    SvarSlett
  3. Innstemmer med Lyran - den är jättebra!

    SvarSlett
  4. Hm - jeg liker musikken, men fikk ikke helt tenning på filmen. For en fæl og brutal fyr. Voldtekten i baksetet var skikkelig opprørende. Og er karakterene troverdige? .... Banner jeg i kirken, nå?

    SvarSlett
  5. Leone og Morricone (en gang gamle klassekamerater og barndomsvenner i Romas arbeiderklassestrøk Trastevere) er et unikt eksempel hvor regissør og komponist kompletterte hverandre som moden vin og skarp ost.
    Med musikken som kvintessens, koreograferte Sergio Leone sine filmer etter Ennio Morricones mildt sagt stemningsfulle musikk, - også her i "Once Upon a Time in America", - nesten magisk.
    De Niro kan noen ganger overspille sine roller, av og til fremstår han nærmest som en karikatur - men det er vel dette han har gjort en karrière på - men filmen, og rollefigurene, som helhet er såvisst troverdige. Og hvis ikke? Det er jo fiksjon, film, illusjon, magi.
    Janke banner i kirken, ja - men en generell dårlig holdning blant landets kirkegjengere er visst på moten uansett har jeg lest, så hvem bryr seg?

    SvarSlett
  6. Janke, jeg syns ikke du banner i kjerka. Riktignok har denne filmen meget høy status hos cineaster verden over, men det er ingen helligdom.
    I og med den avsindig, brutale voldtekten viser "Noodles" sitt sanne ansikt overfor barndomskjæresten. Det er ikke et vakkert syn. Er scenen nødvendig? Ja, jeg tror det.

    Musikken er, som dere sier stemningsfull; litt melankolsk. Og tilsynelatende et litt merkelig valg for en gangsterfilm. Men den funker. Jeg tror denne musikken kunne ha blitt benyttet til hva som helst!
    Merk at gangsterne er jødiske. I regi av en italiener... Vi er jo vant til å se italiensk mafia når amerikansk gangsterliv skal skildres på film. Men den virkelige organiserte kriminaliteten som blomstret opp under forbudstiden, besto av irer, jøder og italienere. Ikke nødvendigvis fattige immigranter. Den mest beryktede av dem alle; Al Capone ble født i USA.

    SvarSlett
  7. Jeg forsto ikke helt slutten. Kastet han seg i søppelbilen...?

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !