fredag 28. august 2009

"Verdens morsomste bok" ?


"Det er svært mange synspunkter hvoretter man kan stille menneskene i to slags. Men ett av dem er iallfall holdbart: de som synes Pickwick-klubben er morsom og de som ikke synes det." Skrev en ung journalist ved navn Johan Borgen i 1932.
Det var dengang. Nå er det mange som ikke har hørt om romanen.

Jeg har prøvd å lese "Pickwick-klubben" av Charles Dickens mang en gang, og syns den har enkelte artige avsnitt, - men det er også det hele. Kanskje den har gått ut på dato? Kanskje det er meg? Jeg tror jeg ville hatt mer glede av å se den filmatisert.
Humor er vanskelig...

Når jeg tar en titt i bokhyllene mine, finner jeg ikke så veldig mye humor. Men litt er det jo.
Jeg har ledd godt av Odd Børretzen og Fredrik Stabel, P G Wodehouse og Douglas Adams. Og sikkert noen flere, som jeg ikke kommer på i farten.

Hvis DU skulle anbefale meg å lese "verdens morsomste bok", - hvilken velger du ?

10 kommentarer:

 1. "En rekke avbrutte forsøk" av Selma Lønning Aarø er den morsomste boken jeg har lest, og petitsamlingene hennes leser jeg også om og om igjen. Anbefales!

  SvarSlett
 2. Graham Greenes 'Tante Augusta' kommer høyt opp - særlig begynnelsen.

  SvarSlett
 3. For ti-femten år sidan las eg Salamanderkrigen av Karel Čapek. Den kom ut i 1936, og er ein stor allegori om fårane ved nazisme / kommunisme. Men veldig morosam oppi alvoret, og skrive med veldig overskot.

  SvarSlett
 4. Den første som falt meg inn var "Beatles" av Lars Saabye Christensen.

  SvarSlett
 5. Hmm, en smule skummelt å etterlyse "verdens morsomste bok", er det ikke? Men som med de fleste genre; humor er jo også relativt - og noen kunne finne på å nevne Erlend Loe ...

  Jeg ser du nevner Douglas Adams, bra! Man regner vel kanskje ikke Rieber-Mohn og Eidem som humorister, men deres underfundige og vittige betraktninger omkring litt mer alvorligere temaer, har fått meg til å le mange, mange ganger. Bill Brysons bøker gjør meg alltid glad og munter, og er definitivt morsomme, ja faktisk alle sammen.
  "The Shroud of the Thwacker" av Chris Elliott (ja, han skuespilleren) var artig lesning, Stephen Frys skriblerier er jo også gøy og hva med Celine?

  SvarSlett
 6. Sjeldnere...: Nei, det er ikke det minste skummelt, men Johan Borgens artikkeloverskrift. En gang i verden ble "Pickwick-klubben" regnet av ganske mange som verdens morsomste bok.
  Man kan le av ganske mye, hvis man først er i det hjørnet, men Céline? Selv har jeg ledd høyt av Patrick Süskind og Knut Hamsun. De er ikke regnet som humorister, de heller.
  Jeg skal ta en nærmere titt på Mr Bryson.

  SvarSlett
 7. Jeg måtte legge fra meg Bryson på en togtur for noen år siden; jeg humret og lo så altfor mye, og var til sjenanse for de andre passasjerene.

  SvarSlett
 8. Patrick Süskind, ja! Jeg lo ikke verken under lesing av 'Duen', eller 'Parfymen', men i 'Historien om herr Sommer' er det et kapittel som omhandler en pianolærerinne, og under den lesningen lo jeg så livet mitt sikkert ble forlenget med et par år. Minst.

  SvarSlett
 9. Titta: I "mitt" bibliotek er Herr Sommer plassert i barneavdelingen, så derfor har jeg oversett den. Men nå skal jeg sannelig våge meg inn der.

  Zwarte Zwaan: Er du ikke til annen sjenanse for dine medpassasjerer, så må du være et eiegodt menneske!

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !