søndag 12. juli 2009

Nostalgi


Savner du den gode, gamle låten som skrivemaskinen ga fra seg i hine hårde dager? Det gjør jeg iblant. Jeg hadde i langt større grad følelsen av at jeg gjorde en jobb ved skrivemaskinen, enten det nå var en reiseskrivemaskin eller en kulehodemaskin. De ga fra seg lyder. Jeg husker spesielt en IBM, kanskje en av de første elektriske skrivemaskinene på markedet. Den ga fra seg ulyder. Den veide et tonn og durte og smalt og gikk som en treskemaskin. Det var ingen maskin som innbød til følsom poesi, men heller den mest kyniske prosa. Eller sinte leserinnlegg.

Jeg ønsker meg ikke tilbake til skrivemaskinens dager. Det var så utrolig tungvint i forhold til hvordan vi har det idag. Men da jeg skrev på den gamle IBM'en, følte jeg etter to, tre sider at jeg hadde gjort et hederlig dagsverk. Nå er det bare ord på en skjerm. Lydløst, klinisk og flyktig.

Elisabeth på Bokstavelig Talt har en lenke til et tekstbehandlingsprogram med skrivemaskinlyder. Verdt å ta en titt!
Merk! Hvis du installerer programmet, tast F1 for å se hvilke hurtigtaster som benyttes.

3 kommentarer:

 1. Å fytte rakker'n! Flere kopier med blåpapir mellom og Tipp-Ex og annen dritt. (Unnskyld språkbruket!) Nei, takke meg til datan.

  Her i Sverige får man forresten høre denne sånn litt dann og vann:
  - Vet du hvordan man kan se at det er en nordman som har brukt datan?
  - Nei?
  - Det er Tipp-Ex på skjermen.

  SvarSlett
 2. HA! Søta bror er så morsom!

  Jeg syntes faktisk det var ganske stilig å få tilbake den gamle tastelyden på PC'en. Men jeg savner ikke skrivemaskinen. Er så glad i mine to bærbare Acer at du aner ikke!

  SvarSlett
 3. Når man snakker om skrivemaskinslyd så er vel denne alikevel en av de beste. (Etter ca. 4 minutter)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !