søndag 5. juli 2009

E-bøker


Kanskje vi bokbloggere er litt konservative av oss, siden det foreløbig ikke har vært så mange innlegg om E-bok og “lesebrett”.
Men Frk Martinsen har et kreativt og positivt innlegg HER og Søren har noen funderinger HER.
I hvert fall inntil videre tviholder vi på den fysiske boka; den med permer og papir. Også norske forlag har vært avventende, men de skal etter sigende lansere e-bøker for fullt til høsten. Bransjens egne folk spår at innen ti år vil e-bøkene ta mer enn halvparten av bokmarkedet. Muligens går det enda kjappere, for plutselig er hver tredje solgte tittel hos Amazon.com en e-bok.

En av grunnene til at det ennå ikke har tatt helt av her i landet, er prisen på lesebrettet, som pr i dag ligger på 2500 kroner. Men Kindle blir stadig rimeligere.

Selv er jeg ikke overvettes begeistret. Vel kommer også jeg til å kjøpe lesebrett med tid og stunder, men foretrekker papir. Jeg liker simpelthen ikke å lese mye tekst på skjerm. Jeg får vondt både i øyne og hode etter ganske kort tid. Vanlige bøker kan jeg derimot fortape meg i, så jeg glemmer både tid og sted, uten at det forvolder noen problemer.

Dagens utgave av Aftenposten har en interessant og lang artikkel om temaet e-bok. Jeg klipper litt derfra:
“Hvis en forlegger selger en bok i bokhandelen til 300 kroner, sitter forlaget igjen med 20 kroner til å dekke sine utgifter. Forfatteren skal ha ca. 40 kroner, og det må vi selvfølgelig ta vare på. Men likevel sitter forlaget altså igjen med bare 20. Hva skjer da med de resterende 240 kronene? Jo, nesten alt forsvinner til et kostbart distribusjonsapparat med transport, grossister, bokhandlere og dyr retur. Med digital distribusjon forsvinner så godt som hele apparatet.”
Hvis jeg var student i dag, ville jeg ha vært jublende glad. Ikke bare pga at prisen på lærebøker vil bli betraktelig lavere, men tenk på hvor hendig og praktisk det er å ha hele pensumlitteraturen lagret på en Kindle!

Men jeg er ingen student som leser pensum. Jeg er tvert imot en lystleser som myser mistenksomt mot det elektroniske lesebrettet og spør: "Hvor blir det av kosen, da ?"

4 kommentarer:

 1. For oss som drømmer om å fylle stueveggene med hyller fulle av bøker, er ikke lesebrett noe å trakte etter.

  SvarSlett
 2. Du KAN fylle stueveggene med Kindler i alle regnbuens farver. Men det er meningsløst.

  SvarSlett
 3. Men även om det kommer att bli en billigare kedja för bokutgivningen så tvivlar jag på att priset till konsument kommer att sjunka så himla mycket.

  SvarSlett
 4. Liker heller ikke å lese ting på skjerm. Mister mye konsentrasjon i forhold til å lese en fysisk bok. Men akkurat det er kanskje en tilvenningssak.

  Men lukta av bok, derimot... Det fysiske ved bøkene, tekstur. Det blir nok i beste tilfelle både og på meg.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !