lørdag 6. juni 2009

Trenert svar til en medblogger


Sjeldnere enn sorte svaner oppfordret meg i mars måned, til å svare på følgende innlegg:
Av ren nysgjerrighet stilles noen spørsmål til de galopperende lesehester, snokende bokormer og spretne litteraturlopper der ute, i denne vår virtuelle verden, og skulle De være så elskverdig å besvare samtlige av dem – ja, da er De sannelig med i trekningen av to tenner! De intetsigende spørsmål lyder som følger:

1. Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?
2. Hvis man kan strekke det så langt, hvilken roman (hvis noen) har endret ditt liv
eller din verdensforståelse?
3. Hvilken bok er den mest oppskrytte du noensinne har lest?
4. Har du en fast leseplass?
5. Bortsett fra norsk, hvilke andre språk leser du?
6. Faller du spesielt for én type litteratur?
7. Var litteraturen bedre før?
8. Låner du bøker fremfor å kjøpe?
9. Hvor mange bøker består din høyt skattede samling av?
10.Jeg har en svakhet for programmer som ”The Big Debate” og ”Hard Talk”. Ja, til og med ”Skavlan” kan fenge. Fascinasjonen for slike programmer ligger i konseptets tidløse, geniale og enkle idé: Å samle mennesker med ulike bakgrunner, forskjellige oppfatninger, livssyn og gudene vet hva, til å debattere og synse fritt. Nå ønsker jeg fremlegg til spennende personligheter tiltenkt en rundebordskonferanse av høyst hypotetisk art: Hvis du kunne samle fem forfattere fra hele den litterære historien -
hvor du fungerer som ordstyrer - hvilke penneknekter ville du ha valgt. Og hvorfor?

På forhånd takk.
Krevende, - men her er omsider mine svar:

1. Flere, men for å velge én; "Parfymen" skulle jeg gjerne ha skrevet. Etter å ha lagt siste hånd på det manuset ville jeg ha hvilt på mine laurbær, med god samvittighet. Bedre kan det ikke gjøres.
2. Bøker er viktige for meg, men det er ingen enkelt roman som har endret mitt liv. Allikevel tror jeg at det å lese skjønnlitteratur gjør oss litt mer tolerante, - og litt mindre skråsikre.
3. Uten tvil "Da Vinci-koden". Romanen funker jo veldig godt som såkalt pageturner, pga sin snedige sammenblanding av fakta & fiksjon. Men den utbredelse, den oppmerksomhet og de astronomiske salgstall den har oppnådd, synes jeg ikke den har fortjent. Simpelthen fordi boka ikke er særlig velskrevet.
4. Ja, jeg leser helst halvt liggende på sofaen.
5. På gymnaset lærte jeg i sin tid engelsk, tysk, fransk - og nynorsk. Svensk og dansk inntas også uten problemer. Men jeg har mest glede av å lese norsk bokmål og riksmål.
6. Ja, god litteratur. Når det gjelder sjangre, er jeg altetende.
7. Neppe. Det kan kanskje virke sånn, men det tror jeg skyldes etterpåklokskap.
8. Jeg låner mye, mye mer enn jeg kjøper. Men heretter skal jeg bli flinkere til å oppsøke loppemarked og bruktbokhandlere.
9. Det varierer. P.t. har jeg omtrent 800 bøker. Målet er å få en samling der hver bok er av en slik subjektivt høy kvalitet, at jeg kan lese den flere ganger.
10. Dette forutsetter jo penneknekter som kan snakke for seg. De færreste forfattere er verbalt morsomme. Men et panel bestående av Jens Bjørneboe, Odd Eidem, André Bjerke, Nils Kjær og Sven Elvestad tror jeg hadde blitt stor underholdning. Helst med vin på bordet.
Skal vi bevege oss ut av andedammen, ønsker jeg meg Graham Greene, George Bernhard Shaw, Oscar Wilde, Arthur Schopenhauer og August Strindberg. Gudbedre, det ville ha blitt litt av et talkshow!

Det var det. Hva ville Sjeldnere enn sorte svaner selv ha svart?
Hvis det er noen av mine lesere som ikke har sett disse spørsmålene før, så ville det ha vært hyggelig om dere tok dere tid til å besvare dem!

4 kommentarer:

 1. 1. En dansk udgave af Howard Zinns 'A Peoples History of The United States', altså 'A Peoples History of Denmark'.
  2. Om der er en enkelt bog der har ændret mit liv er svært at sige, men 'Sangen om den røde rubin' og 'Hærværk' af Tom Kristensen, 'Intet nyt fra vesyfronten' og 'Ung må verden endnu være' var vigtige bøger da jeg var ung mand.
  3. Jeg kan tilslutte mig 'Da Vinci mysteriet'.
  4. Nej. Læser både i sengen, sofaen, lænestolen, på drømmesengen, i toget, flyveren, på færgen, på græsset, i skoven, ved havet og på bænken. Og alle de andre steder.
  5. Dansk, svensk, tysk og engelsk.
  6. Nej, læser mange genre.
  7. Jeg kender ikke nok til helt aktuel litteratur, men bøger skal have nogle år på bagen før man rigtig kan se om de står distancen.
  8. Nej. Jeg glemmer at aflevere på biblioteket, og det er for dyrt i bøder! Og jeg elsker at eje bøger.
  9. Ved det ikke præcist, men ca. 3000 bøger.
  10. Jeg vil hellere læse bøger end at se forfattere på tv.

  SvarSlett
 2. Interessant læsning. Jeg vil på et tidspunkt selv svare på spørgsmålene på min egen blog.

  SvarSlett
 3. Dette var hyggelig: To danske bloggere på samme dag!

  SvarSlett
 4. Broderfolket slår til!

  :-)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !