tirsdag 5. mai 2009

Nina Karin Monsen


Ikveld kl. 19 skjer det altså, Nina Karin Monsen blir tildelt Fritt Ords pris. Tidligere er hun bl. a. blitt prisbelønnet av Hedningesamfunnet for, som det sto i den juryens begrunnelse: "Mor Monsen har alle svar og mener at motstand mot fortsatt kristen formålsparagraf i norske barnehager er ”ren sinnsforvirring”. Nina Karin Monsen har lenge vært kandidat til prisen, for eksempel i 2002 da hun erklærte i Vårt Land at en person uten tro ”er ikke frisk”. Etter hennes nye, friske utspill ble det full klaff. Vi gratulerer!"
Vi har m.a.o å gjøre med en person som er såpass frittalende at hun får motstandere i mange leire.
Hvis du ønsker flere sterke uttalelser fra Monsen, så har bloggeren Ben Rösler samlet et knippe HER. Det er bare å konstatere at det er vanskelig å støtte filosofens ytringer etter dette. Selv har jeg ikke funnet ett sitat fra dama som jeg vil underskrive på. Men her må vi merke oss at sitatene er tatt ut av sin sammenheng, og er samlet ene og alene for å sette henne i et dårlig lys.
Ennå har jeg tilgode å se noen som skrevet om hennes vel 30 bøker. Heller ikke har noen gått inn på en diskusjon om "den kjønnsnøytale ekteskapsloven". Fordi det har ikke vært en diskusjon om sak, - kun om person. Og det er såre enkelt å være med i lynsjemobben. Det er politisk korrekt, og du risikerer ingenting ved å klynge Monsen opp i nærmeste tre.
"Institusjonen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord", heter det i stiftelsens formålsparagraf. Da ligger det i sakens natur at en slik prisutdeling være kontroversiell. Dét er hele poenget med prisen. Ytringsfrihet skal koste. Vi skal tåle at vi har meningsmotstandere.
Jeg synes byrådsleder Erling Lae er den som har kommet best ut av denne striden. Han gjør disse ordene (som vi ofte feil tilskriver Voltaire) til sine: «Jeg utstår ikke det du sier, men skal forsvare til min død din rett til å si det.»
Og det er nettopp dét Fritt Ords pris dreier seg om.

4 kommentarer:

 1. Jeg har lest en del av NKM og min dom er krystallklar: dette er intolerant og dømmende litteratur. Hun tar alle grupper som ikke deler hennes sysnpunkter. Jeg kan ikke fatte og begripe at hun skal være en klarere kandidat til prisen enn feks Krekar. Men - opps, det stemmer - han er ikke kristenfundamentalist, så fri og bevare oss. Nei - dette er bare trist. Med fare for å være politisk korrekt og ta den enkle løsningen...

  SvarSlett
 2. Francis Sejersted og hans øvrige kommandanter i Fritt Ord gjorde et modig valg da de tildelte Monsen denne prisen. Jeg er en av dem som applauderer. Mediene elsker å ta sitater ut av sammenheng, fordreie, forvrenge og forfalske sannheter og fakta- jfr. pave-uttalelsene tidligere i vår.
  Med Monsen blir iallfall folket bevisstgjort hva ytringsfrihet er; det er etter min mening sunt, uavhengig om man er for eller i mot juryens avgjørelse.

  SvarSlett
 3. NKM har rett til å ytre seg som hun vil om det hun mener, selv om mange av oss ikke er enige med henne, og selv om vi, i hvert fall jeg, reagerer negativt på formuleringene hennes. Hvis prisen bare går til folk som sier det vi vil høre, er det vel ingen vits? Så jeg er enig med svanen, vi blir bevisst hva ytringsfrihet er når vi utfordres.

  SvarSlett
 4. Jeg støtter også denne pristildelingen. Dette er en stor dag for ytringsfriheten. Som vi har sett de siste ukene, kan den lett bli truet, dessverre også i vårt land.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !