tirsdag 3. februar 2009

Et tenkt scenario


Jeg vil gi deg en utfordring. Tenk deg følgende: Siw Jensen er blitt diktator i Norge. Det første hun gjør som statsleder, er å nedlegge bibliotekene her i landet. Hittil har den irriterende Bibliotekloven hindret henne, men nå er det fritt fram.
Hun mener det er direkte uoversiktlig at folk skal få låne og lese hva de vil, så hun stenger bibliotekene og brenner 99% av bøkene. Hver kommune har store bokbål på sine torg. I Oslo brenner det lystig på Youngstorget; en rent symbolsk handling av Siw.
Så kaster hun et grådig blikk på de private boksamlingene. I noen norske hjem finnes det ikke bare hundrevis, men tusentalls bøker. Hun utsteder et dekret om at ingen nordmann skal ha mer enn 10 - ti - bøker i hjemmet!
En viss boksamler ved navn Tehme Melck har 6-7000 bøker i sitt private bibliotek. Han begynner frenetisk å pakke ned bøkene som skal brennes på Porsgrunn Torv. Han har 14 dager på seg. Men hvilke ti bøker skal han beholde?

Tysting på naboer som har flere enn de lovlige 10, belønnes med en DVD-box av A: Hotel Cæsar, B: Karl & Co. eller C:Jean-Claude van Damme. Diktator Siw vet hva folket vil ha.

Hvilke ti bøker ville du ha beholdt?

20 kommentarer:

 1. Du kan jo kome med di eiga liste, då!

  SvarSlett
 2. Jeg?
  Det kom litt brått.
  Skal tenke på det...

  SvarSlett
 3. Ajaj... tror jeg hadde gjemt boksamlingen under høyet på låven (var det ikke det de gjorde under krigen?). Selvsagt godt beskyttet så de ikke tar skade av vær og vind.

  Elllers tror jeg at jeg hadde valgt de tykkeste av de beste bøkene (og gjerne de bindene som inneholder trilogier)
  Ringenes herre hadde nok vært blant de utvalgte. De andre 9 må jeg nok tenke litt mer på.

  Men forresten... skal det fortsatt være lov å låne bøker av hverandre? I så fall ville jeg valgt mine yndlingsbøker. Men hvis jeg aldri kunne fått leste noen andre bøker i hele mitt liv, så bør jo de ti være noen bøker som jeg ennå ikke har lest... hmm, ble vanskelig det her.

  SvarSlett
 4. Oda: Jeg tror det fortsatt ville være lov å låne av hverandre. Men hvis ikke, ville det nok ha vokst fram en undergrunnsbevegelse der man lånte av hverandre. Jeg ville nok ha vært enda mer forsiktig med hvem jeg lånte bort bøker til, enn hva jeg er idag. Men samtidig kunne jeg jo ikke være totalt avvisende, for da ville ingen ha lånt meg bøker.
  Min tilværelse ville ha blitt snudd på hodet, hvis bøker plutselig ble mangelvare!

  SvarSlett
 5. Her har du jo stoff til en roman!
  Under tvil, her er min liste:
  1. Til fyret, selvfølgelig
  2. Collected Poems av Sylvia Plath
  3. Collected Poems av Emily Dickinson
  4. Jag studerade en gong vid en underbar fakultet av Tua Forsström
  5. H.C. Andersens eventyr eller Brødrene Grimms eventyr
  6. Don Quijote, for den er så lang og så morsom at jeg hadde hatt noe å lese en lang stund, og noe å more meg over også.
  7. Bølgene av Virginia Woolf
  8. Gåten Skellig av David Almond (eller en annen av hans bøker)
  9. Anna Karenina
  10. En av Dostojevskij: Idioten eller Brødrene Karamasov

  SvarSlett
 6. Der har vi "Til fyret" igjen! Jeg må se å få lest den en vakker dag. Stusser litt ved at du beholder en barne/ungdomsbok, men hvorfor ikke; neste generasjon må også tilgodeses når vi først lever i et diktatur. Eventyr, forstår jeg. Og Dostojevskij. Han er ikke lett å komme utenom.
  En flott liste, Lille søster!

  SvarSlett
 7. Her er min liste over valgte titler fra egen hylle:

  Markens grøde, Knut Hamsun
  Hundre års ensomhet, Gabriel Garcia Marques
  Alkymisten, Paulo Coelho
  Anna Karenina, Leo Tolstoj
  Ut å stjæle hester, Per Petterson
  Forføreren, Jan Kjærstad
  Dikt i samling, Olav H. Hauge
  Av måneskinn gror det ingenting Torborg Nedreaas
  Drageløperen, Khaled Hosseini
  Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede, Jan Wiese

  Ikke prioritert rekkefølge.
  :-)

  SvarSlett
 8. Lille søster:
  Eg kan seie så mykje som at tre av dine bøker også var på lista eg freista skrive, nemleg dei to av Woolf og Tolstoj.

  SvarSlett
 9. Hmm.. du har gitt meg en diamanthard nøtt jeg har tygget tennene flate og "stubbete" på. Jeg har intet svar. Men siden jeg hverken er en skarpsindig mann eller har et hode hvor koblinger skjer i lysets hastighet, og attpåtil er rustet fra naturens side med svært sparsommelige assosiasjonsevner og også kan skilte med en generell snever horisont, kjentes det iallfall ut som en personlig seier da denne tanken slo ned i meg som solstråler fra en overskyet himmel: Jeg vet hvilke bøker jeg gjerne ville ha kastet på bålet! Harry Potter, Paulo Coelhos bøker, Mads Larsens skriblerier, Cora Sandel og Milan Kunderas "Tilværelsens uutholdelige letthet". For å nevne noen.

  SvarSlett
 10. Paulo Coelhos bøker er visst et forfatterskap som setter sinnene i kok. Enten har man et hat- eller kjærlighetsforhold til ham.
  Men hva har stakkars Cora Sandel gjort deg?!

  SvarSlett
 11. Nei, Cora Sandels Albertetrilogi kunne jeg gjerne ha tatt med meg.
  Men Mads Larsen og Coelhos hadde jeg fintklart meg uten her i verden. (Uten at jeg skal trekke noen sammenligning mellom de to.

  Aina: Hvis vi kan låne av hverandre, trenger vi jo ikke ta med oss de tre bøkene begge to. Da blir det plass til flere bøker.

  SvarSlett
 12. Ja, då gjer vi ein deal på det, lille søster.

  Men sjeldnere... du kan då for alvor ikkje ville bidra til eit bokbål! Det er det verste eg har høyrt! Og så Harry Potter, Cora Sandel og Milan Kundera, då! Nei, no.

  SvarSlett
 13. Nefertiti: Husker da "Hundre års ensomhet" kom ut, og hvilken påvirkning den hadde på norske forfattere. "Alle" gikk rundt og snakket om magisk realisme en tid. Nå er boka nesten glemt. Allerede.

  SvarSlett
 14. Gryta ler av kjelen men er svart selv? Bær over med meg, intensjonen ligger annetsteds enn et simpelt angrep på forumets ivrige ordgytere, kverulanter og forfriskende meningsutvekslere - og om noen føler seg støtt er dette slettes ikke tilsiktet. Naturligvis er jeg ikke for et bokbål. Av prinsipp er jeg heller ingen tilhenger av hverken sensur eller forbud. Selv om jeg sterkt misliker Harry Potter-"kulturen", snusklyser og tyggegummirester på fortauene, tagging, moteriktige palestinaskjerf, TV2, store varehus, biler, radikalfeminister, norsk standup, kjendiser osv., betyr ikke det at jeg ønsker dem fjernet fra klodens overflate. Men hvis man sammen dumper rustent tankegods og gullbelagte resonnement i dette forums slambunn, så får vi kanskje se nye og interessante vekster vokse frem. Dette er snarere en oppfordring til samtlige kombattanter om å gi sitt besyv med i laget. Samt en takk til dem som har ytret flerfoldige linjer i form av høyverdig innhold, og bidratt til å hakke i sementerte holdninger og trukket den mentale gardin til side slik at inspirerende sollys har slikket sinnets mørke avkroker. Fortsett slik. Dryss nysgjerrighetens og kunnskapens frø over de ymse bloggers marker. Så skal jeg si ifra når jeg er uenig. Takk for oppmerksomheten. Med vennlig hilsen.

  SvarSlett
 15. Men Hundre års ensomhet er då vel ikkje gløymt, Dipso? Eg har då fleire vennar som både les og elskar og ikkje minst elskar å få andre til å lese nett denne boka. For meg funkar ikkje magisk realisme, men det er ei anna sak.

  SvarSlett
 16. Godt å høre at en ny generasjon leser den boka!

  SvarSlett
 17. Jeg er enig med at det er nesten umulig å finne de ti beste. Men de ti verste - hehe det skal være en fornøyelse. Jeg har allerede begynt å legge ut de verste leseopplevelsene mine, men hvis jeg kun har frem til stortingsvalget bør jeg vel skynde meg. Før vi vet ordet av det sitter Siv ved roret. Og etter at Jens og gjengen begynte å yppe med ytringsfriheten - whats next? Tenk hvilke bøker som måtte ut av hyllene hvis de hadde fått det igjennom... skrekk og gru!

  SvarSlett
 18. Teller "Samlede verker" i 8 bind som ei eller 8 bøker?

  SvarSlett
 19. 8 bind er lik 8 bøker.
  Men det fins jo måter å omgå dette på. Min Ibsens samlede i ett bind, f eks, regnes som én bok.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !