fredag 16. januar 2009

Å være poet i kongeriket Norge


Det virker som det er enkelt å skrive en diktsamling, og like lett å få den antatt. Det siste forutsetter kanskje at du allerede har "et navn", og en fot innenfor et forlag. Hans Petter Blad har jeg googlet, og funnet ut at han er en anerkjent, norsk dramatiker og manusforfatter.
Dette er ett av hans dikt:
Hölzer
Tændstikker
Fountainhead
Allumettes
Luciferhoutjes
Fósforos de contenido
Fósforos
Fiammiferi
FixspéinGyufák
Zápalek
Zápaliek
Szálas levélyufa
Buc
Fyrstikker.

(Hans Petter Blad: Biblioteket, Cappelen Damm, 2008)

Gi meg et par timer, og jeg skal ha ferdig 50 dikt av samme kvalitet. Men hva f... er vitsen!

10 kommentarer:

 1. Eg skal love deg at det ikkje er enkelt å få anteke ei diktsamling i Noreg. Dei sel frykteleg lite og forlaga er veldig skeptiske til å gi ut for mange av dei. Og eg trur du skal vere rimeleg anerkjent og bestselgjande før du får gitt ut kva som helst.

  Konklusjonen er altså: Det er ikkje all poesi som treffer alle like godt.

  SvarSlett
 2. Aina: OK. Kan du gi meg din ærlige mening om det diktet jeg siterte?

  SvarSlett
 3. Eg antek at det er eit dikt som vil gi ei anna meining når ein les det i kontekst, difor har eg inga meining om diktet slik det står, lausrive frå resten. Hadde eg derimot lese meir i samlinga, kunne eg fått eit inntrykk - og delt det.

  SvarSlett
 4. Det er fryktelig enkelt å skrive en diktsamling, men ikke enkelt å skrive en god en. Og det er ikke lett å få anntatt en. Men av og til kan man jo stille spørsmålstegn ved hvilke samlinger og navn som blir gitt ut.

  SvarSlett
 5. Dikteren har skrevet "Fyrstikker" på fjorten forskjellige språk. Og som dikt bør det kunne leses og fortolkes uten at man leser hele samlingen.
  Jeg synes det er lettvint og jeg synes det er dårlig.
  Tror ikke Hans Petter Blad ville ha fått det utgitt, om han ikke allerede var i Cappelen Damms forfatter-stall.

  SvarSlett
 6. Ja, det er godt muleg du har rett. Eg aner ikkje, har ikkje lese noko av han. Har du lese meir enn dette? Kva syntest du forresten om "Å spise blomster til frokost"? Gav ho deg noko?

  SvarSlett
 7. Aina: Nei, jeg ikke lest noe annet enn denne tynne og ferske diktsamlingen. Og som du sikkert forstår, så anbefaler jeg folk å styre unna. Du må gjerne låne den på biblioteket, hvis du er nysgjerrig. Men jeg syns det er bortkastet tid.
  "Å spise blomster til frokost", likte jeg godt. Det er en ungdomsbok som jeg aldri hadde funnet fram til uten ditt tips. Velskrevet og lettlest.
  Jeg ser at forf. fikk Brageprisen for beste ungdomsbok i 2002, og det tror jeg var fortjent.

  SvarSlett
 8. Jeg får assosiasjoner till dette.

  Ellers tenker jeg iblant når jeg treffer på kunst jeg ikke skjønner meg på at det skulle vært interessant hvis opphavsmannen hadde villet forklare for meg hva det er han/hun vil si som tydligvis går meg hus forbi.

  SvarSlett
 9. Bra du likte spise blomster-boka, då!

  SvarSlett
 10. Jeg holder nok med Dipso her. Hva f... er vitsen?

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !