torsdag 6. november 2008

Munch og hans modell






Dette er ikke et innlegg om Sandemoses roman.


Motivet kjenner de fleste. Bildet henger i Universitetets Aula i Oslo sammen med bl. a. Solen og Alma Mater; Historien av Edvard Munch.
Aulaen ble oppført til universitetets 100 års jubileum i 1911. Først i 1916 ble maleriene overrakt universitetet, da etter en langvarig strid – den såkalte ”Aulastriden”. Det hele startet med en åpen konkurranse i 1909 om utsmykning av aulaen. I 1910 var det en ny konkurranse, denne gang lukket, der Emanuel Vigeland, Gerhard Munthe og Eilif Peterssen deltok i tillegg til Edvard Munch. Og i 1911 var det nok en konkurranse, men da bare mellom Emanuel Vigeland og Edvard Munch. Da hadde Munch utarbeidet fram skisser i full størrelse til alle de 11 bildefeltene.
I 1914 fikk Munch oppdraget med å dekorere Aulaen og maleriene fikk sin endelige form i perioden 1914 – 1916.

Hva vil jeg med dette? Jo, den gamle mannen på bildet er min tippoldefar.

Børre Eriksen het han, og bodde på Tåtøy utenfor Kragerø. Han hadde bakgrunn som både skipper og seilmaker, og ble på eldre dager en slags altmuligmann for Munch og hans kunstnervenner.
Da han ble bedt om å sitte modell for Historien dresset han seg opp i sin fineste stas. Det imponerte ikke kunstneren det ringeste. Han sendte Børre hjem med beskjed om å kle seg i arbeidsklær. Dessuten skulle han be sin kone om å sy store lapper på bukseknærne.
Jeg har sett fotografier av gamle Børre der han sitter modell på en pinnestol. Ansiktet ligner slik det er gjengitt på maleriet, men han hadde ikke grønt skjegg. Han var heller ikke rank og kraftig som mannen på bildet, for alderen hadde satt sine spor.

Vi kan lese flg. på Munch-museets nettsider:
"I mai 1909 ble Munch utskrevet fra Dr. Jacobsons klinikk. Han bestemte seg for å bosette seg i Norge, men Kristiania ville han unngå for enhver pris. Der holdt 'fienden' til, mente han. Sammen med sin slektning Ludvig Ravensberg tok han sjøveien hjem. Hele tiden hadde han i tankene å finne et sted der han kunne slå seg ned. Da skipet passerte Kragerø, ble han så begeistret for byen at han bestemte seg for å bosette seg der. Han fikk leie en eiendom med stort hus og hage og utsikt over skjærgården. Her fikk han bygd et friluftsatelier for å kunne delta i konkurransen om utsmykningen av Universitetets nye festsal i Kristiania. Landskapet inspirerte ham, og det samme gjorde menneskene han møtte. Motivene til hovedfeltene i Universitetsdekorasjonen Historien og fondbildet Solen er hentet fra naturen rundt Kragerø, mens sjømannen Børre Eriksen, som ble Munchs 'altmuligmann', fikk være modell for hovedskikkelsen i Historien. 'Aldri har arbeidet gitt meg slik glede', sa han."
Jeg vet ikke om tippoldefatter'n noengang tok turen til hovedstaden, for å se seg selv på veggen i Aulaen. Men jeg håper det.








4 kommentarer:

  1. Så morsomt!Skal tro hvordan det var å være altmuligmann for Edvard Munch?

    SvarSlett
  2. Ja, du sier noe...
    Ikke vet jeg om han oppfattet det som en ære eller som litt fornedrende. Men det var jo dårlig med pensjonsordninger på den tiden, og Munch & Co hadde til tider veldig mye penger mellom hendene.
    Vi får håpe det dryppet litt på den gamle skippern.
    Mager trøst at han havnet på den gamle tusenlappen.

    SvarSlett
  3. Hvis dette er din tipp-oldefar, så er vi i familie, for det var min tipp-tipp-oldefar. Børre fikk datteren Hanna gm Markus Larsen, de fikk datteren Anna gm Johan Isaksen (!) og de fikk datteren Ingrid Helene som var min farmor. Siden dette maleriet også var på de gamle tusen-lappene ble Børre kalt for "tusenlappen" og en tusen-lapp kalt for "oldefar" av min bestemors generasjon. Og jeg kan bekrefte historien om lappene på de nye buksene, det fortalte også min bestemor.

    SvarSlett
  4. Hei, Robert! Det er først nå jeg så din kommentar. Ikke så rart siden du sikkert helt tilfeldig snublet over bloggen min, ett år etter innlegget. Ja, vi er i familie. Jeg har grublet litt på dette slektsforholdet... Tror kanskje at jeg er din 'grandonkel'?

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !