tirsdag 16. juli 2013

"MUNCH" av Steffen Kverneland


Den som ikke har gjemt seg nå...!
Har du ennå ikke gått til anskaffelse av Steffen Kvernelands "Munch", så ikke nøl, men gak hen og kjøp den nu, - umiddelbart!

Dette er ikke et tegneseriealbum, det er en pent innbundet bok i stort format på 280 sider. En tegnet biografi om Edvard Munch fra vugge til grav. Og vel første gang en tegneserie er utstyrt med kildehenvisninger!
Dette er noen av kildene Kverneland har benyttet: Olof Lagercrantz, August Strindberg, Rolf Stenersen, Nic. Stang, Arne Eggum, Gerd Woll, Jens Thiis, Christian Krohg, Bodil Stenseth, Øystein Sørensen, Atle Næss, Erna Holmboe Bang, Poul Erik Tøjner, m.fl.
Og samvittighetsfullt er det direkte sitater han byr på.
I begynnelsen av boka er vi vitne til at Lars Fiske og Steffen Kverneland deler en lommelerke utenfor Munch-museet på Tøyen, idet ideen om et Munch-prosjekt tar form:
"Hvis eg sko lagt ein Munch-serie sko manuset vært ein collage av reine sitater", står det i en snakkeboble over Kvernelands hode. "Eg vil hørra Munch og Strindberg sine egne stemmar, ikkje et døllt referat." (--) "Eg lage min egen ´dogme-regel´: All tekst ska´værra autentiske sitater og det e´strengt forbudt å omskriva eller legga te´nåke sjæl!"


Kverneland kan så mye mer enn å tegne "rare menner", han behersker de fleste teknikker, er en glimrende portrettmaler og karikaturtegner, og makter å gjengi både datidens interiør og arkitektur med en detaljrikdom som kan ta pusten fra enhver."I mine øyne er han et geni", har Jan Erik Vold skrevet om Steffen Kverneland.
Og vi kan ikke si annet enn: "Tiltredes!"---

1 kommentar:

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !