lørdag 13. juli 2013

Litterære kuriositeter* Mario Puzo hadde to romaner bak seg, og 20 000 dollar i gjeld, da han innså at han aldri ville bli en ny Dostojevskij. Han bestemte seg for å skrive en roman om en Mafia-familie. Han presenterte idéen for et utall forlag, men ble refusert alle vegne. Da det så aller håpløst ut slo Putnam´s Sons til, og ga ham et forskudd på 5000 dollar.
Gudfaren ble fullført i 1969, men Puzo var ikke fornøyd med det endelige resultatet. Han deponerte utkastet hos forleggeren, og reiste på en velfortjent ferie.
Da han kom tilbake hadde forlaget allerede solgt pocketbok-rettighetene for 450 000 dollar, og han fikk aldri muligheten til å redigere manuskriptet en siste gang.
Imidlertid var Mario Puzos gjeldsproblemer en saga blott.

* Margaret Mitchells store roman Gone with the wind (Tatt av vinden) het opprinnelig Tomorrow Is Another Day, og hovedpersonen het ikke Scarlett, men Pansy O´Hara.

* Stephen King hadde avfeid utkastet til Carrie som en dårlig idé, og kastet den i søppelkassa. Det var hans kone som fisket manuskriptet opp igjen, og overtalte ham til å fullføre. Carrie ble Stephen King´s gjennombruddsroman.

* Nelle Harper Lee skrev bare én eneste roman i sitt liv. Det var til gjengjeld To Kill a Mockingbird. Boka ble belønnet med The Pullitzer Prize i 1961, og solgte hele to og en halv million eksemplarer bare  det første året. Den er fremdeles obligatorisk lesning ved de fleste amerikanske skoler.
Romanens suksess kom som en overraskelse på den beskjedne forfatterinnen. Alt oppstyret rundt boka skremte Harper Lee så til de grader, at hun etter 1965 gjorde alt for å unngå rampelyset.

* Sherlock Holmes og Dr. Watson het i de første utkastene Sheridan Hope og Ormond Sacker (!)---

3 kommentarer:

 1. Artige historier. Fint med slike innlegg på bloggen!

  SvarSlett
 2. Morsomt.. synd på Mario Puzo som ikke fikk redigert manuset. Men det ble da er enn bra nok til å noen av lage tidenes beste filmer av.:) Så han skal ikke klage..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, han klagde nok ikke. Han var da også med på manus-arbeidet til filmen, så da kunne han rette opp feila fra igår.

   Slett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !