tirsdag 31. januar 2012

Lesestatus


Hvis du spør meg om hva jeg leser for tiden, så svarer jeg: "Nja... jo...du skjønner det at jeg begynte på den... og så var det den... men da vet du... da !"
Jeg er for tiden en "vims": hopper fra den ene boka til den andre. Påbegynner, men avslutter ikke. Rastløst, uten riktig å vite hva jeg leter etter.
Jeg vet hva jeg ikke ønsker å lese. Nemlig "Ulysses" av James Joyce. Det var nærmest et nyttårsløfte å endelig lese den verdensberømte romanen. Men jeg innser nå at det ikke er mulig. Den gir meg ingen verdens ting! Jo, kanskje den gir meg mavesår. For makan!
Jeg vet at det er flere som har påbegynt den romanen enn de som har kommet i mål. Men det er egentlig en mager trøst for meg. For man har da dannelse for pokker! Man er da "danna" !
Nei, man er tydeligvis ikke det.
Jeg erkjenner for gud vet hvilken gang at pliktlesning bare er av det onde. Jeg har lenge visst at romaner som pensum kan være en prøvelse. Men da er det en eksamen som er gulroten. Nå har jeg for første gang også erfart at den selvbestemte pliktlesningen kan være en forbannelse.
Jeg sier ikke at jeg aldri kommer til å lese Ulysses. En skal aldri si aldri. Snarere tvertimot. Jeg sier heller at hvis jeg var innesnødd i en hytte langt inni ødemarken en treukers tid, uten radio, TV og Internett, og det var den eneste boka som var å oppdrive, så ville jeg muligens lese den ut. Muligens.
Jeg kyler ikke boka i veggen; ei heller oppfordrer jeg til bokbål. Neida. Jeg er meget behersket, og stolt av min selvkontroll, når jeg setter Joyce pent tilbake på plassen sin i hylla.
Samtidig er det det som en tung bør faller fra mine skuldre. Jeg kan igjen trekke frisk pust. Jeg kan igjen gå på jakt etter den gode gamle følelsen av leselykke.
Jeg må ærlig innrømme at jeg er vettskremt av tanken på å miste lesegleden. Men hysj! Ikke la oss si sånt høyt. Syv-ni-tretten. Bank i bordet!.

fredag 27. januar 2012

Dagens sitat (Apropos Strindberg-jubileet)

(Selvbiografi eller roman ?)






"Inferno er den av Strindbergs bøker som samtid og eftertid har hatt vanskeligst for å finne ut av. Den synes å være en redegjørelse for hans liv fra det øyeblikk da han skilles fra sin andre hustru høsten 1894, og frem til juni 1897 da han sier at han overveier å gå i kloster. Inferno  er, ifølge hans egne ord, et dokument fra den "store krisen i 50-årsalderen" med dens "revolusjon i sjelslivet". Den er altså en fortsettelse på hans selvbiografi.
Men hvis Tjänstekvinnans son og En dåres försvarstal er tvilsomme som selvbiografier betraktet, så gjelder dette i enda høyere grad om Inferno. Boken er helt ubrukelig som grunnlag for en fremstilling av Strindbergs liv i denne perioden. Nøyaktig som i En dåres försvarstal  er det også her slik at detaljene er riktige, men helheten er feilaktig. Det vil si, ordet feilaktig setter seg fast i halsen, for Inferno har sin indre sannhet og kommer alltid til å finnes som et stort menneskelig dokument, men dets sentrale skikkelse ved navn Strindberg er ikke samme mann som denne biografien handler om , men en oppdiktet person."

(August Strindberg av Olof Lagercrantz, GNF, 1980)

torsdag 26. januar 2012

Novellekonkurranse - en påminnelse !

Jeg kommer ikke til å bidra med noe denne gang. Men syns jo at du burde gjøre et forsøk. (Kanskje du attpåtil har en passende skisse liggende i skrivebordsskuffen ?) Undertegnede har tidligere gjort dere oppmerksom på denne novellekonkurransen, og nå som det kun er  få dager igjen til fristens utløp, så trykker jeg hele teksten omigjen:


EKSTREMISME

Bokvennen Forlag inviterer til novellekonkurranse i samarbeid med Oslo bokfestival!


Temaet er EKSTREMISME!

Med ekstremisme menes i denne sammenheng det ytterliggående, det som nærmer seg eller når den ytterste grense.

Det ekstreme ligger latent i våre omgivelser, i politikken, i mangfoldet av kunstuttrykk, i den uforutsigbare naturen, i våre naboer, i våre venner, i våre barn, i oss selv… vi er alle sovende vulkaner.


De beste novellene vil bli samlet i en antologi som lanseres på neste års festival samtidig med offentligjørelsen av vinnerbidraget.

Det vil bli kåret én vinner som mottar kr. 25 000,-

Novelleantologien påmeldes innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur. Deltagerne i antologien mottar royalty i henhold til avtaleverket mellom Forfatterforeningen og Forleggerforeningen, samt to eksemplarer av boken. Ved kjøp av flere eksemplarer gis forfatterrabatt.

Alle deltagere i konkurransen får fritt tilsendt Bokvennen Litterært Magasin nr. 1 2012.

Juryen består av Edy Poppy, Kaja Schjerven Mollerin, Torgeir Schjerven og Leif Høghaug (juryleder).

Siste frist for innlevering er onsdag 1. februar 2012, kl. 24.00.

NB! Kun én tekst pr. deltager.

Manus bes levert postalt eller via e-postadresse ekstremisme@bokvennen.no.

For bidrag levert pr. post gjelder poststemplet dato.

Vennligst merk forsendelsen og/eller mail med «novellekonkurranse».
Husk å oppgi egen postadresse, mailadresse og telefonnr.
Det er tillatt å sende inn bidrag under pseudonym.


Adresse:
Bokvennen Forlag AS
Postboks 6794 St. Olavs plass
0130 Oslo

Besøksadresse: Universitetsgaten 14, 3. etg.

Alle spørsmål om konkurransen bes rettet til Gunnar R. Totland (forlagssjef).
Tlf. 22 19 14 25 / 909 36 997

Merk! Alle bidrag anonymiseres før de går til juryen. Bidragene må ikke være offentliggjort tidligere. Juryen forbeholder seg retten til ikke å utdele priser eller å anbefale utgivelse av novelleantologi ved manglende litterær kvalitet på de innsendte bidragene. Ved innsendelse samtykkes det i at novellen som del av konkurransen kan trykkes i Bokvennen Litterært Magasin og/eller i en samarbeidende avis og at teksten kan fremføres på Oslo Bokfestival 2012. Bokvennen Forlag forbeholder seg førsteretten til publisering i bok eller i andres medier. 

fredag 20. januar 2012

Et blogg-teknisk problem


Sitter her med en flott ny bærbar: Asus Notebook. Aldeles utmerket! Behagelig tastatur, bred skjerm, rask og grei. MEN jeg får ikke lest kommentarene på bloggen min! Det blir bare et flash i et tiendels sekund, så blir det hvitt. Iblant får jeg ikke inn andre bloggeres kommentarfelt, heller.  Sånn kan jeg ikke ha det.
Kjære Doktor; Hva kan det være ?

PS. Vennligst send svar på blå resept. (Nå ser jeg at noen har lagt inn en kommentar. Kanskje noe hyggelig ? Kanskje et godt råd, eller noen som bare vil meg vondt ? Nei, en får tenke positivt og tenke vel om sine medmennesker... Men jeg vet altså ikke! Synd det. Halve vitsen med blogging er vel at det oppstår en form for kommunikasjon... Eller ?

onsdag 18. januar 2012

Läsutmaning: AUGUST STRINDBERG 2012


Den svenske bloggen ord och inga visor har utfordret oss alle til å lese Strindberg i 2012. Og hun har fått en enorm respons. Hele 85 kommentarer så langt.

"Utmaningen går ut på att under 2012 läsa fyra (eller åtminstone absolut minst tre) valfria Strindberg-titlar."

Jeg har tatt imot utfordringen, - og går til bokhylla for å se hva jeg har. Jo, der finner jeg flg titler:

Tjänstekvinnans son, I - II.
Inferno.
Hemsöborna.
Röda rummet.
God dag, mitt barn ! (Brev)

Dessuten:

August Strindberg av Olof Lagercrantz.
Johan August Strindberg av Jan Myrdal.
August Strindbergs Levnadshistoria för 2000-talet av Stefan Whilde.

Lagercrantz' biografi kan jeg trygt anbefale som en av de beste forfatterbiografier jeg har lest; meget grundig, kunnskapsrik og velskrevet. Myrdal har en ganske annen vinkling; mer personlig og essayistisk i formen, og absolutt leseverdig. Whilde, har jeg bare skumlest,så han får vi eventuelt komme tilbake til.

Jeg tror jeg begynner med En dåres forsvarstale..., men ikke riktig ennå. Strindberg-jubileet har jo nettopp begynt.
Men blir du også med ? Hansken er kastet !