torsdag 12. november 2009

Film på tv ikveldIgjen er det svensk TV2 som får min oppmerksomhet. Kveldens film er en kultklassiker, gjenganger på allverdens filmklubber,kassasuksess, m.m.m. I regi av geniet Stanley Kubrick. Filmen er basert på en roman av Anthony Burgess.
Romanen fikk på norsk tittelen Den mekaniske appelsin.
Mange ubehagelige scener her, kanskje spesielt når ungdomskriminelle Alex gjennomgår myndighetenes eksperimentelle rehabilitering. Ikkeno' for sensible sjeler.
Det er ikke mange filmer som har holdt seg så godt, den er jo gudbedre snart 40 år. Men takket være foto og filmens sterile atmosfære er den i høyeste grad severdig den dag idag. Kubricks filmer er stappfulle av atmosfære: Shining, Barry Lyndon, 2001.
Malcolm McDowell var 27 år og kanskje i eldste laget for å spille Alex. Men ingen kunne ha gjort det bedre.
Se den! Jeg skal se den omigjen.
Musikken er alltid viktig i Kubrick's filmer, her Beethoven på syntheziser. Men ikke bare det! Gene Kelly's livsglade Singing in the Rain ble aldri det samme igjen.
Svensk TV" kl. 22:30 Clockwork Orange
(A Clockwork Orange) Britisk krimdrama fra 1971. Handlingen utspiller seg i Storbritannia i nær fremtid. Alex er medlem av en gjeng med tenåringer som forlyster seg med overfall, ultravold, voldtekt og grufulle drap til musikk av Beethoven. Etter et alvorlig oppgjør i gjengen blir Alex tatt av politiet. For å redusere fengselstraffen sier han seg villig til å bli med på et eksperiment for å kurere sin drift mot det kriminelle. Etter sonet dom slipper han ut som et nytt menneske, men hans gamle miljø står klart og ønsker ham velkommen på sin egen morbide måte. En nådeløs framtidsvisjon om et ultravoldelig samtid bestående av forfalne byer, morderiske kjeltringer, kriminalitet og avstraffing. Medvirkende:Malcolm McDowell, Patrick Macnee, Michael Bates. Regi:Stanley Kubrick. (18. år) Programmet slutter kl. 00:45

2 kommentarer:

  1. Burgess har i ett eller annet intervju nevnt at han nesten ikke ble sluppet inn i kinoen; dørvakta advarte ham at det var kanskje litt vel sterke saker for sånne gamle gubber.

    En annen god film med McDowell som sinnsyk ungdom er Lindsay Andersons If...

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !