onsdag 11. november 2009

Mafia på film og i bøker


Har nettopp sett en dokumentar om Al Capone på DVD. En av de intervjuede sier at hvis han, Capone, hadde satset på legal virksomhet, - så kunne han ha endt opp som direktør i General Motors.
Tull og tøys. Al Capone var en gategutt som droppet ut av skolen allerede i 6. klasse, og ble bandeleder allerede dengang da. Alt i tenårene var han blitt morder.

Jeg lurer litt på min egen - og mange andres - fascinasjon av mafiaen. Burde vi ikke heller ha vendt dem ryggen i avsky?
Forbindelsen mellom Hollywood og organisert kriminalitet har vært der fra forbudstiden på 20-tallet. Til gjensidig utbytte. Og vi har fått ikke så rent lite påvirkning derfra. Med Bogart, Cagney, Robinson, m. fl. Senere Gudfaren-trilogien og Sopranos.

Virkelighetens medlemmer av mafiaen, kan man simpelthen ikke lage film eller bøker om. Ihverfall ikke slik at vi beholder fascinasjonen. De var mer villdyr enn mennesker. Lavpanna, brutale, sadistiske møkkafolk! Men "gode katolikker og familemenn", var de alle som en.
Populærkulturen opprettholder et bilde av mafiosoen som en mann med en viss rettferdighetssans og lojalitet. Det er så fjernt ifra realitetene som det går an.
Derfor er det ikke så dumt å se en god dokumentar iblant. Denne gang produsert av History Channel. Men selv en dokumentar skal man se med kritisk blikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !