lørdag 3. januar 2009

Knut Hamsun igjen

Har dere tenkt på at 2009 også er Knut Hamsuns år? I år er det 150 år siden han kom til verden som Knud Pedersen.
De fleste har sine favoritter blant hans bøker. Jeg tror det var Johan Borgen som sa noe sånt som: noe av det triste ved å dø, er at jeg ikke får lest "Under Høststjernen" om igjen.
Mine favoritter er ungdomsromanene "Sult" og "Mysterier", og 90-åringens kraftprestasjon "På gjengrodde stier".
Har du en favoritt?

5 kommentarer:

 1. Jepp - det må bli Markens grøde. Er noe av det desidert beste jeg har lest. Helt fantastisk bra.

  SvarSlett
 2. "Markens grøde" måtte jeg legge fra meg halvlest. Ellers er jeg lite bevandret i Hamsun. Leste "Victoria" i mine yngre dager, og tror jeg har snust på en annen roman av ham også for lenge siden. "Pan" står i hylla, men jeg tror den er ulest. "Sult" kjenner jeg bare fra filmatiseringen og de første sidene etter opplesning på skrivekurs. Føler nok mest at jeg BURDE lese Hamsun heller enn at jeg VIL.

  SvarSlett
 3. Synd at du føler det som en sur plikt, Cassandra. Da burde du heller lese noe annet.
  Men gjør meg en tjeneste: Les "Mysterier". Det er en merkelig og meget lettlest roman, som faktisk lever sitt eget liv lenge etter at du har lagt den fra deg.

  SvarSlett
 4. Hamsun er vel uovertruffen på flere måter. Selv startet jeg med "Benoni" og "Rosa"; jeg mislikte begge sterkt og ga etterhvert opp. De bøkene har jeg aldri prøvd å lese igjen. Dessverre ...?
  Det var faktisk Bukowski som gjorde meg nysgjerrig på Hamsun, og kanskje jeg forventet noe i den retningen.
  For meg tok Hamsun litt tid "å bli kjent med", men han har blitt en venn for livet. I bokhyllen vår finnes "Sult", "Mysterier", "Pan", "Victoria", Markens grøde", "Landstrykere" og "På gjengrodde stier". Minst tre av dem skal leses på ny i år.
  Ellers kunne en debatt om hva som skiller en god bok fra en dårlig være interessant.
  Eders ærbødigst Koksgrå sidensvans.

  SvarSlett
 5. Jeg har likt alt jeg har lest av Hamsun. Men det er så lenge siden. Kanksje på tide og ta noen av bøkene ned fra hylla igjen? og Kanskje starte med en av de jeg ikke har lest i det hele tatt - På gjengrodde stier eller Sult? Noe å tenke på.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !