torsdag 4. september 2008

Günter Grass på TV


NRK 2
Kl.21.05: "Den brysomme dikteren Günter Grass
Kulturdokumentar. Da det i forbindelse med den siste boken «Når løken skrelles", kom fram at Günter Grass som ung gutt hadde vært medlem av SS under krigen, vakte det oppstyr. Han er berømt for sitt radikale forfatterskap og sitt engasjement på venstresiden i tysk politisk debatt. I to år følger vi forfatteren i hans arbeid med boken, i diskusjon med oversettere og på turné sammen med sin datter, skuespilleren Helen Grass."

Jeg antar dette er en dokumentar som har interesse for de fleste oppegående bokbloggere. Ja, selv de som av prinsipp skyr TV'en som pesten, bør her gjøre et unntak.
Jeg er hjertens enig i at TV kan være et fordummende og overfladisk medium. Men en sjelden gang vises det noe man faktisk kan lære av, - og det tror jeg gjelder i nettopp dette tilfelle.

6 kommentarer:

 1. Denne har jeg faktisk sett, så jeg slår heller et slag på blikktrommen for den fabelaktige fransk/italienske spillefilmen "Le Doulos" (1962) regissert av Jean-Pierre Melville.
  SVT2 klokken 22.30

  Så var det sagt.

  SvarSlett
 2. Har ikke NRK vet du, så da må jeg finne på noe annet å si. Nei da, tuller bare. Jeg hadde tenkt å spørre om dette for lenge siden, altså:

  Jeg ser du har Mannen uten egenskaper som leseprosjekt. Jeg har lenge lurt på å lese den, og leste derfor litt i innledningen av boken her for litt siden. Og den virker jo hvor lovende som helst!

  Hvordan er statusen på dette leseprosjektet ditt da?

  SvarSlett
 3. sjeldnere enn..: Jeg tror du igrunn gjorde et godt valg der. Jeg m� innr�mme at jeg ikke ble s� veldig mye klokere p� Herr Grass etter � ha sett denne dokumentaren.

  spectatia: Nei, du har jo ikke NRK. Men jeg skal gi deg et hint, hvis en redigert utgave av programmet blir lagt ut p� nett.
  N�r det gjelder "Mannen uten egenskaper", s� st�r han med sine to bind i hylla og venter p� meg. Jeg er blitt enig med ham om at vi utsetter samarbeidet til s�nn cirka midten av oktober!

  SvarSlett
 4. Ja, et sånt samarbeid kan det nok være lurt å planlegge godt, for det krever nok sitt fokus. Jeg har også en del annet på leseprogrammet for den nærmeste tiden, men senere på høsten eller nærmere vinteren kan det kanskje bli for min del også. Da kan det nesten bli parallelleseprosjekt, jo!

  SvarSlett
 5. Hadde vært litt gøy med parallell-lesing, spectatia.
  Skal vi si at vi påbegynner Musil ved første snøfall? Gikta mi melder at det vil komme nedbør i form av snø medio okt.

  SvarSlett
 6. Ja, det sier vi! Så får vi se når snøen kommer her, og om gikta di holder hva den lover for dine trakter.

  Da må jeg handle bøker igjen, jeg da. Alltid like glad for å få en unnskyldning for sånt. Jeg har i ett anfall av forvirring kjøpt den første av bøkene på svensk, men jeg vil nok lese dem på engelsk. Og det tror jeg også kan være litt interessant, at vi parallelleser på forskjellige språk.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !