tirsdag 8. juli 2008

Litterær quiz


Lørdag var det ingen quiz her.
Så jeg tar det igjen her og nuh.
Denne gangen dreier det seg om et barns første møte med Bøkenes Verden.
Værsågo', finn spor i ord!
Jeg kunne ennu ikke lese, men var allerede snobbet nok til å kreve å ha mine egne bøker. Bestefar gikk da til sin forbryderske forlegger og nedlot seg til å motta - som en gave - Fortellinger av dikteren Maurice Bouchor; det var en samling folke-eventyr gjenfortalt for barn av en mann som ifølge bestefars utsagn hadde bevart barnets blikk. Jeg ville øyeblikkelig innlede de høytidelige handlinger for å tilegne meg denne skatten. Jeg løftet de to små bindene, snuste på dem og befølte dem, åpnet dem tilgjort likegyldig "på riktig side" og fikk dem til å knirke som sko. Alt forgjeves; jeg fikk ingen følelse av den virkelige eierglede. Uten noe større hell forsøkte jeg å behandle dem som dukker, vugge dem, kysse dem, gi dem ris. Til slutt var jeg helt på gråten og la dem i mors fang. Hun løftet blikket fra sytøyet sitt: "Hva skal jeg lese for deg, gutten min? Den gode fe?"
Så spurte jeg vantro: "Er feen inni der?"
Forfatter og bok, takk! (For det er ingen roman.)
Nå må dere sannelig bli med, her!

7 kommentarer:

 1. Altså... nå har jeg lurt både vel og lenge og tittet inn flere ganger i håp om at det er noen som har lest denne her og kan svaret. For man lurer jo veldig da.

  Det eneste jeg vet med sikkerhet (du skal se jeg må bite det der i meg igjen når svaret kommer - skråsikkerhet er aldri lurt - men jeg er ikke så veldig lur alltid) er at jeg ikke har lest den. Det ringer altså overhodet ingen bjeller i dette hodet.

  Ord som "ennu" og "sytøy" får meg til å tenke en stund bakover i tid, men det er vel omtrent alt jeg får til også. Hvis det ikke er en roman, er det da en biografi kanskje? Befinner vi oss i Norge, eller skal vi ut i verden?

  SvarSlett
 2. Hei, Leselama. Ja, vi skal tilbake i tid, og "ja", det er en kort selvbiografi av en meget kjent forfatter.
  Vi skal ut i verden. Dette barnet ble jo presentert for folke-eventyr, redigert av en mann med et fransk navn. (Og IKKE av Ambjørnsen & Moe!)

  SvarSlett
 3. Jeg er helt blank, men ble veldig nysgjerrig. Jeg-personen hadde tydeligvis en bestefar som var forfatter, og var selv en meget kjent forfatter ... Hm.

  SvarSlett
 4. For å gjøre forvirringen total: Moren til jeg-personen flyttet hjem igjen til sin far, da hun ble enke. Faren hennes var onkel av Albert Schweitzer!

  SvarSlett
 5. Å ja, da har jeg ham. Jeg har faktisk også biografien som dette er hentet fra, men i engelsk oversettelse; "Words". "Les Mots" er originaltittelen. "Ordene" på norsk. Min engelske Penguin-utgave har følgende sitat på forsiden: "I loathe my childhood and all that remains of it ..."
  Med andre ord, Jean-Paul Sartre.

  SvarSlett
 6. Imponerende! :-) Jeg har tenkt så det suser, men var aldri innom Jean-Paul Sartre, gitt, det er bare å innrømme.

  Og jeg hadde kun rett i én ting: dette hadde jeg aldri lest før.

  Jeg merker man blir veldig opphengt i å få vite svaret sånn etterhvert som man involverer seg i slike litterære utfordringer som dette. Godt løsningen kom nå.

  SvarSlett
 7. Enig med leselama: Det var sterkt av tehmemelck å ta den!
  Særlig etter mitt "hint" som neppe var til så mye hjelp. Men dere forstår kanskje at det er vanskelig å gi hint om en så kjent mann?!
  Men en umulig oppgave fikk også denne gang sin løsning.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !