lørdag 16. februar 2008

Litterær quiz no: 20


Tradisjonelt sett er lørdag en bra quiz-dag. Men på denne bloggen er det gudbedre quiz hver dag!
Den "anonyme" Jarle tok hjem seieren på siste spørsmål. (Vi venter faktisk en blogg fra den kanten om ikke så lenge.) Og han vant også quizen på Forf-bloggen.
OK...vi prøver igjen:
"En anstendig jobb?
Gud hjelpe meg! Den siste jobben jeg hadde bød meg grenseløst imot. Det var til å få sure oppstøt av. Bokstavelig talt. Jeg overdriver ikke. Jeg tok den også fordi jeg trengte penger til å betale gjeld. Åja, jeg vet det godt! Jeg vet at det finnes bedre jobber, mer behagelige jobber enn å skvaldre med surt oppvaskvann i en sur tankbåt som går på den sure triste Gulfen. Javel. men jeg gir blaffen i disse behagelige jobbene. dere spør meg hvorfor? Jo takk, fordi disse behagelige jobbene krever en god porsjon piss-meg-opp-langs-ryggen-mentalitet, om dere forstår meg rett. En må faktisk pantsette hele sin eksistens i dem, eller gå over lik for å få dem. Eller verre: De krever at man er tallbevisst, energisk, pliktoppfyllende, fremsynt, presis, at man kan få tingene unna, at man kan organisere, kommandere, manipulere og være sjef. Alt sammen egenskaper jeg er blottet for. Og det er jeg stolt av. Jeg kommer Gud forbarme meg helt oppunder spypunktet ved tanken på en slik jobb. Ved Gud, jeg mener det. Jeg ønsker meg ikke et fornemt stenhus på Bygdøy som onkel Carl eller en villa på Røa som Nani og William eller leilighet på Vestkanttorvet som min formynder. Jeg ønsker meg ikke Buick med dynaflow, hytte på Ustaoset, tolvmeter i fjorden og tolvsifrete kolonner i bokholderiet. Jeg er født og lever på jorden. Mer skal jeg ikke be om. Jorden lever i meg. Og jeg i den. Så enkelt er det faktisk. Hvis mitt liv var i pakt med jorden, ville jeg leve i en temperert sone, være bonde og dyrke vindruer. Isteden sitter jeg her på Theatercaféen og blir snakket i senk og har en hellig bille på brystet. Forstå det den som kan..."

Det ble et langt utdrag, denne gang. Men det var ikke naturlig å stanse før.
Vel. Forfatter OG roman, takk!

9 kommentarer:

 1. Forfatteren slo grundig gjennom med denne. "En krass og poetisk kjærlighetshistorie om moderne ungdom" - som i dag kan leses som en interessant tids- og miljøskildring. Bokens hovedperson heter Herman Jacob Waldemar Floed, men det er kjæresten hans som har lagt navn til boka.

  SvarSlett
 2. Ja, den kom jo kjapt! Bare en drøy time inn i lørdagen og med nok hint til at Spectatia m fl kan google seg til løsningen.

  SvarSlett
 3. Line, sa Google.

  Jeg får si som de som stjeler tekster fra nettet og leverer inn som egne skoleoppgaver, at "ja, man lærer seg jo noe av det også". Og jeg får så absolutt leseinspirasjon av å følge quizene og svarene.

  (Er det nå jeg skal røpe at jeg googlet meg til svaret på Eggens premiequiz også? Selv om de visstnok skal være "ungooglable".)

  SvarSlett
 4. NEI, det er ikke nå du skal røpe det! For jeg ble virkelig imponert da du klarte den oppgaven, og har lyst til å leve videre i den troen!

  SvarSlett
 5. Oj, da. Unnskyld. Men det var ikke bare å google den rett opp og ned. Først oversatte jeg tekststykket til svensk og så googlet jeg det bit for bit. Litt morsomt å få treff på den måten, faktisk. (Jeg har vel ikke lest Ulf Lundell - tjihi.)

  SvarSlett
 6. Men var det nokon andre som kom i tankar om Lundell nokså tidleg... ?som kanskje hjelpte til med å koma inn på rett spor ....
  :-0 (Jarle)

  SvarSlett
 7. Jeg kan ikke huske at Lundell ble nevnt. Men det kom et hint om at det kunne være "skandinavisk" har jeg for meg, og det var da jeg fikk ideen om å oversette teksten og google den på svensk.

  Litterær dopingskandale? ;-)

  SvarSlett
 8. ;-| tja - men eg er like glad sa guten (J)

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !