tirsdag 5. februar 2008

Jeg bestiller på Mammut


(Illustrasjon: En fattig og fornærmet bokkjøper.)

Forblindelsen av Elias Canetti: Kr.79,- (pocket)
Mesteren av Colm Toibin: Kr.99,-
Radikaleren av Lars Frode Larsen: Kr.149,-
Om det gode og det slette av Arthur Schopenhauer: Kr.98,-
Ordspråkleksikon av Brikt Jensen (red.): Kr.98,-
Symbolleksikon av Hans Biederman: Kr.149,-
Terjes kjøkken av Terje Ness: Kr.49,-
Canettis roman skumleste jeg i min ungdom. Den er for laaang. Men viktig. "Mesteren" er en roman om Henry James og hans tid. Den har fått så mye skryt på nett, at den vil jeg ha! Dessuten er Henry James bare et navn for meg, så det får jeg rettet på nå. Kanskje en ok portal til hans forfatterskap?
Schopenhauer er en mann med sterke meninger. Og i denne boka skriver han om å skrive. I motsetning til filosofer flest, kunne han dét. Dessuten er han ofte ufrivillig morsom.
Ordspråk- og symbollexikon høres spennende ut. Jeg regner de som arbeidsredskap.
"Radikaleren" er om Hamsuns gjennombrudd som forfatter. Lars Frode Larsen er en usedvanlig grundig Hamsunforsker, han bruker 600 sider for å beskrive noen få år i dikterens liv, så dette er et selvsagt valg for en som aldri blir ferdig med vår ubestridt største romanforfatter.
Terje Ness' kokebok kjøper jeg fordi den er så billig. Rett & slett!
Jeg må begrense meg og stanse der! Dette er et digert bokinnkjøp for en fattig stakkar.
Hvis jeg hadde ubegrensede midler, ville jeg også kjøpt Bjørneboes brev, Geelmuydens portrettintervjuer, Hockneys kunstbok, Willy Dahls lesegleder, Pamuks roman om Istanbul og ganske mye mer. Men de må jeg ikke ha i hylla. Jeg kan låne dem fra biblioteket.
Jøregen Sandemoses biografi om sin far vil jeg IKKE ha. Det er en for ensidig fremstilling. Det forstyrrer min lesning av en stor forfatter. Jeg visste jo at Sandemose var en vanskelig mann. Flere var redd ham. Men skal vi tro på Jørgen var han direkte psykopatisk. En skikkelig møkkamann! Det er nesten ikke forsonende trekk å finne i boka, og det gjør meg skeptisk.
Min lille handleliste inneholder bøker som har varighet. De er ment å stå i bokhylla mi resten av min levetid.

2 kommentarer:

  1. Toibins Mesteren står (som så mange andre) og venter på meg i bokhylla. Tenkte som deg, at den kunne være en bra inngang til Henry James. Skal se du får lest den før meg.

    Ellers lurer jeg litt på illustrasjonsbildet til denne posten. Jeg antar at du vet at det der er en katt og ikke en mammut, så da er mitt forslag at den skal illustrere surpompen Schopenhauer.

    SvarSlett
  2. Haha, Spectatia. Jeg skjønner at det er en katt og ingen mammut! Men jeg syntes oppsynet passet så godt til en som er fornærmet over ikke å kunne kjøpe flere bøker på Mammutsalget!

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !