tirsdag 1. juli 2014

Dipsolitteraten intervjuer Simon Stranger

(Forlagsfoto av forfatteren. Pen og kjekk popsanger? Neida, en norsk forfatter! )


Han har selv sagt at fotografiet er retusjert og han selv er sminket og pudret og jeg vet ikke hva! 
Men det jeg vet, er at han sliter og jobber over et tastatur, - og det han får til da, - ja, det blir ofte bra. Usedvanlig bra, iblant. Dagens intervjuobjekt vet kanskje dere mer om enn hva jeg gjør. Han har vært forfatter bare i en ti års tid, men har allerede oppnådd en lojal leserkrets.
Så - uten ytterligere småprat - her intervjuer jeg Simon Stranger.

1. Fortell litt om boksamlingen din.

Det er en samling av gamle og nye, leste og leste bøker gjennom et halvt liv. Mye researchlitteratur. Bøkene er stablet i to rekker, bak hverandre, i tillegg til på gulvet og i kjelleren. En av de dyreste er en opptegnelse fra et amerikansk sykehus under den epidemiske sovesyken etter første verdenskrig.

2. Følger du dagens bokbloggere ?

Til en viss grad. Innimellom får jeg tips om en lesning av en av bøkene mine, og det er selvfølgelig utrolig hyggelig. Det er et format som tillater lengre, og mer personlige lesninger.

3. Nå er du også forlagsredaktør. Hvordan er det å sitte på den andre siden av skrivebordet?

Det er utrolig givende og morsomt, både arbeidet med billedbøker og med ungdomsromaner. Nå har jo Fontini en skrivekonkurranse også, så da blir det jobbing med norske tekster også. Gleder meg veldig til det!

4. Hvilken av dine bøker har fått best mottagelse? «Mnem"?

Mnem har en egen fanskare på nettet (som jeg er veldig, veldig glad for: den boken kostet søvn, svette og tårer). Likevel er det ved ungdomsromanen «Barsakh» som har truffet flest. Den er oversatt til mer enn ti språk, og leses både i Korea og Brasil.

5. Hvor lenge kunne du ha holdt ut som refusert forfatter ?

Jeg vet ikke. Jeg har alltid skrevet, men turte ikke å våge tanken på å få utgitt noe før jeg var i midten av tjueårene. Da hadde jeg skrevet en roman i skjul for alle, inkludert meg selv.

6. De fleste forfattere har en bestemt arbeidsrutine, - hva er din ?

Jeg har to-tre skrivedager i uka. Da følger jeg datteren min til skolen, lager kaffe og begynner å skrive fra rundt ni. På gode dager holder jeg på til jeg er nødt til å spise, før det er å se over teksten, være pappa igjen, og fortsette på kvelden. De første bøkene mine er nesten utelukkende skrevet på kvelden, i helger og ferier, så jeg har levd et ganske kjedelig liv det siste tiåret. Det er som det skal være.

7. Kan du nevne noen favoritt-forfattere ?

Ja. J.M. Coetzee er blant dem. Jan Kjærstad har betydd mye for hvordan jeg ser på romanen som kunstform. Romanen kan ta opp i seg hva som helst. Noen år var jeg opptatt av Georges Perec, og eksperimentell litteratur. Det er jeg kanskje fremdeles. De rene romanene skal være utrolig sterke for å gripe, men når de først gjør det, er det jo fantastisk. Det var «Disgrace» av Coetzee som fikk meg til å vende tilbake til den klassiske fortellingen. Så ble jeg enda mer begeistret når utvidende romaner som «Elisabeth Costello» og «Et dårlig år» kom.

8. Hender det at du angrer på ditt yrkesvalg?

Nei. Det hender at jeg angrer på at jeg ikke studerte mer, men ikke på at jeg begynte å skrive.

9. Blir vi bedre mennesker av å lese skjønnlitteratur ?

Ja, det tror jeg.Tanken bak nobelprisen er vel nettopp det. Å skrive kan endre måten vi ser på oss selv, og utvide forståelsen. Lesing kan selvfølgelig også være skadelig, siden det på mange måter er å spise andres tanker, og la det bli en del av en selv. I ungdomsårene forleste jeg meg på «Bestialitetens historie» av Jens Bjørneboe, og ble rett og slett ganske deprimert.

10. Mange romanforfattere har de siste årene skrevet biografier. Har du selv tenkt tanken ?

I 2012 kom romanen «En fremmed i verden». Den er så personlig som det kan få blitt. Hadde aldri trodd jeg skulle gjøre noe slikt, og jobbet egentlig med en roman som tok utgangspunkt i 1600-tallet, Sør-Afrika og Apartheid, men slik er det. Romanens veier er uransaklige.

11. Hvordan takler du alt styret rundt en bokutgivelse ?

Det går fint. Jeg forsøker alltid å være i gang med et nytt prosjekt, slik at den boken som folk skal intervjue meg om eller mene noe om, allerede er noe jeg er forbi, på vei videre fra. 

12. Hvorfor trenger vi flere bøker? Er ikke alt allerede skrevet ?

Vi trenger nye bøker. Verden forandrer seg. Vårt syn på den forandrer seg. Vårt syn på oss selv, og på fortiden forandrer seg. Nye stemmer beskriver nye tider. Vi trenger noen som beskriver tomheten foran en mobil nettleser som ikke vil oppdatere seg, slik andre beskrev lyden av hester mot brostein for hundre år siden.

13. Hvordan ser du på fremtiden for den gode, gamle «papirboka"?

Den tror jeg vil leve godt. Hadde jeg derimot vært en paperback, ville jeg vært redd for e-bøker. Jeg var i New York i sommer, og var glad over å se at både papir og e-boken ble brukt så mye på t-banen. Veldig lite spilling o.l. i forhold til lesing av skjønn eller faglitteratur. Litteraturen er en egen kunstform som ikke kan erstattes, slik radioen er, og filmen. Eller maleriet, for den saks skyld.




---



6 kommentarer:

  1. Ah - så bra! Han er suveren, Mnem henger fremdeles i som en av de virkelig gode leseopplevelsene!

    SvarSlett
  2. Mmmm… får lyst til å lese Barsakc som jeg har i hylla (enda på vent. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Anita og Janicke: Takk for kommentarer. Unge Stranger er vel verdt å lese!

      Slett
  3. Genom Janicke fann jag Mnem so jag tyckte mycket om, hoppas den någon gång kommer på svenska. Fint läsa intervjun! Tack båda!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet ikke helt hva jeg skal svare, men takker for at du titter innom bloggen min iblant. Det er så mange forfatternavn å forholde seg til, - men uten å påstå å være synsk, så tror jeg Simon er mer enn A4, for å si det sånn. Man skulle tro at jeg var kjøpt og betalt, - men sånn er det dessverre ikke, ellers hadde jeg vært en holden mann. Jeg bare spår at krimbølgen snart er over, - og da leser man etterhvert Simon Stranger, - med stort utbytte.

      Slett
  4. Hej, jeg er en udenlandsk långiver, jeg besluttede at yde kort, mellemlang og lang løbetid til ærlige mennesker, der på trods af deres månedlige indkomster kæmper for at opfylde deres grundlæggende behov. Renten på lån er 2% af hele lånet, og lånevilkårene er meget enkle. De ønskede lån opnås inden for få timer efter indgivelsen af ​​ansøgninger. hvis interesseret kontakt os via
    E-mail: (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

    VI KAN FINDE FØLGENDE:

    • Lån til alle
    • Udbetaling af lån på alle former for fast ejendom
    • Flerfamiliehus / lejlighedskomplekser
    • Lån til investorens
    • Bridge Loans / Mezzanine Financing
    • Lån til udenlandsk købers
    • Kommercielle lån
    • Jord / Byggeri
    • Nyt kommercielt / flerfamilieprodukt, med en lav rente på 2%
    • Lånebeløb: 3.000 euro - Over

     Hvis interesseret bedes du kontakte os med en konstant ledsager af kredit gennem dette;

    Gonzalez Andres Financial Company;
    E-mail: (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)
    Mr. Gonzalez J. Andres

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !