fredag 30. mars 2012

Dagens sitat


"Til sitt mørke livssyn har Munch fått tanker fra større tenkere enn fra "Fausten jeg traff i Berlin", Albert Kollmann. De diktere han satte høyest var Henrik Ibsen, Dostojevkij, Émile Zola og August Strindberg. Av søkerne var det Søren Kierkegaard, Schopenhauer og Nietzsche. Særlig har han lært meget av Ibsen, Strindberg og Nietzsche. Noen lærd mann var Munch ikke. Han hadde vansker med å lære noe som gikk mot hans egne meninger, samtidig som han hadde lett for å tro på merkelige hendelser. Han trodde på ånder og at jorden en gang hadde hatt to måner. Det hadde Strindberg sagt. Hvis en lette i nærheten av nordpolen ville en kanskje finne den andre månen. Den skulle ha falt ned der.
Mange enkle ting visste han ikke. Det er ikke til å tro, men han kjente bare månen når den var full. Han har tegnet og malt månen hundrevis av ganger, men alltid som rund. En kveld i 1936, sa han:
"Hvor er det blitt av månen? Jeg gikk her en aften for kort tid siden og da var det sånt kraftig måneskinn."
 - Der er månen - sa jeg og pekte på den. Den var nesten halv.
"Det er ikke månen," sa Munch. "Vet De ikke at månen er rund."


(Rolf Stenersen: Edvard Munch - Nærbilde av et geni, GNF, 1945.)

2 kommentarer:

  1. Haha, så bra! Lurer på hva han trodde halvmånen var for noe.

    SvarSlett
  2. Du burde virkelig lese den biografien, Line. Stenersen får frem så mange sider ved denne merkelige kunstneren, og det er skrevet både respektfylt og direkte respektløst på samme tid.

    SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !