torsdag 15. april 2010

På TV ikveld (Babel)

(Den unge, vakre Patricia.)
I siste liten, men altså Babel ikveld på svensk TV2 kl.20.00. Knausgård vet jeg jo endel om nå. Mer nysgjerrig på Patricia Highsmith, den alkoholiserte og psykopatiske skaperen av tre mesterlige bøker om Mr. Tom Ripley.
"Kan man byta blöjor och samtidigt vara ett geni? Norske succéförfattaren Karl-Ove Knausgård kombinerar papparoll och genibegrepp. Stig Larsson, Johanna Koljonen och Camilla Lundberg frågar sig om Ingmar Bergman hade blivit Bergman med dagens prozac? Och vilka hemligheter hade thrillermästaren Patricia Highsmith?

I veckans program besöker Karl-Ove Knausgård Babel. Hans serie Min kamp har skapat en av Norges största litteraturstormar. I den självbiografiska romansviten på sex delar, endast fyra är färdigskrivna, lämnar han ut sitt liv, sin roll som pappa och första fyllan.
Hans tidigare författarskap har uppmärksammats med både Kritikerpriset (1998) för romanen Ute av verden och Nordiska rådets litteraturpris (2005) för sin andra roman En tid för allt.
Min Kamp har provocerat. Inte minst för titeln som egentligen redan är upptagen, för alla utlämnande detaljer men kanske framförallt kombinationen med Karl-Ove Knausgård stilistiska skicklighet.
Är det här 2000-talets geni? Som välter kritikerkåren med nervkramande litteratur om pappaledighet och kampen att få vara sig själv?
Frågorna fångas upp av författaren Stig Larsson, journalisten och vinnaren av På spåret Johanna Koljonen samt musikkritikern Camilla Lundberg. De frågar sig om det ens är möjligt att vara ett geni idag? Och vad gör egentligen dagens medicinering för ångest och oro för genibegreppet? Skulle Bergman varit samma Bergman med prozac?
I samma program följer vi också hemligheten bakom thrillermästaren Patricia Highsmith, känd för bland annat hennes psykologiska skildring av Tom Ripley. Det avslöjas att hon i sina texter valde att förlägga mord och övergrepp på platser som hon själv hade älskat på."
(Den herjede, middelaldrende Patricia.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !