tirsdag 9. mars 2010

"Ny" bok av Thomas Bernhard


"Den østerrikske samfunnskritiske romanforfatteren og dramatikeren Thomas Bernhard (1931–1989) ble bare 57 år gammel. Likevel rakk han å gi ut et betydelig antall titler som har gjort ham til en av de tyskspråklige forfatternes absolutte mestere. Hele 18 av Thomas Bernhards bøker er oversatt til norsk; nå kommer også boken som ble utgitt posthumt – over 20 år etter hans død – nemlig Meine Preise, på norsk Mine priser, en bok der han på sedvanlig vis, med utskjellinger, bitende ironi og saftige overdrivelser, forteller om de ni litterære prisene han mottok i løpet av sin levetid. I de fleste tilfellene er han ikke nådig mot dem som utdeler prisene og som han mener ikke aner hvem han egentlig er; samtidig trenger han pengene de medfører, og stiller derfor mildt sagt ambivalent opp til prisutdelingene. Det er beskrivelser av disse hendelsene, som da han mottok Julius Campe-prisen i Hamburg, der prispengene blir brukt til innkjøp av forfatterens første bil – som snart ender som vrak i Jugoslavia – som på humoristisk manér blir skildret i Meine Preise, en bok det er minst like god grunn til å lese som hans øvrige bøker."
(Bokvennen Forlags omtale)

10 kommentarer:

 1. Ja, Bernhard må selvsagt med i mitt 'lese-tyskspråklig-litteratur-prosjekt', må jo bekjenne at jeg ikke har lest noe av han. Har du tips om hvilke(n) det kan være smart å begynne med?

  SvarSlett
 2. Nei, det er ikke lett å plukke ut én. Det meste av det Bernhard har skrevet er bra. Du vil uansett bli overrasket, - for han bryter alle konvensjonelle skriveregler.
  Han er bl.a. en mester i gjentakelser.
  Sånn i farten anbefaler jeg "Havaristen", "Wittgensteins nevø" og "Gamle mestere".

  SvarSlett
 3. Jeg må lese ham. Har i hvert fall "Gamle mestere".

  SvarSlett
 4. Trær som faller var mitt første og fornøyelige møte med T. B. Siden har det blitt Havaristen og Wittgensteins nevø. Og nå ble jeg inspirert til å ta han frem igjen. Er så galad i de "gamle gode" for tiden!!

  SvarSlett
 5. Jeg har også hatt en periode da jeg leste veldig mye av Thomas Bernhard.
  Nå så jeg at denne boken, Mine priser, er ankommet biblioteket. Allerede! Så da tar jeg den sannelig med meg hjem.

  SvarSlett
 6. Hei :) En liten forespørsel: Har du lyst til å bli med å lage ei liste over verdens beste bøker? http://beatelill.blogspot.com/2010/03/kom-med-forslag-til-hvilke-bker-som.html

  SvarSlett
 7. Hej Geir - jeg faldt tilfældigvis over din blog. Jeg er stor fan af Thomas Bernhard, men der er kun oversæt fire af hans bøger til dansk. Og jeg læser desværre ikke tysk.

  Jeg havde slet ikke overvejet at undersøge hvor meget der var oversat til norsk. Nu ved jeg at der er seks og jeg glæder mig til at undersøge hvad det er for nogen.

  Min favorit er "Udslettelse" - det er en genial bog.

  SvarSlett
 8. utslettelse er bernhards

  SvarSlett
 9. utslettelse er bernhards beste roman, men ikke den jeg ville ha begynt med. til det ville jeg ha valgt "trær som faller", før jeg hadde gått videre med "gamle mestere", "wittgensteins nevø" og "betong". så ville jeg ha lest "utslettelse", for deretter å gi meg i kast med de selvbiografiske verkene. tror thomas bernhard er europeisk etterkrigstids største forfatter.

  SvarSlett
 10. utslettelse er bernhards beste roman, men ikke den jeg ville ha begynt med. til det ville jeg ha valgt "trær som faller", før jeg hadde gått videre med "gamle mestere", "wittgensteins nevø" og "betong". så ville jeg ha lest "utslettelse", for deretter å gi meg i kast med de selvbiografiske verkene. tror thomas bernhard er europeisk etterkrigstids største forfatter.

  SvarSlett

Nei, ikke nøl, men skriv en riktig god kommentar !